Skip to main content

Färöarna

Upplev Färöarnas fantastiska natur och djurliv. Ett landskap som präglas av branta berg och klippor, stränder och gröna dalar.

Status:
Fullt

För de allra flesta är ögruppen helt okänd. Men det stora intresset för just Island har nu även smittat av sig på Färöarna. Till skillnad från Island har Färöarna inga vulkaner, gejsrar eller varma källor att skryta med. Men naturen är minst lika fantastisk som den isländska, om inte vackrare. Färöarna har en mer dramatisk natur, med höga klippor, branta sluttningar och brusande hav. Tillsammans med vår lokalguide gör vi utflykter och får veta allt om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur m.m.

 

Sök resa

Dagsprogram

Preliminärt program (dagarnas inbördes ordning och innehållet i/mellan de olika dagarnas program kan ev. ändras beroende på väder och/eller andra omständigheter):

Dag 1: 
Vi flyger (prel.) kl. 10.00 från Arlanda och kl. 12.25 från Kastrup och en enkel kall måltid serveras under flygresan. Efter drygt två timmars flygning landar vi kl. 13.45 (en timmas tidsskillnad) på Vágar, Färöarnas flygplats och därifrån tar vår reseledare och vår buss oss till "världens minsta huvudstad", Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy. När vi kommer till Torshavn gör vi efter incheckning på vårt centrala hotell - 4-stjärniga hotell Hafnia - tillsammans med vår lokalguide en stadsvandring där vi under denna och under kommande utfärder får information om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur m.m. Middag på hotellet.

Dag 2: Saksun - Duvugardur - Tjörnuvik 9.00-ca 17.00 
Vi åker längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till den lilla bygden Saksun med vackra vyer längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan (1858) och den gamla kungsbondgården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum och här kan man studera hur människorna levde i en avsides by för 100 år sedan. I storstugan "kurade man skymning" (kvöldseta), handarbetade, kvad och berättade de gamla sagorna och sägnerna. Tjörnuvik, den nordligaste bygden på Stremoy, ligger vackert belägen i slutet av en vik. Höga fjäll omger bygden och håller solen borta 2/3 av året. Härifrån har man fin utsikt över de förstenade jättarna Risin och Kellingin, och här finns också ett av de få fynden från vikingatiden - resterna av tolv vikingagravar. Åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna innan vi fortsätter de fyra kilometrarna fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden var här ett religiöst- och kulturellt centrum. År 1120 upprättades biskopssätet här och tre kyrkor finns/har funnits på platsen:
• Av den äldsta, Mariakyrkan från år 1060, återstår endast grundmuren.
• "Sockenkyrkan", Sankt Olavs kyrka, med sin säregna historia används än idag.
• Den ofullbordade 26 meter långa och 10 meter breda Magnuskatedralen började byggas på 1200-talet. Stenskelettet visar att det här en gång fanns rikedomar, stora nog att förvekliga nästan en hel katedral-ö.
• Kungsgården står alldeles intill kyrkorna och är landets äldsta. Rökstugan, gårdens mittparti, är över 800 år gammal och är idag museum. Gården bebos av familjen Patursson, som varit Kirkjuböbor i sexton generationer, alltsedan reformationen.
I dag lunch i form av matpaket från hotellet. Middag på hotellet. 
Dag 3: Vestmannabjörgini - Fågelfjällen – Nordens Hus 9.00-ca 15.00 
På förmiddagen kör vi till Vestmanna och bordar en av den legendariske Palli Lamhauges bekväma båtar (med bl.a. toalett). Med den tar vi oss till de mäktiga fågelfjällen och kryssar mellan de höga fristående klipporna. Båtturen tar ca två timmar och efter lunchen (ingår i resans pris) i Vestmanna kör vi till Nordens Hus i Tórshavn där vi guidas runt. Resten av dagen är fri. Middag på hotellet.

Dag 4: Eysturoy 9.00-ca 17.00 
Från hotellet går färden via bron över Sundini till Eysteroy och vidare till Sydrugöta. Vi besöker under dagen stickbutiken Navia på Toftir som bl.a. gör de vackra färötröjorna och i Götugjógv den nya kyrkan med glasutsmyckningar gjorda av Färöarnas internationellt mest kände konstnär, Trondur Patursson. Ytterligare besök vi gör är i Nordragöta, där en av färingarnas huvudpersoner, Trondur, lär ha haft en gård på 1000-talet och vi ser ett par av det vackra gamla husen innan vi fortsätter mot det vykortsvackra Funningur (som vi ser "från ovan"), där Grimor Kamban, landets första nybyggare, varit bosatt. Vi besöker också den härliga lilla bygden Gjógv alldeles ute vid havet. Utsikten mot Kalsoy är storslagen och i naturhamnen i den dramatiskt djupa klyftan pågår ständigt aktiviteter. Från Gjógv är det bara halvannan mil till Eidi som ligger intill ett näs på en södersluttning, skyddat mot nordanvinden av berget och från en utsiktspunkt ovanför ser vi de bägge förstenade jättarna Risin och Kellingin. Utfärden inkluderar lunch som vi äter i Elduvik eller Gjógv (utfärden kan ev. göras i omvänd riktning). Middag på hotellet.

Dag 5
Flyget avgår kl. 08.30 från Vagar till Kastrup där vi landar kl. 11.35 och äör de som ska vidare till Arlanda avgår det flyget från Kastrup kl. 13.10 med ankomsttid 14.20. Även på hemresan från Färöarna till Kastrup serveras en enkel kall måltid.

Information

I resan ingår:

Flygresa t/r Arlanda -Kastrup-Färöarna, flygskatt, busstransfer t/r flygplatsen – Tórshavn, utflykter enligt program, del i dubbelrum med dusch/wc på 4-stjärniga hotell Hafnia, frukostbuffé, fyra middagar, lunch dag 2, 3 och 4 (dag 3 i form av matpaket), svensk reseledare samt skandinavisktalande lokalguide.

  • Valuta: Färöisk krona
  • Valuta: Dansk krona

Avresa från

Bussanslutning t&r Arlanda från:

Knivsta, Uppsala, Ramstalund, Enköping, Västerås

Tillägg 200kr t&r.

Karta

Resekalender

30/9Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
1/10Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
2/10Författarkryssning med Rosellafrån 326:-
7/10Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 100:-
12/10Med hjärtat som insats - Peter Jöbackfrån 1 200:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo