Skip to main content

Estlands Öar och svenskbygder

Dagö & Ösel 

Från Stockholm kryssar man lätt till Baltikum och ofta stannar man bara en dag. Här finns så oändligt mycket mer att utforska så vi vill gärna ta dig med på en längre tur. Vi möts av gamla svenskbygder och vacker natur, gammalt och nytt, färgstarkt och annorlunda när Estland tar emot. De lugna fiskebyarna, väderkvarnarna, stugorna med halmtak och djurlivet ger en perfekt tillflyktsort för den som vill njuta av naturen. Följ med och lyssna till Estlands svenska historia tillsammans med vår lokalguide Anu.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten - Stockholm
Avresa från hemorten till Stockholm. Ombordstigning på Tallink/Siljas fina fartyg som avgår klockan 17:30. Ombord väntar middagsbuffé kl. 17:00 samt dans och underhållning.
    
Dag 2 Tallinn – Haapsalu
Ankomst till Tallinn klockan 10:00 där vår lokalguide Anu möter upp vid terminalen. Vi börjar med en ”panoramatur” i Tallinn. Under resan kommer vi att få höra det mesta om både Estlands historia, sevärdheter samt de svenskar som under många år varit bosatta på de öar vi kommer att besöka. Vi far västerut till den romantiska, mysig, lugna kurorten Haapsalu, en underbar liten stad med smala gator, ett rådhus i miniformat och romantiska trähus. Vi gör en rundvandring i staden där vi bl.a. besöker Aiboland-museet som visar estlandssvenskarnas månghundraåriga historia och kultur. Middag och övernattning på vårt fina hotell Promenaadi.

Dag 3 Dagö
Frukost innan vi åker ner till färjeläget.  Vi tar oss ut till den näst största ön – Dagö (Hiiumaa). Öns kulturlandskap präglas fortfarande av jordbruk och är välkänd för sina historiska fyrar och orörda natur. Vi gör naturligtvis ett besök på öns största gods Suuremöisa, Jacob de la Gardie ägde hela ön på 1600-talet och anlade det stora godset. Här får vi en visning tillsammans med guide. Innan vi far vidare äter vi gemensam lunch på slottet. Vi besöker Reigi kyrka och får höra historien om byn därifrån svenskarna utvandrade eller blev lurade att lämna och utvandra till Ukraina med löfte om jord och gröna skogar. En berömd historia.  Ett stopp i Vaemla där vi besöker en yllefabrik med 100 år gamla vävmaskiner samt möjlighet till shopping.
Framåt tidig kväll tar vi färjan över till Ösel och stannar för middag på den mysiga krogen Sassimaja, här serveras maträtter från öselbornas vardagsmeny. Vi kör den sista biten till hamnstaden Kuressare, där vi ska bo i två nätter, SPA Hotell Meri.

Dag 4 Ösel
Öarna Ösel och Moon är bland de mest populära semestermålen i Estland. Ösel, med cirka 34000 invånare, har länge varit isolerad och har tack vare det lyckats bevara sin unikhet med vasstak på husen, stengärdsgårdar och väderkvarnar. Efter frukost besöker vi Angla, här står flera typiska stubbkvarnar från Ösel, byggda i början av förra seklet. I mitten står en lite högre hättkvarn av holländsk typ, byggd år 1927. Vi äter en gemensam lunch i området. Vi gör också ett besök i Kaali där en meteorit slog ner för ca 7500 år sedan. Meteoriten orsakade skador på den redan bebodda Ösel som har jämförts till explosionen av en liten atombomb. Ett museum berättar om den intressanta historien.
Staden Kuressaare ståtar med en imponerande medeltida biskopsborg, där får vi en intressant visning med guide. Eftermiddagen lämnas fri, för den som vill kan man utnyttja hotellets spa, till en egen kostnad eller bara strosa längs vattnet och njuta av dagen. Middag på vårt hotell.

Dag 5 Ösel – Moon - Tallinn
Tidig frukost och avfärd till Valjala, där vi besöker Estlands äldsta stenkyrka. Vidare till ön Moon (Muhu) som har utvecklats i sin egen takt. Moons folkmönster har inspirerat till populära souvenirer tillverkade av aromatiskt enbärsträ, linne och keramik. Här gör vi ett besök i Koguva. Den gamla byn, med bondgårdar från 1700-1800 talet och stengärdsgårdar utmed bygatorna, som är ett museum och skyddas av staten som kulturminne. Vi äter en tidig lunch på en bondgård innan vi tar färjan tillbaka till fastlandet och till Tallinn och Tallink/Siljas fartyg som avgår klockan 18:00. Vi träffas i á la cartematsalen för en gemensam middag innan vi är redo för båtens hela nöjesutbud.

Dag 6 Stockholm-hemorten
Frukostbuffén innan ankomst till Stockholm klockan 10:00. Därefter vidare norrut mot respektive hemorter.

 

Information

Avresa: 2020-07-27

I resan ingår: bussresa, färja Stockholm – Tallinn t/r, del i dubbelrum/hytt, fem frukost, fyra lunch, fem Middag, färja mellan öarna, utflykter och entréer enligt program, lokalguide som är med oss under resan (svensktalande).

Tillval per person: 
Enkelrum 1 730
Del i utsideshytt 630 kr


Hotell:
Tallink/Silja
Hotel Promenaadi, Haapsalu
SPA Hotel Meri, Kuressaare

Valuta: Euro

Pass: Obligatoriskt med pass eller internationellt id-kort när du åker ut i Europa. Kontrollera att passet är giltigt tills du kommer hem igen.

Påstigningsorter:

 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Ramstalund Macken
 • Uppsala Stationsgatan ReseC hpl E3
 • Knivsta hpl AR
 • Stockholm Värtahamnen terminalbyggnaden 2.a våningen
   

 

Karta

 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo