Skip to main content

Västkusten

Inbjudan till Bohuslän

Status:
Fullt

Bohuslän har besjungits av storheter som Evert Taube och Lasse Dahlquist. Skärgården är unik i sin skönhet med blankspolade klippor, grönska, genuina fiskelägen med färska räkor, blåmusslor och svällande segel. Vi bor tre nätter på mysiga Bohusgården. Härifrån gör vi våra intressanta och saltstänkta utflykter
 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten- Uddevalla 43 mil
Avfärd på morgonen mot Lidköping. Här viker vi norrut mot Läckö och dess fantastiska slott mest känt som det sagolika De la Gardieslottet. Slottet som ligger vid Vänerns strand har ett medeltida ursprung. Skarabiskopen Brynolf Algotsson la grundstenen redan 1298. Vi får en guidad visning av slottet. Vi åker västerut till Uddevalla och vårt hem för några dagar. Här på mysiga Bohusgården, beläget vid Byfjorden blir vi väl mottagna och har fri tillgång till hotellets faciliteter. Middag på vårt hotell.

Dag 2 Norra Bohuslän, Kosteröarna och Smögen 25 mil 
Vi styr färden mot norra Bohusläns huvudort, Strömstad, Sveriges äldsta badort. Härifrån gör vi en båtutflykt till de välkända Kosteröarna, där vi lägger till vid Långagärde brygga. Vi åker sedan en tur med Kostertåget och får se, att Koster inte bara är hav och klippor utan även grönskande ängar och vackra skärgårdshus med blomstrande trädgårdar. Rundturen tar slut i Ekenäs och här står vår lunch framdukad på Ekenäs Skärgårdshotell. Härifrån tar vi båten tillbaka till Strömstad. Efter denna utflykt bland kobbar och skär åker vi söderut till idylliska fiskelägen såsom Grebbestad, Fjällbacka och Smögen. Innan Sotenäskanalen kommer vi till Hunnebostrand, som ligger vid foten av Hogeberg och var under stora delar av 1900-talet en av huvudorterna för den svenska stenindustrin, där ett flertal stora stenbrott för att bryta granit var en viktig industri. Hunnebostrand är även känd som ”Hummerorten”, här startade 1996 den berömda Hummerakademin. De som bosatte sig på Smögenön fick göra det på havets villkor. Vi kör en tur i Smögen och Kungshamn, belägen ytterst på halvön Sotenäs med berömda företag såsom Abba Seafood och Enghav innan det är dags att åka tillbaka till vårt hotell för middag.

Dag 3 Södra Bohuslän med Orust, Tjörn och Åstol 16 mil
Vi äter en god frukostbuffé innan det är dags att ta oss an dagen. Efter en timmes färd befinner vi oss i Skärhamn. Vi fortsätter därefter några kilometer ner till Rönnängs brygga varifrån vi tar båten till den ljuvliga och otroligt pittoreska ön Åstol – här bor ett flertal berömda kulturpersoner. När vi är tillbaka på Tjörn fortsätter vi norrut och kommer över på den större Orust igen och är nu inne i något vi kan kalla för ”i Evert Taubes fotspår”. Här fick Evert inspiration till några av sina mest älskade visor. Vi tar färjan över Malö Strömmar och kommer till Flatön, där Handelsman Flink fortfarande finns kvar! Vi stannar här för att få uppleva atmosfären och se bysten av Evert Taube gjord av makan Astrid samt tillfälle att äta en god lunch i restaurangen som är belägen bredvid handelsboden. Vi fortsätter via halvön Bokenäs med färjan över Gullmarsfjorden till Lysekil, en stad med trånga gränder och kullerstensgator. I Lysekil besöker vi Havets Hus. Här finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största, tunnelakvariet som innehåller 140.000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går du torrskodd, omgiven av vatten, bland pigghaj, torskar och havsålar. Middag på vårt hotell.

Dag 4 Uddevalla – Hemorten 47 mil 
Efter frukost säger vi adjö till vackra Uddevalla. Vi vänder nu kosan österut och åker upp på Kinnekulle, ett av Västergötlands platåberg. Berget är välbesökt för den vackra och omväxlande naturen och många historiska sevärdheter. Här finns de små torpen och de stora herrgårdarna, stenbrott, deras Grand Canyon och många kyrkor. Besök vid Husaby Kyrka, vår första kristna kyrka från 1000-talet. Vi besöker Falkängens Hantverksby som består av tio butiker i en grönskande, genuin och rofylld miljö. Förr var Falkängen en gata där många arbetarfamiljer bodde.  Numera är där slöjd och konsthantverk som visas och saluförs. Vi fortsätter ner till Lyrestad och längs Göta kanal, i en av de gamla kvarnarna, finns idag en unik anläggning, Norrqvarn Hotell & Konferens där vi äter vår avslutningslunch innan vi far vidare mot våra hemorter dit vi beräknas anlända tidig kväll.
 

Information

I resan ingår: bussresa, del i dubbelrum, tre frukost, tre middag, två luncher, samtliga utflykter och färjeresor, Kostertåget, Läckö slott, Havets Hus, reseledare.

Påstigningsorter:

 • Stockholm CityTerminalen     transfer till Enköping
 • Bålsta Station    transfer till Enköping
 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

Hotell

Bohusgården Uddevalla

Bohusgården Uddevalla

http://www.bohusgarden.se/

Resekalender

15/8Nordfrisiska öar med Skagenfrån 8 890:-
23/8VIP Kryssning med smak av reseträfffrån 795:-
26/8Skagenkryssningfrån 2 950:-
28/8Irlandfrån 12 250:-
1/9Skifs på Skansenfrån 1 150:-
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • SamBus logo