Skip to main content

Österlens Trädgårdar

Sveriges svar på Provence

Status:
Fullt

Österlen är Skånes motsvarighet till Provence med ett böljande landskap av äppelodlingar, vingårdar, ängar och lundar. Trädgårdarna på Österlen är mycket speciella. Det milda klimat, den sandrika jordmånen och ett synnerligen kalkrikt vatten har givit området fantastiska förutsättningar till undersköna trädgårdar. Österlen är en välmående idyll, något som lockat konstnärer och andra att slå sig ned här. Sommartid är den fasta befolkningen på 1500 invånare mångdubbelt fler och det är gott om små butiker, gallerier, affärer och restauranger. Vi kommer besöka flera sorters trädgårdar på vår resa t ex en Engelsk Trädgård, en medelhavsträdgård och en Arts-& Craftsträdgård med anor från 1870-talet.

Kåseberga Gårdshotell blir vårt hem under våra dagar på Österlen. Ett nyöppnat och mysigt gårdshotell med vacker innergård, närheten till havet och Ales stenar. Hotellet har en egen restaurang, bar, gemensam lounge och terrass samt en trädgård. Här finns också en hälsoavdelning med bubbelpool och bastu. I Kåseberga kan vi koppla av, promenera längs havet, stoppa fötterna i sanden och njut av mat nere i hamnen.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Mot Skåne, Ulriksdals Trädgård och Kåseberga Gårdshotell Vi sätter oss bekvämt i bussen och startar vår färd mot Skåne. Under vägen stannar vi till för kaffe och lunch. Vi åker via Jönköping och Kristianstad ner till Kivik för ett besök och en guidad rundtur på Ulriksdal Arts & Crafts-Trädgård.
På en yta om ca två hektar har Ulriksdal över 500 olika arter. Trädgården består av en engelsk park, ett fantasifullt woodland och en mer formell del med parterrer, damm, lusthus, orangeri och grekiskt tempel. Platsen är mest känd för sin mångfald av lönnar, julrosor, pioner, rododendron, magnolior, kamelior, cedrar, cypresser och olika tujor. Flera av växterna är sällsynta som till exempel silkesträd, näsduksträd, kinesiska sekvoja, sekvoja, kinesträd, kejsarträd, tulpanträd, apträd, junimagnolia, frilands hibiskus och ginkgo. Vi får en intressant visning av Trädgården. Vi fortsätter den sista biten ner till Kåseberga och vårt fina Gårdshotell, gemensam lättare middag på kvällen. Ca 67 mil
 
Dag 2 Den Engelska Trädgården, Gamla Bryggeriet, Kivik och Skepparps vingård.
Efter frukost och en god natts sömn ger vi oss i väg på en innehållsrik dag. Vi åker norrut till Smedstorp där vi ska hälsa på familjen Baker i deras konstgalleri och utställningsträdgård. Paret Baker, Per och Margareta, guidar oss i trädgården och galleriet, deras ambition är att bjuda besökare på en helhetsupplevelse. Här finns också en Butik.
I Svabesholm finns en visningsträdgård i engelsk stil som drivs av Anette Cato, Den Engelska Trädgården. Hon är en passionerad trädgårdsentusiast som har bott många år i England. Den Engelska Trädgården är blommande, romantisk och charmig. Den är indelad i många olika trädgårdsrum - rosenträdgård, woodland, vildäng, damm, växthus, cottage garden, köksträdgård, färggranna perennrabatter och många olika Austinrosor, alla ljuvligt doftande. Vi följer med på en guidad tur i trädgården och tittar in i plantskolan och butiken där man säljer ett urval av de växter som finns i trädgården. Dagens lunch intas på restaurang Allé på Österlen, vackert omgiven av böljande fält och beteshagar. Här serveras mat skapad med utgångspunkt i den lokala mattraditionen, här tummar man inte på kvalitén. Smaklig spis! Vi befinner oss i området runt Kivik, vi hinner även med ett besök på äppelparadiset Kivik. Här har Kivik Musteri funnits sedan 1888. Vandra runt och njut av äppelträdgårdarna, det finns 70 olika äppelsorter, vackra spaljéträd och 100-åriga träd. Titta in i Äpplets Hus, där kan vi lära oss allt om äpplen, must och cider. I butiken kan vi handla med oss något gott hem. Odlas det vin i Sverige? Absolut, det växer för fullt i de svenska vingårdarna som trivs längs kusterna i Skånes milda klimat. Vi besöker Skepparps Vingård, där vi får en visning och en stående provning. Vilket betyder att vi provar ett vin, går upp till odlingen där guiden berättar om gården. När vi är tillbaka igen provar vi ytterligare tre viner. Här odlas druvsorterna Rondo, Solaris och Cab Cortis. De druvsorterna är framtagna för att mogna i ett kallare klimat och ger en god skörd även på våra breddgrader. Åter till hotellet i Kåseberga och nu är kvällen fri till egna upptåg. Promenad till Ales stenar eller en middag i hamnen.
 
Dag 3 Killahusets Trädgård, En liten bit av Medelhavet, kryddor och Karl Fredriks Eklaholm. Idag skall kommer vi röra oss i området där vi bor, den östra delen av Österlen.
I Köpingebro hittar vi Österlenkryddor, här driver Cherztin och Anders Persåkre ett lantbruk av kryddor. I gårdsbutiken hittar du allt från de egna ekologiska kryddblandningarna och andra produkter som te, örtolja och vinäger förädlade i den egna lilla kryddfabriken. Har vi tur kanske någon av dem hinner hälsa oss välkomna och berätta lite om gården.
2007 öppnade familjen Karakitsos ”En liten bit av Medelhavet”, en butik och visningsträdgård. Som namnet antyder är det en trädgård med växter från Medelhavet. Här får vi en rundtur och får lyssna till deras fantastiska historia som började för 16 år sedan med en bortglömd och vildvuxen trädgård, väldigt olik den som finns idag. 
Vi gör ett besök i Simrishamn, huvudorten på Österlen som är en charmig liten stad med nästan 20 000 invånare, ligger vackert vid havet. Det är framför allt byggnadsstilen som ger staden dess charm. Låga hus i pastellfärger med vackert snidade dörrar ligger i långa rader längs kullerstensgatorna och bakom höga träplank skymtar stockrosor i prunkande trädgårdar. Lunch på egen hand efter en gemensam rundtur i stan. Vi fortsätter längs med kusten till den lilla orten Borrby. Journalisten och författaren Mia Gröndahl tar emot i sin trädgård Killahuset, ett lika vilt som vackert rosenparadis. Hon har förvandlat en stor åker till en frodig lustgård med rum som kallas Klematislunden, Buxbomsgården, Offermossen, Salongen, Köksgropen och Rosdjungeln. Man går längs slingrande buxbomhäckar som skuggas av ovanliga träd och på marken prunkar pioner, hortensior och rosor, rosor, rosor. Men blommornas drottning håller sig inte alltid i rabatten! I Rosdjungeln klättrar rosorna i träden, många når ända till kronans topp och här kan blomningen bäst beskådas från det sex meter höga rostornet. Bussen rullar vidare och vi tar vägen förbi Gården Eklaholm. Karl Fredrik Gustafsson har ”fluff, fluff, fluffat” sig in i våra hjärtan och blivit en av Österlens starkast profiler. Vi besöker deras inredning- och blomsterbutik. Tillbaka i Kåseberga är kvällen fri och middag på egen hand.
 
Dag 4 Bosjökloster och hemfärd Efter frukost checkar vi ut och packar in bagaget i bussen. Vi styr mot nordväst och stannar vid ”det vita slottet” Bosjöklosters Slott, grundat som ett Benediktinerkloster på 1100-talet. Egendomen är i privat ägo sedan 1560 och 1908 köptes den av släkten Bonde. Bosjökloster ligger på en halvö, inramat av trädgårdsterrasser och en park med magnifika perennrabatter, rosengård, rhododendron och uråldriga träd – som den omtalade jättelika tusenåriga eken. En guide tar emot oss och berättar om trädgårdarna och slottet. Efter en kopp kaffe fortsätter resan norrut via Ljungby där vi stannar för lunch. Fulla av intryck och bagaget fullt av växter och saker vi köpt, åker vi på snabba vägar mot våra hemorter. Vi beräknas vara hemma igen tidig kväll.

Information

Avresa: 2023-07-11, 4 dagar

Pris: 9 540 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Tre frukost
- En lunch
- Tre middag
- Vinprovning
- Olivoljeprovning
- Entré till Ulriksdals Trädgård, Engelska Trädgården, Bosjökloster
- Visning på Ulriksdals Trädgård, Engelska Trädgården, Gamla Bryggeriet, En bit av Medelhavet, Killahusets Trädgård.
- Besök på Eklaholm i butiken, ej visning.
- Reseledare
 
Logi:
Kåseberga Gårdshotell
 
Inga enkelrum. Det finns rum där man kan bo 2, 3 eller 4 personer. Samt vanliga dubbelrum.
Fråga vid bokning!

 

Påstigningsorter:

  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • Ramstalund Macken
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Västerås ReseCentrum hpl i
  • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
  • Köping Skinngubben Ringvägen 75
  • Arboga Dinners E18
  • Örebro Scandic Hotel Väst

 

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo