Skip to main content

Parkstaden med Grönsöö Slott

Sveriges närmaste stad!

Enköping är Sveriges närmaste stad. Inom en 12 mils radie finns inte mindre än 38 städer. Här hittar du bland annat vacker natur, kultur och närheten till Mälaren. Vi ska uppleva lite av varje under dagen!
Enköping är känd även som Parkstaden, vi gör en guidad tur med ett minitåg genom stadens vackra parker. Doktor Westerlund blev känd över hela Europa för att han botade människor med nervösa besvär. I Westerlundska gården, bodde och verkade Dr Ernst Westerlund från 1868 fram till sin död 1924. Doktorn behandlade sina patienter bland annat med arbetsterapi och med ordinationer om promenader ute i det gröna. Pelargonen Dr Westerlunds Blomma, som många säkert hört talas om, rekommenderades av doktorn för att rena luften och göra den friskare. Med en guide får vi se och höra om Westerlundska Gården.
Vi äter en gemensam lunch innan vi lämnar centralorten och beger oss ut på slingrande väger mot ön Grönsö i Mälaren. Grönsöö slott, byggt 1611 av riksrådet Johan Skytte, är ett av de få slott som byggdes i den fattiga tiden mellan uppförandet av Vasaslotten och stormaktstidens rika slottsbyggnader. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. En representant ur familjen von Ehrenheim kommer att guida oss genom slottets välbevarade inre, en ovanlig sammanhållen samling av antikviteter i sin rätta miljö. Vi rundar av med eftermiddagsfika och möjlighet till att besöka deras slottsbutik.
I slutet på dagen besöker vi kyrkan i Härkeberga som framförallt är känd för sina rika kalkmålningar. Kyrka är fylld av målningar av Albertus Pictor. Inte en centimeter är tom, överallt finns det bilder av bibliska figurer, väsen ur folktron, exotiska djur och mycket annat smått och gott. Albertus Pictor var en framstående konstnär med stor förmåga att ge sina figurer liv. En duktig guide berättar och vägleder oss i bilderna, besöket brukar vara mycket uppskattat.

Sök resa

Information

Avresa: 2021-06-02

I resan ingår: bussresa, Parktåget och Westerlundskagården med guider, lunch, visning Grönsöö Slott och eftermiddagskaffe, Härkeberga kyrka med guide.

Påstigningsorter:

  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo