Skip to main content

Bodensjön

Mainau och Berninaexpressen

Status:
Fullt

Bodensjön är en ädelsten omgiven av tre alpländers fantastiska landskap - Tyskland, Schweiz och Österrike. Europas tredje största sjö förenar de tre länderna mer än den skiljer dem åt. Kulturen är likartad med kloster, kyrkor, borgar, slott och medeltida byar och städer. På en ö i denna underbara sjö ligger det framlidna greveparet Bernadottes världsberömda blomsterö Mainau - detta paradis, som efter flera populära TV-program blivit ett av svenskarnas mest efterlängtade resmål. På vår resa besöks även Lindau och vi gör en hänförande tågresa genom den schweiziska alpvärlden till Tirano i Italien med Berninaexpressen. På hemresan åker vi genom Schwarzwald och stannar till i gökursstaden Triberg och i välkända vinstaden Rüdesheim, klassiskt centrum i Rhenvinslandet, övernattar vi.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten - Trelleborg
Avresa söderut till Trelleborg, under dagen stannar vi för fika och lunch. Inkvartering ombord på TT-Lines fartyg. Middagsbuffé ombord.

Dag 2 Travemünde – Rothenburg, 63 mil
Efter en stor frukostbuffé anländer vi till Travemünde 07.30. Vi startar genast vår färd söderut på tyska Autobahn. Vi passerar Hamburg och Hannover och den vackra, kuperade terrängen i Harzbergen. Dagens mål är den berömda medeltidsstaden Rothenburg ob der Tauber, belägen utmed den berömda "Romantiska vägen" och dessutom omgiven av en 5 km lång intakt stadsmur. Vid stadens torg ligger byggnaden Ratstrinkstube, i vars klockfasad det - förutom klockor, urtavla och solur - finns figurer som varje dag (varje hel timme mellan 11-15 och 20-22) spelar upp den historiska myten om Meistertrunk. Inkvartering och middag på Hotell Rappen, belägen vid stadsporten in till staden.

Dag 3 Rothenburg - Bodensjön, 25 mil
Vi kör ut på motorvägen och kommer vid lunchtid fram till Lindau – staden som flyter på vattnet. Den som är intresserad kan, till en extra kostnad, följa med på en båttur från Lindau till Bregenz eller följa med bussen runt. På kvällen når vi österrikiska festspelsstaden Bregenz. Vårt hotell heter Messmer, centralt beläget nära sjön, ett mysigt hotell av god mellanklass. Här inkvarteras vi tre nätter, middag på hotellet. Efter middagen kan vi ta en skön kvällspromenad utmed Bodensjöns strand.

Dag 4 Mainau 13 mil
Vi följer Bodensjöns norra strand till korsvirkesstaden Meersburg där vi gör ett kort stopp innan tar vi färjan över till den södra sidan och blomsterön Mainau. Mainau behöver i dag inte någon närmare presentation efter de populära filmserier och reportage som visats i TV. Vi vill gärna påpeka, att det alltid är säsong på Mainau. Det är alltså inte bara på våren som det blommar. Blomsterparken, drivs och planeras, för att det alltid ska vara växter som blommar från april till oktober: 380.000 sommarblommor, palmer, rosor, bananer, citroner, apelsiner, ett palmhus med underbara orkidéer och mycket annat i blomsterväg. Allt detta skapar en sydländsk atmosfär. Här frodas inte mindre än 1.200 olika arter och 20.000 blomsterplantor. Mainau är inte bara blommor och träd, utan de olika byggnaderna är också sevärdheter i sig. Slottet, där greveparet bodde, är byggt på 1740-talet och i kyrkan St Marien kan vi se många vackra målningar. Greve Lennart Bernadotte drev tillsammans med sin hustru Sonja den fantastiska parken på Mainau. Efter detta ljuvliga besök far vi tillbaka till Bregenz via Konstanz och södra sidan av sjön till vårt hotell för middag.

Dag 5 Berninaexpressen, tåg + buss, 32 mil
Vi äter tidig frukost före avresa med vår buss till Chur i Schweiz, där vi går ombord på Berninaexpressen. Denna tågsträcka är uppsatt på Unescos världsarvslista. Under drygt fyra timmar tar vi oss förbi glaciärer och snötäckta toppar, genom 55 tunnlar, över 196 broar samt upp till 2 253 meters höjd! Slutstationen är Tirano, i Italien. Tid för lunch innan vi påbörjar hemresan som blir en lika hänförande resa med vår buss som hämtar oss i Tirano och går via den berömda vintersportorten St Moritz.

Dag 6 Bodensjön - Schwarzwald - Rüdesheim, 46 mil
Vi njuter ytterligare en stund till av Bodensjön genom att åka längs med sjön upp till Stockach. Färden går sedan på vacker landsväg genom Schwarzwald. I Triberg besöker vi en butik som tillverkar och säljer gökur - utbudet är enormt. Här finns också världens största gökur! Dagens mål är Rüdesheim, den mest berömda av städerna i Rhenvinslandet och huvudort i vindistriktet Rheingau. Hit kommer turister från hela världen för att vandra i gamla gränder och uppleva den genuina miljön. Här finns gott om vin och naturligtvis tar vi efter middagen en ordentlig titt på ortens ”huvudgata”, Drosselgasse. Gatan är 144 m lång och kantas av vinstugor och lokaler med sång, musik och dans. Här vill många av oss helt säkert pröva en Rüdesheimer Kaffee; Weinbrand och kaffe toppat med vispad grädde. Vi bor på gemytliga Lindenwirt beläget i gamla delen av staden direkt vid Drosselgasse. God mellanklass. Om intresse finns ordnar reseledaren med vinprovning före middagen till en extra kostnad av ca 14 euro.

Dag 7 Rüdesheim - Travemünde, 62 mil 
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och vinområdet för den här gången. Bussen tar oss norrut genom ett vackert kuperat landskap. Under dagen gör vi lämpliga stopp för lunch och kaffe. Under kvällen ankommer vi Travemünde och vår båt som avgår kl. 22.00. Middagsbuffé ombord.

Dag 8 Trelleborg - Hemorten
Frukost ombord före ankomsten till Trelleborg 07.30. Vi fortsätter norrut mot våra respektive hemorter som vi når under kvällen.

Information

I priset ingår: bussresa, del i dubbelrum/hytt, sju frukost, sju middag, entré till Mainau, tågresa med Berninaexpressen, vägskatter/avgifter, reseledares tjänster.

Tillval per person:
Enkelrum/hytt 1 610 kr

Valuta: Euro

Pass: Obligatoriskt med pass i Europa. Kontrollera att passet är giltigt tills du kommer hem igen, ta gärna för vana att det är giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Påstigningsorter:

 • Stockholm CityTerminalen     transfer till Enköping
 • Bålsta Station    transfer till Enköping
 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Rast Arboga Dinners
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

Hotell

Hotel Messmer Bregenz

Hotel Messmer Bregenz

https://www.hotel-messmer.at/en
Hotel Lindenwirt Rüdesheim

Hotel Lindenwirt Rüdesheim

http://www.lindenwirt.com/english/about-us.html
Hotel Rappen Rothenburg

Hotel Rappen Rothenburg

http://www.hotel-rappen-rothenburg.com/en/
TT Line

TT Line

Välkommen ombord på TT-Lines färjor mellan Trelleborg och Travemünde. Här upplever du skön komfort i våra trivsamma hytter och god mat i vår restaurang. Med fräsch atmosfär och trevlig underhållning ä...

Resekalender

30/9Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
1/10Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
2/10Författarkryssning med Rosellafrån 326:-
7/10Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 100:-
12/10Med hjärtat som insats - Peter Jöbackfrån 1 200:-
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo