Skip to main content

Tre huvudstäder

Wien, Prag & Berlin

Välkommen till en högintressant resa i Europas hjärta till länder och städer som grundligt förändrats efter kommunismens sammanbrott 1990. Prag kallades av Goethe ”Den vackraste juvelen i världens krona” och är att betrakta som ett enda stort museum. Här lever den gamla centraleuropeiska kulturen vidare med sina kaféer och ölstugor. Berlin, det nya moderna Berlin som har rest sig på det forna gränsområdet mellan öst och väst. Det är bara att fascineras av all ny och djärv arkitektur.  Wien är drömmarnas och valsernas stad. Det är musikens, arkitekturens, romantikens och konstens högborg. Wien är en sonat, där historiens skuggor spelar över en praktfull kulissvärld, allt dirigerat av gamle Kejsar Franz Josef. Det här är en förstklassig resa med fina hotell, fullmatad med aktiviteter, kultur och utflykter!

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1                  Mot Göteborg
Avresa västerut mot Göteborg dit vi beräknas anlända på sen eftermiddag. Nattsömn och middag på Stena Lines fartyg som avgår 17:45. ca 46 mil
 
Dag 2                   Kiel till Bayern
Vi äter frukostbuffé ombord före ankomsten till Kiel kl. 09:15. Vi kör söderut genom före detta DDR via Berlin och Leipzig till Bayern för middag och övernattning.
 
Dag 3                  Bayern till Wien
Vi fortsätter förbi gränsstaden Passau som ligger vid floden Donau. Vid Melk ser vi det majestätiska benediktinerklostret Stift Melk trona över staden och omgivningarna. Här börjar Wachaudalen som utöver sin skönhet också är känt som ett av Österrikes främsta vindistrikt. Vi följer floden Donau till vinregionens huvudort Krems. Under dagen njuter vi av en vinprovning på vingården Weingut Donaubaum i byn Spitz där vi får avsmaka de torra, blommiga, vita viner som Wachaudalen är så kända för. Vi kommer till Österrikes huvudstad Wien, som inte tillhörde Östblocket men var ockuperat av de allierade fram till självständigheten 1955. Vi bor tre nätter centralt i staden och äter denna kväll middag på en mysig restaurang i närheten av vårt hotell.
 
Dag 4 - 5            Wien
Direkt efter frukost gör vi en stadsrundtur. En lokalguide visar oss de viktigaste sevärdheterna som Stephansdomen, slottet Belvedere, Hundertwasserhaus och Hofburg. På eftermiddagen lockar kanske stadens caféer där vi kan avnjuta en äkta Sachertårta samt shopping på Mariahilferstrasse, Graben och Kärtnerstrasse. Den andra dagen gör vi först ett besök på Spanska Ridskolan där vi får se hur Lipizzaner-hästarna tränas av sina beridare. Under morgonträningen kan vi se både övningar för de grå unghingstarna och för de färdigutbildade vita skolhingstarna ("De vita stjärnorna"). Vi fortsätter ut till det fantastiska slottet Schönbrunn där vi under ledning av en svensktalande guide vandrar runt i de vackra salar, där Frans Josef I föddes, Napoleon hade sitt kvarter och Mozart konserterade. Schönbrunn ligger strax utanför Wien och slottsparken är en av de vackraste i Europa. Kvällarna fri för egna strövtåg, vi får fritt botanisera bland stadens utbud av restauranger. Det finns möjlighet att besöka Wiener Kursalon i stadsparken. Här ser vi en klassisk konsert med wienervalsuppträdande. Kostnad ca 70 euro. Meddela intresse att följa med på denna konsert vid bokning av resan.
 
Dag 6                  Wien till Prag
Gränsen till Tjeckien passeras. Därefter fortsätter vi in bland Böhmens skogsklädda kullar och fram till dagens mål, Prag. Staden är en pärla, enastående bland europeiska städer när det gäller historiska byggnader. Prag har en gammal välbevarad stadskärna och en stämningsfull atmosfär. På höjden över staden syns borgen Hradcany och St Vituskatedralen. Nedanför ligger stadsdelen Mala Strana med sina slingrande gränder. Karlsbron med de vackra statyerna och det myllrande folklivet sträcker sig över Vltava in till Gamla Stan. Här finns rådhuset med det astronomiska uret och i Nya Stan finns Vaclavplatsen - det moderna Prags hjärta, med den helige Vaclavs staty. På eftermiddagen kan vi följa med vår reseledare som tar oss till de centrala delarna av staden samt till de judiska kvarteren där vi kan besöka den gamla begravningsplatsen som rymmer över 12 000 gravstenar då man blev, i brist på utrymme, tvungen att begrava människor ovanpå varandra. Vi kan även göra ett besök i gammalnya synagogan som byggdes år 1270. Inträde tillkommer till det judiska kvarteret.  Middag på vårt hotell.
 
Dag 7                  Prag
Förmiddagen ägnas åt en omfattande stadsrundtur med lokalguide där vi ser borgen Hradcany med Strahovklostret och St Veitskatedralen. Vi promenerar ner genom Mala Strana över Moldau och in i Gamla stan till Starometske Namesti, det gamla torget, som omgärdas av klassiska byggnader. Eftermiddagen fri för shopping och egna aktiviteter. På kvällen kan vi botanisera bland alla restauranger eller följa vår reseledare på ett trevligt arrangemang med middag (pris beroende på arrangemang).
 
Dag 8                  Prag till Berlin
Vi passerar snabbt gränsen mellan Böhmen och Sachsen där vi får se mer av Osterzgebirge och Sächsische Schweiz, som är ett sagolikt vackert böljande bergsområde. Vi passerar Dresden, som före andra världskriget var en av Europas vackraste städer och tar oss genom ett mycket vackert böljande område som brukar kallas för ”Tysklands Toscana”. Vi ankommer till Berlin, en stad som tagit form efter många år av byggnation. Vi kommer att passera samtliga stora sevärdheter såsom Brandenburger Tor, Riksdagshuset, Gedächtniskirche vid Europa Center, Domkyrkan, Museumön, Unter den Linden, Checkpoint Charlie samt Wilhemstrasse. Här var de viktigaste Nazistbyggnaderna lokaliserade under ”Tredje rikets” tid. På kvällen äter vi en god middag på en närbelägen restaurang.
 
Dag 9                  Berlin till Kiel
Vi fortsätter efter frukost där vi slutade dagen innan, dvs med att utforska Berlin. Vi äter en tidig lunch på egen hand innan det är dags att fortsätta mot Kiel och vår färja som avgår 18:45. Middagsbuffé ombord och sköna sängar samt shopping i den välfyllda butiken.
 
Dag 10                Göteborg och hemåt
Vi äter frukost ombord på fartyget innan vi åter är i Sverige och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch, och beräknas vara åter på sen eftermiddag. Ca 460 km

 

Information

Avresa: 2022-05-08, 10 dagar

I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum/hytt
- Nio frukost
- Sex middag
- Vinprovning Wachaudalen
- Lokalguider i Wien och Prag
- Entré till Schönnbrunn och spanska ridskolan
- Vägavgift/skatter
- Reseledare
 
Tillval per person:
Enkelrum 3 020 kr
Del i utsideshytt 450 kr
 
Logi:
Stena Line t/r
Bayern meddelas senare
NH Wien City, Wien
Botanique Hotel, Prag
Abba Berlin Hotel, Berlin
 
Pass: Du behöver Covidbevis och ett pass på denna resa
 
Extra utflykter:
Reseledaren kan hjälpa dig med bokning till en Klassisk Konsert med Wienervalsuppträdande. ca 70 EUR.
I Prag finns det även chans att följa med på ett kvällsarrangemang med middag och musik, pris beroende på arrangemang.
 

Påstigningsorter:

 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3 kl. 08:00
 • Ramstalund Macken
 • Örsundsbro, Busstationen
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

 

Karta

 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo