Skip to main content

Laxön och Dragon Gate

Laxfiske, militärhistoria och ett palats….

Laxön är en riktig naturpärla beläget mitt i Dalälven i Älvkarleby kommun. Fram till 1880-talet var ön mest känd för laxen och både kronan, kyrkan och allmogen ville få sin del av laxfisket. I slutet av 1880-talet upptäcktes ön av Svea Ingenjörregementet som gjorde den till sitt sommarläger. I 100 år efter det återkom militären till Laxön och Älvkarleby för att utbilda sig i broslagning över älven. Regementet uppförde också de byggnader som än i dag bidrar till öns unika karaktär.

I början av 1900-talet blev området även känt genom bygget av ett av Sveriges första stora vattenkraftverk. Varje år, söndagen före midsommar, öppnas dammluckorna och vattnet forsar fritt i fallfårorna under Fallens Dag.

Vi får sällskap av en duktig guide som kommer att berätta historien och visa oss området. En välsmakande lunch serveras på Restaurang Kungsådran i det natursköna Älvkarleby.

På hemvägen gör vi ett stopp på det omtalade Kinapalatset Dragon Gate, som efter en lång tid varit stängt och igenbommat. Med nya ägare står nu palatset öppet och det inrymmer hotell, restaurang och café och ett musem. En guide visar oss runt och berättar om det intressanta och spännande palatset.

Sök resa

Information

Avresa: 2020-10-07

I priset ingår: bussresa, guidning Laxön och Dragon Gate, lunch.

Vi genomför bussresan på ett coronaanpassat sätt. Läs gärna mer om "Hur du reser säkert med Turistbuss"

Påstigningsorter:

  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo