Skip to main content

Bergen och Stavanger

En sjöresa inomskärs med vackra berg och djupa fjordar är en oslagbar norsk kombination

Status:
Fullt

På denna resa åker vi "Verdens vackreste tågresa" till "Fjord-Norges huvudstad", Bergen med sitt vackra läge, en båttur inomskärs mellan Bergen och den mycket vackra staden Stavanger, Norges oljehuvudstad. Staden och landsdelen är ett Norge i miniatyr med fjordar och fjäll, stränder och frodiga ängar. I Stavanger regionen finns många vackra fjordar. En av de mest berömda är den 42 kilometer långa Lysefjorden, med den berömda Predikstolen, samt klippväggar som stupar nästan lodrätt ned i vattnet från mer än 1000 meters höjd.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Uppsala – Gol
Tidig avresa från våra hemorter till norska gränsen och vidare genom Oslofjordtunneln till Drammen varifrån vi börjar vår resa norrut genom Hallingdalen. I dalen rinner vattendraget Hallingdalselva och den högsta punkten i de fjäll som omger dalen är Hallingskarvet med sina 1 933 meter. Bergensbanan från Oslo löper även genom denna dal. På kvällen anländer vi till Gol och vårt gemytliga hotell, Pers Hotell. Efter incheckning får vi avnjuta en god middag i hotellets restaurang. Ca 65 mil

Dag 2 Gol - Bergen med tåg
Idag väntar en otroligt spännande resa med Bergensbanan. Vi åker med tåget från Gol till Bergen, drygt halva sträckan. Redan efter Gol öppnar sig landskapet och tåget börjar äta sig allt högre upp på bergets sida. Under fyra timmar färdas vi över det dramatiska landskapet på Hardangervidda, genom tunnlar och över broar. Bergensbanan har utsetts till en av världens vackraste tågresor och sammanbinder Norges två största städer genom fantastiskt vacker natur. Den mest spektakulära sträckan går över Hardangervidda, den högsta bergsplatån i Europa. Högst liggande stationen är Finse, 1 222 meter över havet. Här ligger det berömda hotellet, känd från Anne Holts bok 1222 över havet. Det intilliggande vandrarhemmets historia tillhör den mörka ockupationstiden. Tyskarna hade planer på att bygga en flygplats uppe på glaciärberget och vandrarhemmet var en gång ett forskningslaboratorium för forskning om flygbränsle. Det ligger, precis som hotellet, vid kanten av fjällsjön Finsevattnet som är placerad mellan samhället och Hardangerjökulen. Sceneriet sjö/glaciär bildar en föränderlig fondvägg utan like utanför panoramafönstren. Strax därefter passerar vi den högsta punkten 1245 m ö h i Finsetunneln. Rälsen började byggas 1875, tog 34 år att färdigställa och sysselsatte 15 000 personer. De 182 tunnlarna grävdes ut för hand. 2009 fyllde Bergensbanan 100 år. Ankomst till Bergen 15.00 för en kort promenad till fiskehamnen och tid för egna strövtåg. Varför inte köpa lite färska räkor att avnjutas vid kajkanten. Den som vill kan också åka upp med Flöjbanen som går från centrum upp till 320 meters höjd med en magnifik utsikt över staden och skärgården (50 nkr ingår ej). Inkvartering och middag på vårt centralt belägna hotell.

Dag 3 Bergen – Stavanger
Frukost innan vi startar vår stadsrundtur som visar oss denna måleriska och intressanta stad, med minnesmärken från alla perioder i Norges historia. Här finns bl.a. Bergenshus fästning från medeltiden samt Bryggen med gamla köpmannagårdar, butiker och restauranger och här kan man flanera och njuta av gammal kultur och mäktig natur. Bergens första hus byggdes längs den gamla hansahamnen Bryggen, som numera finns på UNESCO. Bergen är Norges näst största stad och omgiven av sju bergstoppar - naturen är spektakulär med många bergssidor som stupar rakt ner i havet. Kl 13.30 avgår Fjordlines fantastiska fartyg med destination Stavanger. Vi åker inomskärs mellan höga fjäll och vackra öar hela vägen ner till Stavanger dit vi beräknas anlända kl. 20.00. En god sjöbuffé serveras ombord.

Dag 4 Stavanger, Lysefjorden och Predikstolen
Frukost på hotellet innan vår lokalguide möter upp för en tre timmars sightseeing.  Stavanger är numera Norges oljehuvudstad. Stavanger var till en början en stad som levde på sitt fiske. Efter fisket kom konservindustrin. Och i mitten på 60-talet gjordes oljefynden. Oljan har gjort Stavanger till Norges rikaste stad och även gett den en internationell prägel tack vare alla dem som kommer för att jobba med oljeindustrin. Det finns ett 50-tal plattformar en timmes helikopterfärd bort från Stavanger. Under rundturen ser vi bland annat den gamla stadsdelen Gamle Stavanger som består av enbart vita trähus som slingrar sig uppför sluttningen. Vi tar oss fram på kullerstensgator mellan husen som ligger tätt. Den gamla vita staden är norra Europas största bestånd av trähus och har också en plats på Unescos världsarvslista. I dag är det fint att bo här, så var det inte förr. Efter rundturen tar vi oss till det monumentala oljemuseet som ligger i hamnen. En futuristisk byggnad i sten och plåt med Nordsjön inpå knuten. Vi får lära oss allt om olja. Hur den uppkom, varför den finns där, hur man borrar, vad man kan tillverka av den och hur den renas. Där finns världens största oljeborrkrona på 1700 kilo. För den som vill går det också att kliva ombord på en fiktiv oljeplattform. Efter lunch och museum besök är det dags för ett fantastiskt båtäventyr. Vi går ombord på färjan som ska ta oss genom den mäktiga Lysefjorden. Här får vi möjlighet att se den över 700 meter höga klippan Predikestolen från sjösidan och beskåda de fantastiska vyerna och den storslagna naturen. Åter till vårt hotell för middag och övernattning.

Dag 5 Stavanger – Geilo
Trakten kring Odda och Hardangerfjorden är känd för sina fruktodlingar. Hardangerfjorden, som sträcker sig från Atlanten till Hardangervidda, är världens fjärde längsta fjord och den näst längsta i Norge. Landskapet kan verka vilt och utmanande men är unik med sina många fruktträd. Man menar att brittiska munkar odlade frukt här redan på 1300-talet och idag kommer 40% av Norsk frukt från det här området. Det är äpplen, päron, plommon och biggaråer man odlar. Vi gör ett besök på en fruktodling där vi även får avsmaka musten. Norges längsta och samtidigt en av världens längsta hängbroar går över Hardangerfjorden. Vi följer den vackra fjorden ända fram till Eidsfjord. Här börjar ett helt annat äventyr med Måbödalen fram till den imponerande vattenfallet Vöringsforsen där vi stannar till. Färden går över Hardangervidda 1250 meter över havet och ner till den berömda semesterorten Geilo där vi stannar för middag och en god natts sömn.

Dag 6 Geilo – Hemorten
Direkt efter frukost vänder vi kosan söderut, genom den vackra Numedalen förbi Dagali till Kongsberg. Denna dal är även känd för sina stavkyrkor och stolphus eller härbren. I Kongsberg får vi även en skymt av infarten till den forna silvergruvan samt det mäktiga vattenfallet. Staden delas av Numedalslågen, en av Norges längsta floder. Vi fortsätter genom Oslofjordtunneln och in i Värmland. Paus för kaffe och lunch under dagen innan vi når hemorterna ca klockan 20.00. ca 69 mil

 

Information

I resan ingår: bussresa, fem nätter i dubbelrum, fem frukost, fem middag, båttur Bergen-Stavanger, båtresa Lysefjorden, tågresa Gol- Bergen, alla utflykter enligt program, entré till oljemuseet, fruktodling med avsmakning, färjeavgifter, lokalguide i Stavanger och reseledare.

Tillval per person: Enkelrum 1 830 kr

Logi:

 • Pers Hotell , Gol
 • Best Wester Plus Hotell Hordaheimen, Bergen
 • Scandic Stavanger City, Stavanger
 • Vestlia Resort, Geilo

 

Valuta: norska kronor

Pass: Obligatoriskt med godkänd ID-handling, pass eller svenskt körkort.

Påstigningsorter:

 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

Resekalender

23/9VIP Kryssning med smak av Reseträfffrån 795:-
30/9VIP Kryssning med smak av Reseträfffrån 795:-
2/10VIP Kryssning med smak av Reseträfffrån 795:-
4/10Italiens adriatiska rivierafrån 13 950:-
7/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo