Skip to main content

Blekinge 4 dagar

Karlskrona och Sveriges trädgård

Pris från:
4 995:-
I resan ingår: Bussresa, del i dubbelrum, tre frukost, tre middag, entré Marinmuseet, båttur, entré och guide till Eriksberg, entré och guide Karlshamn, reseledare.
Boka resa

Blekinge brukar kallas för Sveriges trädgård och är ett litet landskap, med stor variation och naturrikedom och ett milt klimat. Skärgården charmar med havsvikar och närmare tusen öar. Vi bor lyxigt på Ronneby Brunn och har tillgång till den vackra Brunnsparken, idealisk plats för promenader efter middagen. Vi får bekanta oss med både skärgård, städer, djur och natur på denna intressanta resa till vårt sydöstra hörn. 
 

Sök resa

Information

Tillval: Enkelrum 600kr

Påstigningsorter

 • Västerås ReseCentrum hpl i      transfer till Stockholm
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan       transfer till Stockholm
 • Ramstalund Macken
 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Knivsta hpl AR
 • Upplands Väsby Busslingan Scandic Hotel
 • Stockholm Cityterminalen
 • Södertälje Scandic Hotel
 • Sillekrog Södergående

Dagsprogram

Dag 1 Mot Ronneby 58 mil
Vi åker söderut till Kalmar där vi från bussfönstret kan skymta Kalmar slott. Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Det var här Kalmarunionen undertecknades 1397. Vi fortsätter med bussen till gränsen mot Blekinge och Brömsebro. Vi tar en titt på fredstenen som sattes upp som minne efter freden i Brömsebro 1645. Strax intill ligger befästningsstaden Kristianopel. Här på denna charmiga ort hittar vi både ringmur, hamn och kyrka. Vi lämnar Kristianopel och fortsätter ner till Ronneby, en stad med kurortsanor som bjuder på vackra byggnader och storslagna planteringar.  Vi inkvarteras tre nätter på Ronneby Brunn. Hotellet har rötter från 1897 och är omgivet av en bedårande Brunnspark, utnämnd till Sveriges vackraste park 2005. Middagarna intar vi i hotellets restaurang.

Dag 2 Karlskrona, Skärgård och Eriksbergs viltområde 10 mil
Vi åker efter frukost till världsarvsstaden Karlskrona för att besöka örlogsstaden som består av bland annat befästningar, varv och andra anläggningar som haft betydelse för örlogsbasens försörjning. På Stumholmen finns Karlskrona Marinmuseum med museets nya, unika ubåtshall. Här kan du se en ubåt från insidan, kanske för första gången? Sveriges sydligaste skärgård består av 1 650 öar, kobbar och skär. Idag njuter vi av vind och vatten, saltstänkta klippor och upptäcker pärlbandet av öar på det sätt som passar oss bäst just här – med utflyktsbåt på rundtur i Världsarvsområdet. Vi ser även kyrkans fattigbössa, känd under namnet ”Gubben Rosenbom”, Amiralitetskyrkan och andra trevliga inslag. Därefter ger vi oss ut på en rundtur i Eriksbergs niohundra hektar stora vilthägn. Här strövar ståtliga kron- och dovhjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår fritt omkring. Med sällskap av en guide får vi en inblick i naturparkens spännande verksamhet och har vi tur ser vi de skygga djuren från bussen. Tillbaka till Ronneby för lite vila före middagen.  

Dag 3 Karlshamn, Mörrum och Listerlandet 15 mil
Vi har nära till naturen och i Mörrums fina fiskevatten skulle du säkert vilja ha en lax på kroken. Turen går vidare ut på Listerlandet, som är den halvö, tidigare ö, sydöst om Sölvesborg, som utgör Listers härad. Området avgränsas i söder och öster av Hanöbukten och i väster av Sölvesborgsviken. Längs Listerlandets kust ligger fiskelägena som ett pärlband, Hälleviks gamla bykärna med traditionell trähusbebyggelse norr om fiskehamnen, där en lång rad kåsar har bevarats. Här finns också fiskindustri och rökeri. Nogersund har en av Sveriges största fiskehamnar och har använts som fiskeläge sedan 1700-talets början och delar av 1800-talets fiskeläge finns kvar. Sydväst om tätorten ligger Kråkenabben, ett vindpinat trädfattigt beteslandskap med ägorna inrutade av vällagda stenmurar. Vi åker tillbaka till Karlshamn känd för sin berömda träarkitektur där köpmangårdarna fortfarande radar upp sig utmed Drottninggatan. I Karlshamns charmiga Kulturkvarter ligger Karlshamns Museum, J N von Bergens punschfabrik samt Skottsbergska gården - en av landets bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet samt tobaksladan, konsthallen och Alice Tegnérrummet. Givetvis åker vi ner till vattnet för att titta på statyn över Karl-Oskar och Kristina som ser ut över havet. Åter till Ronneby för lite vila och god mat.

Dag 4 Ronneby – Hemåt 52 mil
Idag ska vi känna historiens vingslag när vi tar oss fram genom skogarna som en gång var en förutsättning för att glasriket hamnade just här. Vi passerar Emmaboda och kommer fram till Kosta. Kosta Boda är ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst och glasbruket är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742.Här har vi möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. Vi kan även besöka Kosta Bodas fabriksförsäljning samt Kosta Outlet. Vi fortsätter vår färd norrut mot våra hemorter.
 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
16/8Se informationRonneby BrunnMer än 84 995:-Boka

Resekalender

11/5Gruvkören i Sala Silvergruvafrån 750:-
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo