Skip to main content

Vårprakt, Sparris & Kielkanalen 5 dagar

Med svenskstaden Stade och massor av sparris

Pris från:
9 875:-
I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum/hytt
- Fyra frukostar
- Tre middagar
- Två luncher
- Kanaltur på Kielkanalen och i Stade
- Alla besök och entreér enligt program
- Lokalguide i Altes land
- Rundtur på sparrisodling
- Vägskatter/avgifter
- Reseledare
Boka resa

Stade med den gamla stadsdelen är fortfarande omgiven av vallgravar med gamla mysiga kullerstensgator inramade av vackra trappgavelhus. En spännande tur på Kielkanalen som började byggas 1887, Altes Land med över 15 miljoner träd av äpple, päron och körsbär som blommar under våren. Det tyska guldet, den vita sparrisen.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1       Hemorten - Göteborg
Avresa västerut mot Göteborg dit vi beräknas anlända på sen eftermiddag. Nattsömn och middag på Stena Lines fartyg som avgår klockan 17:45. ca 46 mil
 
Dag 2       Kielkanalen – Stade
Vid ankomst 09.15 tar vi plats i bussen för att åka den korta biten till vår båt som under 3,5 timme ska ta oss på en spännande tur på Kielkanalen eller Nord-Östersjökanalen som började byggas 1887.  Det tog över 9 000 arbetare åtta år att bygga denna 99 km långa kanal som förbinder Östersjön med Nordsjön. Den 20 juni 1895 öppnade Kaiser Vilhelm officiellt kanalen för trafik. Vi kommer att åka med Raddampfer Freya, en 115 år gamla stilig hjulångare. Vi får lyssna på väsandet och dunkandet från den gamla ångmaskinen, som vi kan se från salongen genom glasfönstret samt de roterande sidohjulen. Man känner sig förflyttad tillbaka till jugendperioden, i de  kärleksfullt och detaljbesatta restaurerade och renoverade salongerna i hjulångaren med massor av skimrande mässing och djupt mörkt ädelträ. Ombord serveras en god lunchbuffé. Vi kliver av i Rendsburg och tar färjan över floden Elbe och kommer på kvällen fram till Stade som är en fantastiskt vacker liten stad. Vi bor på det gemytliga och fina Hotel Stadthafen som ligger bara en kort promenad från den gamla stadskärnan. Vi hinner vila en stund innan det är dags att ta en kort promenad till Rådhuskällaren för en god middag.
 
Dag 3 Stade – Altes Land
Svenskstaden Stade. Som en gång i tiden var svensk är fylld med korsvirkeshus, mysiga gator, gränder, caféer och butiker. Stade var Hansastad under medeltiden, och hade en belägenhet som var mycket fördelaktig under dåtidens handel. Svenskarna erövrade Stade under 30-åriga kriget på 1600-talet och gjorde den till en fästningsstad. Den gamla stadsdelen är fortfarande omgiven av vallgravar med gamla mysiga kullerstensgator inramade av vackra trappgavelhus. Eftersom staden helt skonades från bombningar under andra världskriget finns det en mycket välbevarad stadskärna med flera byggnader från svensktiden. På eftermiddagen hinner vi också med en tur med kanalbåten (Fleetkahn) i vallgraven som omringar Stades innerstad. En mycket speciell båttur, där vi får uppleva Stade ur ett annorlunda perspektiv samtidigt som vi njuter av det idylliska naturlandskapet runt omkring. Kvällen disponeras på egen hand där vi kan välja mellan många mysiga restauranger.
Men först ska vi utforska Altes Land med allt vad det har att erbjuda! Fruktodlingen har en 700 år gammal tradition och här blommor över 15 miljoner träd av äpple, päron och körsbär under våren, och på sommaren och hösten dignar träden av frukter på det 170 km² stora området beläget mellan Hamburg och Stade. Här kan man beundra forna tiders välstånd på de robusta korsvirkeshus i rött tegel och vita paneler, rikt dekorerade samt med stråtak. Fruktgårdarna står öppna för besökare med gårdsbutiker och caféer där man kan köpa med sig hem fruktdelikatesser i form av bl.a. must, sylt och vin.   Vi besöker självklart en trevlig fruktodlare och hans gård, en s.k. Obsthof (fruktodling och musteri). Här bjuds vi på kaffe och bulle från trakten. I Altes Land ligger även staden Jork med sitt berömda rådhus från 1100-talet, välbevarade gamla korsvirkeshus med magnifika grindar, de så kallade Altländer-grindarna som finns överallt i Altländer Land.
 
Dag 4 Stade – Sparris – Kiel
Vi äter en god frukost, packar in våra väskor i lugn och ro och beger oss till det tyska guldet, den vita sparrisen och sparrisgården Werner - Der Spargelhof! Här möts vi upp av personalen som tar oss med på en sparrisrundtur. Vi får följa sparrisen på väg från fälten, till sortering, förpackning samt om deras odling av jordgubbar, blåbär, hallon och körsbär. I gårdsbutiken finns möjlighet för inköp innan vi sätter oss till bords hos Das Eysten för en sparrislunch där vi blir serverade sparrissoppa med hembakat bröd. Sparrisen har en gammal historia Tyskland och är ofta huvudrätten på många tallrikar! Efter ett intressant besök åker vi vidare till Kiel där vi stannar för lite shopping innan det är dags att boarda vårt fartyg som avgår 18:45. Efter att vi gjort oss hemstadda i våra hytter väntar en god middag samt tid för lite shopping i taxfreebutiken.
 
Dag 5 Göteborg - Hemorten
Vi äter frukost ombord på fartyget innan vi åter är i Sverige och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för lunch, och beräknas vara åter sen eftermiddag. Ca 46 mil

 

Information

Avresa: 2023-05-20, 5 dagar

Pris: 9 875 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum/hytt
- Fyra frukostar
- Tre middagar
- Två luncher
- Kanaltur på Kielkanalen och Stade
- Alla utflykter och entreér i programmet
- Lokalguide i Altes land
- Rundtur på sparrisodling
- Vägskatter/avgifter
- Reseledare

 

Tillval per person:
Enkelrum 1 530 kr
Del i utsideshytt 450 kr
 
Logi:
Stena Line
Hotel Stadthafen Stade
 
Valuta: EUR
Pass: obligatoriskt
 

Påstigningsorter:

 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
20/5se informationVårprakt, Sparris & KielkanalenMer än 89 875:-Boka
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo