Skip to main content

Midsommar i Dalarna

Traditionell Midsommar i Tällberg och Våmhus

Status:
Fullt

Midsommarfirande i Dalarna har alltid haft en speciell stämning. I år kommer vi att fira en traditionell midsommar på den ursprungliga platsen för de svenska midsommartraditionerna. 

Sök resa

Dagsprogram

I Dalarna firar man midsommar i flera veckor och det finns mycket att välja på, med något att göra för alla. Vi kommer att medverka på midsommarafton i Tällberg samt på lördagen i Våmhus vid Orsasjön.  Vi bor två nätter på mysiga First Hotel Tällberg, gamla Gyllene Hornet.  Hotellet ligger på en sluttning med utsikt över vackra ängar och sjön Siljan.  I Tällberg möts vi av den fantastiska dalamiljön, hantverket, kulturen och de stolta traditionerna. På hotellet finns både inomhuspool, spa och gym. 


Dag 1     Midsommarafton
Vi lämnar Uppsala och far till Carl Larsson-gården i Sundborn som är ett av Faluns populäraste turistmål och en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Här bodde konstnären Carl Larsson med sin fru Karin och deras barn. Följ med på en guidad visning och lär dig mer om det världsberömda konstnärsparet, konsten, kärleken och deras bullriga liv. Härnäst väntar en lunch på Hyttstugan innan det är dags att ta plats i bussen för att åka den sista biten ner till Tällberg och vårt midsommarfirande med resande av stång, musik och dans. Incheckning tidig kväll på vårt hotell där vi även avnjuter en god trerättersmiddag. 

Dag 2     Midsommardagen
Vi startar dagen med en ordentlig frukost innan det är dags att göra ett besök på Zornsgården. Zorngården är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem. 2017 firar huset 75 år som museum, men dess historia går längre tillbaka än så. Det var 1886 som den då 26-årige Anders Zorn förvärvade ett stycke mark bredvid Mora kyrka, till vilken han flyttade en timmerstuga av enklaste slag. De originellt utformade rummen blandades konst och konsthantverk från olika håll med kurbits och dalatradition – vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv designat – och i trädgården utanför står några av Zorns egna skulpturer bland rosenhäckar, bondpioner, köksväxter och fruktträd. Vi far vidare norrut till Fryksås Fäbodar med anor från 1500-talet. Fryksås ligger 503 meter över havet med en storslagen utsikt över Siljansbygden och med en gammal bebyggelse i orörd natur. På Fryksås hotell väntar en fantastisk midsommarbuffé innan vi far ner till Orsa och följer Orsasjön till Våmhus gammelgård.  I Orsa firar man midsommar på midsommardagen vilket gör att vi får vara med om ytterligare en majstångsresning och dans av Våmhus folkdanslag, visning av korgmakeri och hårarbeten samt bakning av skrållor i bagarstugan. I Gammelgården finns även servering av glödstekt sill, kolbullar och kaffe. Tillbaka till vårt hotell för lite avkoppling innan middagen.  

Dag 3     Den helige Johannes döparens dag
Frukost innan vi tar plats i bussen för att ta oss till Avesta och det gamla järnbruket och konstutställningen Avesta Art/Verket.  1872 köper Hjalmar Petre och Hampus August Cornelius Stora Kopparbergs Avestaverk med tillhörande vattenfall och egendomar. 1873 bildar de Avesta-Garpenberg AB. Satsningarna gjorde att Avesta Jernverk växte till en storindustri. Här drevs fram till 1938 en järnbrukshytta med rostugnar och masugnar av Axel Johnsson koncernen. Med åren har man varsamt bevarat och rustat upp byggnaderna i området. Konsthallen är av unik art, där varje konstnär står inför utmaningen att skapa ett samspel – kontrast eller harmoni – med industriarvets egna starka uttryck i material och monumental arkitektur. Vi fortsätter dagen med ett besök och en avslutningslunch på Karlfeldtsgården. Den kallas även Tolvmansgården och är nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Sommartid finns här utställningar av konsthantverk i sommarhuset.  Vi är tillbaka vid våra hemorter sen eftermiddag.
 

Information

I resan ingår: Bussresa, del i dubbelrum, två frukost, två middag, tre luncher, alla utflykter enligt program, inträde med guidning på Zorngården, Carl Larsson-gården och Avesta Art/Verket, Våmhus, reseledare.

Påstigningsorter:

 • Stockholm, Cityterminalen
 • Upplands Väsby, Scandic Hotel Busslingan
 • Knivsta, hpl AR
 • Uppsala, ReseC hpl E3, Staionsgatan 
 • Ramstalund, Macken 
 • Enköping, Gustav Adolfsplan/Källgatan 
 • Sala, Busstation 

 

Tillval per person:    Enkelrum 600 kr

Logi: First Hotel Tällberg
 

Karta

Hotell

First Hotel Tällberg

First Hotel Tällberg

http://www.firsthoteltallberg.se/

Resekalender

30/9Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
1/10Cinderellakryssning PRO 60 årfrån 60:-
2/10Författarkryssning med Rosellafrån 326:-
7/10Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 100:-
12/10Med hjärtat som insats - Peter Jöbackfrån 1 200:-
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo