Skip to main content

Skånska Österlen

Vackert som en tavla!

Österlen erbjuder en unik kombination av vacker natur och intressant kultur. Blommande kullar, utsikt över land och hav och berömda äppelodlingar. Österlen omges av en slingrande, vit kustremsa. Längre inåt land finns gott om gamla ruiner och fantastiska trädgårdar. Det är inte konstigt att många konstnärer lockats hit. På våra utflykter besöker vi både borgar, slott, trädgårdar och pittoreska städer. Vi gör också ett vingårdsbesök med en trevlig provsmakning, här får vi en lektion i vinkunskap och samtidigt avnjuta en god lunch.
Under våra dagar bor vi i kustorten Simrishamn med gamla fisketraditioner, pastellfärgade hus och mysiga kullerstensgator.

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Simrishamn
Vi sätter oss bekvämt i vår buss och startar vår färd mot Skåne. Vi åker via Jönköping, Växjö, Älmhult och Kristianstad till Åhus för en kort rundtur i de gamla delarna runt S:t Maria kyrka och Helge Å. Under vägen stannar vi till för kaffe och lunch. Vi kommer till Brösarps backar och Ravlunda kyrka där vi gör ett kort besök vid Fritiof Nilsson Piratens grav. Vi ankommer på kvällen till Simrishamn och vårt hotell Svea, beläget vid vattnet i Hanöbukten. Simrishamn med 6000 invånare är den enda staden i Österlen och är mycket vacker med sina ”äkta” Simrishamnshus, kyrkor, köpmanshus och rådhus. Middag på vårt hotell. Ca 67 mil
 
Dag 2 Österlen
Äpplets hus är ett unikt kunskapscenter med äpplet i fokus där vi får besöka utställningarna som bland annat handlar om förädling, fruktodlingar och musteriets historia. Härnäst vankas ett besök i Kivik som ursprungligen är ett fiskeläge men som har utvecklats till en semesterort med fina stränder och äppelodlingar. Vi äter en god lunch på Vineriet i Simrishamn.  Den 11 juni 2014 öppnades det för allmänheten och man har skapat ett unikt besöksmål. Vi får följa vinproduktionen på nära håll och lära oss allt från hur druvorna skördas till att vinerna buteljeras. Vår guidade tur avslutas med vinprovning av tre viner samt en god lunch. Resten av dagen tillägnar vi Österlens huvudstad med sina härliga gränder och specifika arkitektur. På kvällen kan vi själva botanisera bland de restauranger som ligger utmed huvudgatan.
 
Dag 3 Österlen
Vi åker utmed kusten genom Brantevik till Dag Hammarskjölds Backåkra som i mars 2020 återinvigdes, en efterlängtad totalrenoveringen, som gjort det möjligt att öppna Backåkra som museum och mötesplats. Därefter till Kåseberga där det finns möjlighet att promenera upp till Ales stenar. Skeppssättningen är Sveriges bäst bevarade och ligger vackert belägen på en höjd vid Kåseberga.
Vidare till Ystad där vi tillsammans med en lokalguide, går på en spännande promenad i denna korsvirkesrika, vackra stad. Här finns över 300 korsvirkeshus med rötter i medeltiden samt kyrkor och kloster. I Glimmingehus får vi en guidad visning av Nordens bäste bevarade medeltidsborg utfört av en medeltidsklädd guide. Vi får höra om hur borgen byggdes och om vilka som bodde här.  På Borgholmen ligger också ett museum. Vi far tillbaka till Simrishamn för en stunds vila före middagen på vårt hotell.
 
Dag 4 Hemåt
Frukost och avfärd till det vackert belägna Bosjökloster från 1100-talet. "Ringsjöns pärla" har man kallat Bosjökloster. Och en pärla är det förvisso, det vita slottet på näset mellan de båda sjöarna, där det glimmar i vårsolen, i högsommarens dis, i höstens klara dagar, i snöns vita ljus. Här kan man uppleva trädgårdsprakten från tidig vår till sen höst. Tusentals tulpaner och narcisser, azaleor och rhododendron, perenna rabatter i engelsk stil, rosarium med bl.a. Austin rosor från England och slottspark med djurhagar och den tusenåriga eken med 11 meter i omkrets. Efter en intressant rundtur styr vi kosan norrut mot våra respektive hemorter med paus för lunch och kaffe.

Information

Avresa: 2021-06-15

I priset ingår: bussresa, del i dubbelrum, tre frukost, två middag, en lunch, vinprovning av 3 viner, entré till Bosjökloster, vingården och Glimmingehus, Backåkra, lokalguide i Ystad, reseledare.

Tillval per person:
Enkelrum  1200 kr

Logi: 
Hotel Svea, Simrishamn
 

Påstigningsorter:

 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo