Skip to main content

Öland med Kalmar & Glasriket

Solens och vindarnas ö

Status:
Fullt

Öland är Sveriges fornminnes tätaste landskap som förutom att vara ett sol-och badparadis uppvisar ett doftande blomsterhav, rikt fågelliv, unik natur, konst och hantverk, fornminnen och väderkvarnar. Det är säkert ingen tillfällighet att vår kungafamilj tillbringar sommaren på Solliden med dess fantastiska blomsterpark, som givetvis besöks på vår mycket omfattande resa. Vi besöker även Kalmar slott samt Kosta Boda.

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Kalmar till Borgholm
Vi åker via Stockholm, Söderköping till Kalmar och till Kalmar slott där vi får en mycket intressant visning av slottets paradvåningar och slottskyrka. Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Sedan dess har flera kungar regerat på slottet och många har satt sin egen prägel på det. Slottets anor sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Det var här Kalmarunionen undertecknades 1397 och redan under Vasakungarnas tid på 1500-talet fick slottet sitt nuvarande utseende. Vi fortsätter från bussen att bekanta oss med Kalmar och kör sedan över den 6 km långa Ölandsbron och viker av norrut till Ölands ”huvudstad” Borgholm och Strand Hotell Borgholm, vackert beläget vid Borgholms hamn med närhet till promenadstråk och shopping. Som gäst på hotellet kan vi kostnadsfritt nyttja relaxavdelningen med bubbelpool, träningsmöjligheter, bastu och en 25-meters bassäng.
Middag på hotellet alla tre kvällarna. Vi kan även sitta ute under bar himmel på den trendiga fina bryggan och skåda solnedgången över Kalmarsund som är magisk!
 
Dag 2-3 Rundtur på Öland
Vi har två hela dagar att bekanta oss med denna fantastiska tretton mil långa och sexton kilometer breda ö, där havet och kalkstenen har satt sin prägel. Öland har också en artrik flora och fauna. Här växer bland annat ett trettiotal olika orkidéer och lövskogarna myllrar av fåglar.
Våren är den tidpunkt som de allra flesta av oss förknippar med orkidéer och tack vare Ölands varma klimat tittar de upp extra tidigt här. Första veckan i maj är inget ovanligt, åtminstone inte på södra ön. Men orkidésäsongen är betydligt längre än så. Den största artrikedomen  påträffas i juni, då ett tjugotal arter blommar mer eller mindre samtidigt, och säsongen når sedan sin kulmen i augusti, när den praktfulla skogsknipproten blommar ut i hela sin ståtliga längd på uppemot en meter i lövskogarnas halvskugga. Under sensommaren kan man med lite tur också hitta knäroten; en nätt liten sak med vita små blommor på ax. Då letar man istället tålmodigt i tallskog och gamla tallplanteringar.
Stora Alvaret som kallas ”världens största botaniska mötesplats” får även ett besök genom att vi kör tvärs igenom Alvaret samt stannar till för en kort promenad i detta märkliga landskap.
Gravfälten ligger tätt och inte mindre än 16 fornborgar finns kvar som ruiner och vid Gettlinge gravfält ser vi de jättelika flisorna och den berömda skeppssättningen. Längst i söder besöks Ölands södra udde med Ottenby fågelstation, dess Naturum och fyren Långe Jan. I radbyn Vickleby finns Carl Malmstens kända skola för gestaltande arbeten, samt den kända ekologiska örtagården. Här får vi en guidad rundvisning. Vi gör därefter ett 
besök på välkända keramiska centret Paradisverkstaden. I den nya ateljén kan man följa keramiktillverkningen med alla dess moment. Middag på vårt hotell.
Vi börjar dag tre med ett besök på Borgholms slott, ”Nordens skönaste ruin” det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott sammanhängande någon längre tid på slottet vilket vår förnäma slottsguide kommer att berätta. Hela byggnaden innefattar 900 års historia och i museilängan finns utställningar om slottets spännande historia, i år om ”uppgång och fall”. Vi sätter oss i bussen och far över landborgen och genom idylliska byar till Himmelsberga Museum för konst och kulturhistoria, som visar byggnadstradition från 1700- och 1800-talen, en kulturskatt av rang med Ölands bäst bevarade radby! Landskapets bäst bevarade medeltidskyrka, Gärdslösa kyrka, där prinsessan Margareta gifte sig 1964 får även ett besök. I Sandviks kvarn som är en av världens största väderkvarnar av holländsk typ och utan jämförelse Nordens största, stannar vi för lunch bestående av öländska specialiteter. Mätta och belåtna fortsätter vi ner till Jordhamns skurkvarn och de små fiskebodarna. Skurkvarnen uppfördes 1905 för att skura eller putsa kalksten. Kvarnen är idag den enda i sitt slag i Sverige. Intill kvarnen finns en skurvandring, en föregångare till kvarnen som drevs av oxar. Dagen avslutas med en av resans höjdpunkter, Solliden, kungafamiljens sommarparadis på Öland! Vi får en guidad visning samt tid att strosa omkring på egen hand i slottsparken. Den underbara parken består av flera trädgårdsrum, planteringar, exotiska träd och konstverk. Parkens prakt varierar med när de olika växterna blommar. Middag på vårt hotell.
 
Dag 4 Kosta till Upplands Väsby
Vi njuter av en härlig frukost innan vi tar plats i bussen för att ta oss västerut genom Smålands täta skogar till Kosta. Glasbruket Kosta grundades 1742 och placerades mitt i Smålands skogsrika områden för att förse både Stockholm och Karlskrona med glas. Här korsades viktiga vägar och här fanns också obegränsat med ved, som behövdes för att hetta upp ugnarna. Bruket fick sitt namn efter grundarnas efternamn: generalerna Koskull och Staël von Holstein. I början tillverkades fint bruksglas här. Det var sådant som fönsterglas, buteljer och
dricksglas. Bland beställarna fanns kungligheter, adelsfamiljer och välbeställda handelsmän som hade råd med det kostsamma glaset. Den förste formgivaren anställdes 1898 och sen dess har en mängd kända formgivare verkat här. Glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien var en av de viktigaste, hon började här 1971 och hon införde en helt ny teknik att måla på glaset. Här verkar nu bland andra Bertil Vallien, Åsa Jungnelius och Kjell Engman i nära samarbete med hantverkarna i hyttan.
Vi kommer få höra om glasbrukets historia fram till idag med dess uppgångar och nedgångar. Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742. I skenet från ugnarna har du möjlighet att följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning.
På bruksområdet finns utställningshall, Kosta Art Gallery, där vi har möjlighet att se aktuella utställningar. Här finns även Kosta Bodas fabriksförsäljning och i närheten av den Kosta Outlet på 20 000 kvm. Efter lunch fortsätter vi norrut via Vetlanda till Upplands Väsby dit vi beräknas anlända under kvällen.

 

Information

Avresa: 2021-08-17, 4 dagar

Pris: 6 350 kr

I resan ingår:  Bussresa i turistbuss, 3 middag, 3 frukost, 2 lunch, del i tvåbäddsrum, entréer samt lokalguider till Kalmar slott, Solliden slott, Borgholms slott, Himmelsberga Ölands museum, Capellagården, Kosta Boda med visning, reseledare.
 
Tillval per person:
Enkelrum 975 kr
 
Logi:
Strand hotell Borgholm

 

Påstigningsorter:

  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • Ramstalund Macken
  • Upplands Väsby Station

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo