Skip to main content

2019-03-29: "Flygskam” leder till ökat turistbussresande.

    
”Flygskam” leder till ökat turistbussresande.
En modern fullastad turistbuss med 57 passagerare drar 1,8 liter/mil. Att det är så lite - det vet få människor.
Att turistbussen är hälften så miljöpåverkande som tåget – det vet ännu färre. Kg Co2/100 personkilometer, som är en vanlig måttenhet när man mäter miljöpåverkan, är för en turistbuss mellan 0,24-2,4 beroende på bränslesort. Flyget har 22,8 och tåget 4,5 Kg Co2/100 personkilometer.
- Undersökningen (se nedan) visar att resa med turistbuss, inte bara är ett fantastiskt sätt att uppleva nya resmål och vänskaper, utan också att det är det transportmedel som skonar vår miljö på allra bästa sätt. De senaste åren har tåget försökt ta positionen som det miljövänligaste transportalternativet, men nu är det bevisat att turistbussen har en solklar första plats, säger Jennie Högberg, reseansvarig vid Högbergs Bussresor AB i Uppsala. Att resenären dessutom slipper jobbiga byten genom sin resa i Europa, utan istället kan åka från dörr till dörr ger ju inte turistbussen en sämre position.
En turistbuss har betydligt mycket lägre utsläpp än något annat transportmedel. Körs turistbussen med GTL-bränsle så är miljöbelastningen cirka 1% av flygets, eller 5% av tågets.
Samma uträkning med en ordinarie dieselbuss blir 10% av flygets och cirka hälften  av tågets Co2-avtryck.
-Att få möjligheten att uppleva nya resmål med lokal upphämtning har vi varit ensamma om i många år inom turistbussbranschen till skillnad mot flyget och tåget. Att vi nu kan visa att det är det miljövänligaste sättet att resa är unikt, säger Jennie Högberg.
-Ska man resa bekvämt och miljövänligt så är det endast turistbussen som levererar det. Kunderna blir mer och mer miljömedvetna. Vi märker av en markant ökat intresse för turistbussresor. Turistbussens tid är nu, fortsätter Jennie.

Vid frågor och mer information kontakta:
Jennie Högberg, Reseansvarig Högbergs Bussresor  AB Uppsala
018-102500 jennie@hogbergsbuss.se

 

Resekalender

7/3Sköna Madeirafrån 15 900:-
26/3Trandansenfrån 1 200:-
28/3Trädgårdsmässanfrån 350:-
2/4Trandansenfrån 1 200:-
15/4Quilts, Blommor & Amsterdamfrån 9 500:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo