Skip to main content

Sköna Maderia

Den blomstrande Atlantön

Status:
Fullt

Att besöka Madeira erbjuder en fantastisk naturupplevelse. För den trädgårdsintresserade är ön också ett eldorado i blomsterprakt. Vi besöker de erkänt vackraste trädgårdarna. Hotellet är prisbelönt för dess vackra trädgård, är fyrstjärnigt, ligger lugnt men det är ändå bara ett stenkast till Funchals centrum.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Arlanda  - Funchal, Maderia
Vi tar oss under morgonen från Arlanda till Funchals flygplats. En lättare flygplansmåltid serveras ombord.
Vi åker till Madeiras huvudstad Funchal och checkar in på vårt hotell, Pestana Village Garden Hotel, är ett fyrstjärnigt, charmigt hotell med alldeles förträffligt läge vid Estrada Monumental. Hotellet ligger inbäddat i grönska med två generösa poolområden, relaxavdelning med inomhuspool, jacuzzi, bastu, turkiskt bad och massage och en vacker trädgård som vunnit utmärkelse som Madeiras vackraste. Här finns även möjlighet att utnyttja havsbadet på systerhotellet intill. Välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 Botaniska trädgården – Monte Palace Tropial Garden – Linbanan från Monte till Funchal
Vi inleder dagen med ett besök i Madeiras Botaniska trädgård. Botaniska trädgården anlades på 1960-talet. Det mikroklimat som råder på platsen är mycket gynnsamt för exotiska växter. Här finns flera intressanta avdelningar, t.ex. de välklippta mönsterrabatterna med romber i lila, rött, grönt och vitt, kvarter med suckulenter, palmer, drakblodsträd, formklippta växter (topiarium) och agro-forestry.
Vi äter lunch i Botaniska trädgården åker sedan till Bergsbyn Monte, som är en av öns verkligt spännande platser. Bergsbyn var rekreationsort för den portugisiska adeln för 200 år sedan. Monte Palace Tropical Garden är en av Maderias vackraste trädgårdar. Ägorna köptes av den engelske konsuln Charles Murray, som skapade en luxuös herrgård Quinta do Prazer, Njutningens gård. År 1897 byggdes den dåvarande ägaren Alfredo Guilherme Rodrigues om gården med inspiration av Rhendalens slott. Efter hans bortgång skapade den nye ägaren Monte Palace Tropiacal Garden som idag är ett eldorado för den trädgårdsintresserade. Trädgården har stora höjdskillnader och ligger huvudsakligen i en ravin. Vegetationen präglas av fantastiska trädormbunkar, japanska kottepalmer och många andra tropiska och subtropiska växter.
I en orientalisk del av trädgården finns Buddhastatyer, pagoder och vatten i alla dess former. Portugals historia beskrivs i form av vackert målade, keramiska plattor, s.k. azulejos. Vi tar linbanan från Monte ner till Funchal där bussen tar oss till hotellet. Middag på egen hand.

Dag 3 Madeiras bergstoppar – Levada Ribeiros Frio – Santana – Quinto do Furão – Ponta de São Lourenco – bildvisning på hotellet
Vid klart väder åker vi till Pico do Ariero, Madeiras tredje högsta topp på 1 818 m.ö.h. Resan fortsätter till Ribeiro Frio och där börjar vi i mån av tid att titta på en liten forellodling. Vår första levadavandring börjar här vid Riberio Frio och vi går till utsiktsplatsen Balcoes. Vid klart väder har vi en fantastisk utsikt in i dalgångarna klädda med lagerskogar. Längs denna levada finner vi Laurisilvaskogens karaktäristiska växter, förutom atlantlager  även feberträd, konvaljträd, venushår m.fl. Här är det mycket hög luftfuktighet och lavar trivs extremt bra men det föreligger även risk för regn eller duggregn (ta med någon typ av regnkläder). Vandringen tar ca en timme.
Vi åker därefter vidare till en av Madeiras vackraste kulturorter, Santana, där vi bl.a. tittar på de traditionella, trekantiga husen med halmtak. Lunchen på restaurang Quinto do Furão, som har en vacker trädgård och en spektakulär utsikt över havet. Resan går vidare till östra Madeiras skyddade naturområde Ponta de São Lourenco. Denna kala, torra del av Madeira bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och vulkaniska formationer som gör den helt annorlunda. Många unika, salttoleranta växter finns endast här och vi ser en del av dem under en promenad. Middag på hotellet och därefter bjuder vår trädgårdsguide på en ett bildspel i hotellets konferensrum.

Dag 4 Blandy´s garden – São Franciscos vinkällare
Den underbart vackert belägna Palherio Gardens är mer känd som Blandy´s Garden. Här har familjen Blandy residerat sedan 1885. Trädgården har ett mycket rikt sortiment av trädgårdsväxter. Några av höjdpunkterna är The Sunken Garden, The Lady´s Garden, samlingarna av växter från Australien, Sydafrika och Nya Zeeland och jätteexemplar av kamelior, rumsgran, kamfer – och tulpanträd. Vi åker därefter ner till Funchal och äter lunch. Därefter gör vi ett besök i São Franciscos vinkällare. Madeiravinet är ett starkvin som ursprungligen kallades för Malvosia eller Malmsey, namnet på en av druvorna man fortfarande odlar. Det sägs att hertigen av Clarence före sin avrättning i Towern i London år 1478 bad att få bli dränkt i en tunna Malvosia. En som också var mycket förtjust i Madeiravin var Winston Churchill. Vi får pröva två av dessa viner. En gång var detta ett munkkloster och idag njuter vi av dess härliga atmosfär med gamla stenbyggnader kring ett kullerstenslagt torg prytt med bananplantor och palmer. Interiören är i stort sett oförändrad sedan munkordern fördrevs från Portugal 1834. Resten av eftermiddagen på egen hand.

Dag 5 Levadavandring i Mimosadalen – Machico
Nu stundar vår andra levadavandring och det är en levada i söderläge, Levda Fonte Vermelha (Mimosa valley). Mimosadalen har fått sitt namn på grund av de många mimosaträden (egentligen grönakacior). Vid varje krök njuter du av underbara vyer över Machicodalen och havet. Nedanför oss kan vi se Machico, Madeiras näst största stad, där Zarco steg i land 1419 när han upptäckte Madeira. (han lär inte ha varit först, mer om detta under vandringen). Vi kommer mitt in i odlingar av potatis, sötpotatis, taro, bondbönor, ärter, sockerrör och fruktträd som japansk mispel, papaja, avokado, kirimoja m.m. Ta med en dagryggsäck för vatten, nötter och frukt för en fin dag i Madeiras odlingslandskap. Vandringen tar 3 timmar längs den 6 km långa levadan. Vi åker till Machico och äter lunch och sedan tillbaka till Funchal. Resten av eftermiddagen på egen hand.

Dag 6 Jardim de São Francisco – Afternoon tea på Reid´s Palace
Efter frukost vandrar vi ner till Jardin de São Francisco, som är Funchal´s vackra ”stadspark”. Där finner vi märkliga träd som t.ex. dombeya, drakblodsträd, kermesträd, korvträd, ”lampborstar” och trädhibiskus. Vår promenad går vidare längs med mysiga gränder och torg, genom historiska kvarter och utmed den myllrande marinan, stadens nav. Lagom till lunch skiljs vi åt för att sedan kröna dagen och resan med en verklig höjdpunkt – afternoon tea på Reid´s Palace, öns första och mest exklusiva hotell! Middag på egen hand.

Dag 7 Camara de Lobos – Cabo Girão – Curral das Freiras ”Nunnornas dal”
Idag inleds vår utflykt med ett besök i den pittorieska fiskebyn Camara de Lobos, som blivit avmålad av en viss Winston Churchill, rn fligig Madeirabesökare på 50-talet. Genom vinodlingarna går vår färd vidare till Cabo Girão, Europas högta havsklippa, som reser sig 580 m.ö.h. Från den hängande glasplattformen bjuds vi på kittlande vyer! Vi åker sedan och äter lunch på Eira do Serrado (utsiktspunkt ner till ”Nunnornas dal”), och därefter gör vi ett besök i Curral de Freiras ”Nunnornas dal”. Under vår sista kväll tillsammans äter vi avskedsmiddag på en av Funchals genuina restauranger. Vi bjuds på en specialitet, espatada, ett meterlångt grillspett som tillagas över öppen eld och serveras hängande från taket eller i särskilda ställningar som placeras ut på borden. Dessutom bjuds vi på sång och dansunderhållning.

Dag 8 Quinta Vigia – Sankta Catarinaparken – Funchals saluhall – hemresa
Vi checkar ut från hotellet och börjar med ett besök i Quinta Vigia som är Maderias presidents residens. Under historiens gång har många europeiska adelsmän och prominenta gäster bott i villan som ursprungligen kallades Quinta da Angústias på 1800-talet. Dagens byggnad härrör från 1970-talet och trädgården gjordes också om då. Trädgården består av välvuxna träd av t.ex. kungsmagnolia, gråtande scotia, mango, papaja och stora bambusnår, brunfelsia, jättepapegojblomma (vita blommor) och många andra växter, som är fint arrangerade i rabatter.
Strax intill ligger Santa Catarinaparken, som är öns största park. Exotiska fåglar, sjö med svanar och stora gräsmattor ramar in templet som byggdes till helgonet Santa Catarinas ära. Här bodde João Goncalves Zarco, en av Madeiras upptäckare. Vi gör en rundvandring och tittar på t.ex. korallträd, korvträd, drakblodsträd, afrikanska tulpanträd och orkidébauhinia.
Sist av allt besöker vi Funchals saluhall, som är en riktig pärla och som visar på bredden av skördar, såväl från odlingslanskap som hav. Sedan lämnar vi den blommande ön och ankommer sent på kvällen till Arlanda. En ost- och skinktoast serveras ombord på planet.

 

Information

I resan ingår: Flygresa Arlanda - Funchal t/r inkl. skatt och moms, del i dubbelrum, 7 frukost, 5 lunch, 3 middag, utflykter och besök enligt program och tillhörande entréer, svensktalande lokalguide, buss med chaufför på Madeira, reseledare Maj-Lis Pettersson.

Tillval per person:
Enkelrum 3 300 kr
Bussanslutning Arlanda t/r 200 kr

Valuta: Euro

Pass: obligatoriskt med pass vid flygresor. Kontrollera att passet är giltigt till minst den dagen du kommer hem till Sverige igen.

Flygbiljetter: Kontrollera att ditt namn är rätt stavat enligt passet. Rätt namn ska vara angivet, ej smeknamn. En namnändring av utskriven biljett debiteras en kostnad. Vi flyger med Norweigan.

Bagage: 1 incheckat bagage max 20 kg. 1 handbagage max 10 kg.

Påstigningsorter:

  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseC hpl E3
  • Arlanda

Prel. Flygtider: Utresa  9/3 Arlanda – Funchal 11:05 - 15:30 och hemresa  16/3 Funchal – Arlanda 16:30 – 22:55.

Karta

Resekalender

1/4Trandansenfrån 1 090:-
6/4Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 200:-
8/4Viking Vecka på Cinderellafrån 795:-
9/4Holland med Blomstertågetfrån 8 950:-
10/4Viking Vecka på Cinderellafrån 795:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo