Skip to main content

Island Runt

7 dagars rundresa på Vulkanernas och Sagornas Ö

Status:
Fullt

Få länder bjuder på en så spektakulär upplevelse som Island. Att resa runt bland karga glaciärer, bubblande varma källor, vita hästar och sprutande gejsrar sätter verkligen fantasin i gungning. Man känner sig förflyttad till sagornas värld. Detta är den klassiska rundresan där man får uppleva Islands mest kända platser och får inblick i landets historia och geografi på samma gång. 

Sök resa

Dagsprogram

Preliminärt program (dagarnas inbördes ordning och innehållet i/mellan de olika dagarnas program samt hotellen kan ev. ändras beroende på väder eller andra omständigheter):

Dag 1 Mot Island
Vi flyger med Icelandair från Arlanda 14.20 till Keflavik och på Island möts vi av en svensktalande guide. Härifrån kör vi med den buss vi kommer att använda under vår rundresa via växthusstaden Hveragerdi - där vi gör ett besök i det ”jordbävningsrum” som finns där - för vår första övernattning på Island. Middag på hotellet.  

Dag 2 Hveragerdi – Sydkusten - Kirkjubaerklaustur
Vi börjar dagen med att efter frukost köra till Geysirområdet där vi imponeras av de varma källorna i detta sedan 1000 år tillbaka vulkaniskt aktiva område. Vi ser bl.a. Strokkur som mycket regelbundet sprutar sitt kokande vatten 25 till 35 meter upp i luften var sjätte minut och därifrån kör vi vidare österut utmed sydkusten till Seljalandsfoss, vattenfallet som man kan promenera bakom. Därefter kommer vi till det magnifika vattenfallet Skogafoss och härifrån fortsätter vi mot den svarta sandstranden Reynisfjara vid Islands sydligaste spets, där vi kan se hur havet skurit ut en enorm portal i en utskjutande klippa. Vi fortsätter österut över sandöknen och de väldiga floderna som kommer ner från glaciären Myrdalsjökull innan vi på kvällen når vårt hotell Klaustur i Kirkjubærklaustur där vi också äter gemensam middag.

Dag 3 Österut till Egilsstadir
Resan fortsätter österut och vi kör bl.a. över Islands längsta broar som återuppbyggts efter det stora vulkanutbrottet i Vatnajökull glaciären i oktober 1996 med enorma sandöknar och floder ända ner till havet. Mellan glaciär och strand ligger den vackra naturparken Skaftafell där vi gör ett kort stopp på vår väg mot lagunen vid Breidarmerkursand. Vi passerar Islands högsta berg, Hvannadalshnjukur innan vi kommer till Jökulsárlón där gör vi en minst sagt spektakulär båttur mellan lagunens tusentals flytande isberg som skimrar i blå-grönt. Detta är en av rundresans absoluta höjdpunkter. Härifrån kör vi vidare mot de österut belägna fjordarna som har något av en norsk karaktär. Vi njuter av de svindlande vackra klippformationerna och färgstarka fjäll. Området är känt för mycket vackra bergarter och idag ska vi bl.a. besöka något man inte trodde kunde existera, fru Petra´s stensamling. Detta är en enorm samling av olika sorters stenar där fru Petra (alla i det lilla fiskesamhället Stödvarfjördur där hon bor kallar henne så) dels har fyllt hela sitt bostadshus med stenar dels förvandlat hela den sluttande trädgården till ett levande konstverk av vatten och sten. Vi kör härefter upp i och genom ett vackert bergspass innan vi efter en lång dag når vårt hotell i Egilsstadir. Middag på hotellet.

Dag 4 Vulkaner och underjordiska krafter
Vi reser härifrån tvärs över en av landets högsta fjällvägar i ett månliknande landskap med nakna och starka former och en oändligt lång horisont, kantad av vulkaner. Vägen går här på cirka 500 meters höjd över havet. Vi fortsätter till den vackra sjön Mývatn där vi ser dess enormt rika flora och fauna inom ett område där det finns otaliga exempel på vulkanisk aktivitet från skilda tider och där landskapet ständigt omformas av underjordiska krafter. Kraterliknande kullar kantar sjön och längre bort sjuder marken av heta källor och svavelkällor med sin säregna lukt. Vi promenerar i en naturlig skulpturpark, Dimmuborgir som har skapats av vulkanisk eld och formats till en klippdjungel och innan vi fortsätter till vårt hotell i Akureyri kan de som så vill bada i Nature Bath. Middag på hotellet.

Dag 5 Akureyri - Reykjavik
I Akureyri gör vi en stadsrundtur innan vi fortsätter mot den storslagna bygden Skagafjördur. Efter besök på hembyggdsmuseet i Glaumbae går färden sedan vidare mot sydväst och vi kommer till den bördiga bondebygden Borgarfjördur, skådeplatsen för några av de isländska sagorna innan vi fortsätter mot Reykjavik och vårt hotell Natura. Middag på hotellet.

Dag 6 Reykjavik
På morgonen gör vi en kort stadsrundtur i Reykjavik, därefter är dagen är fri för ex. vis valsafari, ridning, museibesök, shopping etc. Avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 7 Hemåt
Tidig avfärd till flygplatsen där flyget avgår 07.35. Obs att allt, tax-freebutiker, bank, serveringar m.m. är öppet på flygplatsen i samband med avresan.
 

Information

I resan ingår: Flyg och flygskatter Arlanda-Island t/r, Del i dubbelrum, Sex frukost, Sex middag, Båtturen på Jökulsárlón, Entré till fru Petras stensamling, Entré till museet i Glumbaer, Stadsrundtur i Reykjavik, Reseledare.

Tillval per person: 
Enkelrum 5 400 kr
Anslutningsbuss till Arlanda 200 kr T/R

I resans pris ingår inte några andra entréer än de ovan nämnda och ej heller kostnaden för bad, de resenärer som vill bada betalar i så fall den kostnaden själva till respektive badanläggning.

Påstigningsorter: 

  • Västerås ReseCentrum hpl i
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseC hpl E3
  • Knivsta hpl AR
  • Arlanda

Teknisk arrangör är CK:s Resor

Klimatet på Island

Varje årstid har sin alldeles egen dragningskraft, karaktär och charm. Låt inte det kylslagna namnet avskräcka dig — Island är inte lika kallt som det låter, behagliga temperaturer om sommaren när solen skiner dygnet runt och medeltemperatur runt noll grader i januari. 

Island är vackert året om och har trots den nordliga breddgraden ett ovanligt milt klimat tack vare golfströmmen. Under sommaren är genomsnittstemperaturen 12-13 °C, men ofta stiger temperaturen till över 20 °C i inlandet. Dagarna är långa och under framförallt juni och juli månad går solen i stort sett aldrig ner. I januari är vintertemperaturen i genomsnitt -1 °C. Vädret är ofta varierat och islänningarna brukar säga: "Är du inte nöjd med vädret just nu, är det bara att vänta en liten stund".

Karta

Hotell

Hotell Natura

Hotell Natura

Hotell Natura som är ett av topphotellen i Reykjavik är ett 4-stjärnigt hotell som är beläget vid Reykjavikbornas rekreationsområde med ca 15 minuters promenad till Hallgrimskyrkan (här börjar centrum...

Resekalender

30/9Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
1/10Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
2/10Författarkryssning med Rosellafrån 326:-
7/10Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 100:-
12/10Med hjärtat som insats - Peter Jöbackfrån 1 200:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo