Skip to main content

Gruppresor

Denna sida riktar sig till föreningar och grupper för tips och inspiration om resor både i när- och fjärran. Under våra 40 år i branschen har vi hunnit skaffa oss erfarenhet och besökt många platser. Skafferiet med reseförslag är stort men vi tar gärna in fler idéer från Er - så att resan blir som ni önskar. Vi skräddarsyr resan efter era önskemål och vår erfarenhet!

Pris:
Ring oss för offert! Vi har utförliga dagsprogram på varje resa.

Egen Resa:
Om er förening önskar egen resa hjälper vi gärna med ett förslag. Vi skräddarsyr enligt era önskemål och budget. Vi har en bred kunskap om resor som passar föreningar, både dagsresor, sverigeresor och lite längre bort. Resorna på denna sida är endast förslag på resor, utöver detta finns det fler alternativ. Kontakta oss för en offert!

Egen Resa med buss:
Vid egen buss är det bra om ni är minst 30-35 pers. Färre fungerarar också men då blir det dyrare per person. vanligtivs erbjuder vi En fri vid 20 betalande och två fria vid 40 betalande resenärer, undantag kan förekomma. (Resor med Viking Line har andra/egna rabatter).

Del i Resa:
Som många arrangörer arbetar vi med konceptet Del i Resa. Många föreningar brottas med problemet att få tillräckligt med deltagare till egen buss/resa. Vi ser gärna att Ni samarbetar med andra föreningar, vi hjälper gärna till med administration och kontakten er emellan. Resorna under TIPS PÅ RESOR är reseförslag, ingenting är uppbokat, det gör vi på Er begäran.
Se även vårt ordinarie Reseprogram. På befintliga resor går det att köpa Del i Resa, utan samarbete med annan förening. (obs! ett maxantal är 16 pers.)

Grupprabatter:
Del i Resa
För 1 person:
50% rabatt vid 11 betalande resenärer
75% rabatt vid 16 betalande resenärer
Rabatten kombineras ej och gäller ej vid Teater/Musikalresor

Egen resa med flyg/tåg/kryssningsfartyg:
Inga generella rabatter, aktuell rabatt erhålls vid offert.

Besök:
Vi besöker gärna något av era möten för inspirerande information om valda resor.

På/Avstigning:
Samtliga resor har Uppsala som utgångspunkt. Men givetvis kan er förening ansluta från andra orter. Kontakta oss för vidare diskussion.

 

Sök resa

Tips på resor

Nedan följer några förslag på resor för grupper

Wij Trädgrådar och Växbo Lin & Kvarn, 1 dag

Wij Trädgårdar i Ockelbo, ett centrum för nordisk trädgårdskultur, är platsen för både vild natur och trädgårdar ritade av berömda arkitekter och formgivare. Varje trädgård har sin egen karaktär. Här finns rosträdgården, örtagården, skogens trädgård, skuggträdgården, köksträdgården och studenternas trädgårdar. Vi får en guidad visning av parken. Turen är ung 45 min lång och ger inspiration och kunskap om trädgårdarnas historia och bakgrund. Efter rundvandringen får vi en liten stund att på egen hand gå runt i visningsträdgårdarna eller varför inte passa på att besöka Wij trädgårdshandel som finns i en gammal trösklada på området. Här kan den som önskar köpa trädgårdsredskap, perenner och rosor för våra nordliga och skogliga breddgrader, produkter av pil som växtstöd och korgar, trädgårdslitteratur m.m.
I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar och Växbo Lin är just nu Skandinaviens enda linspinneri och väveri. I fabriken spinner man på fyra vävstolar lingarn som sedan vävs till dukar, metervara, servetter, handdukar, disktrasor och mycket annat, allt i 100 % lin. I fabriksbutiken kan man fynda produkter i 100% lin. Det finns även ett exklusivt sortiment av kläder och accessoarer som bara erbjuds i fabriksbutiken. Vid Växbo lin får vi en intressant genomgång av fabriken samt tid till shopping. Vid Växbo kvarn och krog serveras det kaffe med Hälsinge ostkaka. 

På upptäcksfärd längs Strömsholms Kanal, 1 dag

Avfärd till Hallstahammar för ett besök på Kanalmuseet och där vi börjar med kaffe.
Kanalmuseet är beläget vid sidan av Strömsholms kanal och den konstgjorda Skantzsjön. En guidad visning av om Kanalens historia för oss några hundra år tillbaka i tiden. 
Här finns verktygsmuseum, kuskbostad och ett mycket vackert beläget kapell. Resan fortsätter därefter till Strömsholm som ibland brukar kallas för ”hästsportens Mecka”. Vi gör en visit på Jazzens museum och får en inblick i jazzens historia från förra seklets början fram till dagens jazzmusik i Bergslagen. Här finns Ludvikasonen Charlie Normans rum med hans första piano och hela hans skivsamling. Lunch serveras sedan på restaurang Westerqvarn. Eftermiddagen fortsätter med stopp på Åsby Trädgård som inte bara säljer växter och krukor utan även heminredning av olika slag. Strax intill trädgården finns också Åsby Kött & Vilt som säljer charkvaror, ost, kryddor mm. Dagen avslutas i Ängelsberg med besök hos Lena på Englaro. Lena bjuder på kaffe med dopp och berättar om bygdens historia, bruket, Oljeön och konstnärsvännerna. Hos Lena finns även en liten presentbod för den som vill shoppa lite
 

Husbyringen i Dalarna - Sveriges första ekomuseum, 1 dag

60 km Natur- kultur- och upplevelseresa med sevärdheter av alla högsta klass genom riksberömda bruk som Stjärnsund, Långshyttan, Silfhytteå och Kloster. Här startade uppfinnaren Christopher Polhem sin verksamhet för 300 år sedan. 
Turen utgår från Hedemora, Dalarnas äldsta stad. Möt medeltiden i Husby kyrka, avnjut en läcker bordsserverad lunch i gammaldags miljö på anrika Långshyttans Brukshotell. Besök det underbart vackra Silfhytteå. Upptäck Stjärnsund, det lilla Polhemsbruket, som är en av Husbyringens pärlor.
Eftermiddagskaffe. Tillfälle att köpa kvalitetshantverk och kryddor från bygden. I Klosters Bruk finns ruinen från klostret invigt 1486, då Sveriges nordligaste och Dalarnas enda cistercienskloster. 
 

Tumba Bruk, Wendela Hebbes Hus och Torekällberget, 1 dag

Torekällberget, det fina friluftsmuseet på en höjd ovanför staden. Här finns gamla hus och gårdar som berättar om hur livet levdes på 1800-talet. I stadskvarteren finns caféer, ett
bageri som tillverkar äkta Södertäljekringlor, krukmakeri, handelsbod och butiker. Kanske får vi också höra historien om varför Södertälje kallas för Kringlornas stad?
På Wendela Hebbes Hus ges en visning av övervåningen samt höra historien om vår första svenska kvinnliga journalist—Wendela Hebbe.
Vid Tumba Bruk möter vi historien om bruket, pappret och sedlarna. Holländska pappersmästare, brukspersonligheter och en skolmoster kliver fram ur historien.
Här skildras arbetet kring sedel- och papperstillverkningen och den speciella arbetsmiljön där arbetarna också bodde. 

Utflykt till världens ände samt slottsbesök och kringlor, 1 dag

Följ med oss till världens ände, den vackra staden Trosa!
I pittoreska Mariefred, ligger Gripsholms Värdshus med hänförande utsikt över Gripsholms Slott och Mälaren. Gripsholms Värdshus vilar på klostergrund från
1400-talet, då de tysta munkarna huserade här och genom århundraden har besökarna varit allt från kungar, gycklare, bönder och andra resande.  Förmiddagskaffe på trevliga Grassagården. På  Tullgarns slott, som ligger nära Trosa i Sörmland, där Gustav V och hans drottning Victoria tillbringade sina somrar, möter en guide upp och vi får en visning av slottet. Vi fortsätter in till Trosa för att äta en lunch. Därefter kan vi strosa i Trosa en stund innan vi åker vidare till Södertälje.
Högt uppe på ett berg i centrala Södertälje ligger friluftsmuseet Torekällberget. Kliv rätt in i den Sörmländska historien. Trädgårdar och djur, hitflyttade hus och gårdar berättar om
land och stad kring mitten av 1800-talet. På området finns caféer, ett bageri som tillverkar äkta ”södertäljekringlor” och andra butiker inrymda i de kulturhistoriska byggnaderna. Kanske får vi också höra historien om varför Södertälje kallas för Kringlornas stad?

Nyköping och Oxelösund, 1 dag

I Nyköping och Nyköpingshus  blir vi mottagna av den medeltidsklädda guiden Per, som bjuder på kaffe i residenset. Vi får därefter se ett bildspel ”Nyköpingshus- scen för kampen om kungakronan i Sverige” innan Per tar oss med på en rundtur till bla fängelsehålan på slottet. Därefter tar vår trevliga guide Stina vid för att visa oss alla Nyköpings sevärdheter både till fots och med bussen. Stadskärnan med tusenårig tradition som handelsplats, rikssäte och industriort, Stora Torget – Nicolaikyrkan – Korsbron. Vi passerar också hamnen och genom nya attraktiva bostadsområden utmed Stadsfjärden. En god lunch på Stjärnholms stiftsgård följt av en bussguidning i Oxelsösund och besök på det intressanta Femöresfortet. Innan avfärd hemåt avslutar vi dagen med kaffe på hembygdsgården i Gamla Oxelösund. 

Engelsbergs Bruk och Oljeön med Västanfors Hembygdgård, 1 dag

Följ med till vackra Ängelsberg vid sjön Åmänningen. Till den vackra naturen med skogar och berg, sjöar och vattendrag, till trakter där gruvhål och hyttor påminner om gångna tiders flit. Här finns Engelsbergs Bruk, ett av världens främsta industriminnen som sedan 1993 finns på UNESCOs lista över världsarven. Byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen finns bevarade. Vattenhjul, kross, hamrar och blåsmaskin fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.  Som om inte det vore nog, så finna här också Engelsbergs Oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen ända fram till 1927. Ja mer om detta och lite till får vi veta vid vårt besök i Ängelsberg. 
Fagersta Västanfors hembygdsgård med många sevärdheter ligger naturskönt vid Strömsholms kanal och är norra Västmanlands största turistmål. Här hittar du handelsbod, kaffestuga, ett 20-tal byggnader från svunna tider samt Rune Lindström-museet. Här kan vi vandra runt på egen hand och sen avslutar vi med kaffe och kaka innan hemfärd.

Hjälmare Kanal, 1 dag

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg och började byggas år 1637 för att underlätta transporterna av järn från Bergslagen till Stockholm och vidare ut i Europa och till Ryssland. Ända in på 1970-talet utnyttjades den för godstransporter. Idag gör vi resan med M/S Gustaf Lagerbjelke på den intressantaste delen av kanalen mellan Arboga och Hjälmaren. Vi äter lunchen under vår färd som dessutom lagas av besättningen ombord.

Göta Kanal, 1 dag

Med M/S Wasa Lejon får du uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal! Göta Kanal är en lång och oförglömlig upplevelse som valts till årtusendets svenska byggnadsverk. Under vår dagstur reser vi på en del av sträckan, från Borensberg till Berg via nio slussar och två akvedukter med fartyget m/s Wasa Lejon. Kaptenen guidar oss under färden. Förmiddagskaffe intar vi längs vår bussfärd på lämplig plats. Lunch serveras ombord. Färden hem går via Björke vävstuga.

Göta Kanal med Vadstena, 2 dagar

Med M/S Kung Sverker får du uppleva en guidad tur längs den vackraste och äldsta delen av Göta kanal. Under resan som tar 2,5 timmar, slussar vi 6 gånger. Vi passerar kulturhistoriska områden såsom Baltzar von Platens grav, Motala Ström, Charlottenborgs Slott samt Motala Verkstads gamla fabriksområde. Vad passar bättre än att tillbringa kvällen och natten i den vackra lilla staden Vadstena med sina mysiga hus, sitt pampiga slott och gosa in oss på flotta Vadstena Klosterhotell. 

Dag 1 Hemorten – Göta Kanal – Vadstena
Vi styr kosan söderut via Norrköping och i Linköping viker vi av mot Borensberg och vår båt som avgår kl. 13.10. Under tiden vi passerar över sjön Boren serveras en god lunch och från sjön ser man bl.a. Birgittas Udde med ruiner av det gamla Ulfåsa, som under närmare 30 år var bostad åt Heliga Birgitta.  Nu närmar vi oss slusstrappan i Borenshult, som är kanalens brantaste och som består av 5 sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter. Det är en spektakulär syn. Slussningen sker i "uppförsbacke" som av de flesta upplevs som mer dramatiskt och spännande. Borensberg till Motala avslutas också med en liten sväng i det inre av Motalaviken, varvid den s.k. Platens Punkt besöks och presenteras. Baltzar von Platen var ju en man med många olika professioner. Kanalbyggare förstås men även sjöofficer, lantbrukare, parlamentariker, vice kung i Norge och Stadsplanerare! Von Platen är ansvarig för stadsplanen i Motala, och vid detta planerande utgick han från denna punkt, som i dag markeras med ett konstverk och en hög fontän. Vi slussar in i den västra delen av kanalen och kliver av för att fortsätta vår färd för ett historiskt besök på Vadstena slott där vi följer med en historiskt klädd guide som föreställer någon av de kungligheter som varit på Vadstena Slott under sin levnad och som berättar om slottets historia. Vi får följa med genom slottets salar och höra vad som försiggått här, hur man levt och historier från kunglighetens eget liv. Vi inkvarteras på Vadstena Klosterhotell där de tjocka väggarna, stengolven och de höga kryssvalven skymtar om hur livet en gång var i klostret. En god middag serveras i hotellets mysiga restaurang.

Dag 2 Vadstena – Övralid – Hemorten
Vi tar det lugnt på morgonen, äter en god frukost innan det är dags för en stadspromenad i denna underbara lilla stad med sitt berömda Birgittakloster och klosterkyrka som innehåller den Heliga Birgittas skrin och vi får höra om hennes uppenbarelser gällande kyrkan. Färden fortsätter norrut till Övralid där vi besöker skalden Verner von Heidenstams sista hem, Övralid, som enligt hans egen önskan står orört. Heidenstam ritade själv huset där han bodde fram till sin död år 1940. Lunchen intar vi på Medevi Brunns Wärdshuset med anor från 1800-talet. Medevi är Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från tiden runt 1700-talet. Mätta och belåtna sätter vi oss i bussen för att åter ta oss till våra hemorter.

Västmanland Runt, 3 dagar

Dag 1 Sala och Engelsberg Vi åker till Sala Silvergruva för en intressant guidade visning som går till gruvans 155-metersnivå – den djupaste vi kan ta oss till idag. Här får vi höra mer om gruvans långa historia.  Via Västerfärnebo till Engelsbergs bruk och Oljeön. Engelsbergs bruk är beläget vid sjön Åmänningen ca 10 kilometer sydost om Fagersta. Bruket grundades år 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Det är det enda bruk i Sverige som bevarar såväl byggnader som åtskilligt av den tekniska utrustningen. Familjen Ax:son Johnsons gamla anrika familjekontrollerade bolag Nordstjernan grundat år 1890 som rederi (Johnson Line) bekostar och utvecklar Engelsbergs bruk som är det bäst bevarade järnbruket i Sverige och det enda privatägda världsarvet i Sverige.  Vi sätter oss åter i bussen för att via Hälleskogsbrännan ta oss till Sveriges femte största stad – Västerås. Hälleskogsbrännan är en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. I brandens spår tittar de första gröna växterna fram och djur och fåglar har vänt tillbaka. Det är både fascinerande och skrämmande att se hur dramatiskt naturens krafter har ändrat landskapet. Vi inkvarteras centralt i Västerås.

Dag 2 Grythyttan och Nora Frukost innan vi far vidare upp till den berömda Grythyttan med sin vackra gamla träkyrka, Carl Jan Erik Granqvists berömda Gästgivaregård samt Måltidens Hus i Norden, vars paviljong representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Huset är nu säte för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan. Måltidens Hus i Norden har 3.500 kvadratmeter sevärdheter, alla med sin karaktär. Vi får en guidad visning av ett modernt hus med en gedigen historia samt Nordens första Kokboksmuseum med den Wretmanska samlingen. Vi sätter oss åter i bussen för färd till trästaden Nora med sin unika kulturmiljö med kullerstensgator, tidstypiska gårdar och gammeldags affärsskyltar. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. 

Dag 3 Båt på Mälaren och Tidö slott Frukost och en kort promenad till Domkyrkan, begravningsplats för Erik XIV och med sina tre stjärnor i Guide Michelin väl värd ett besök. Vi beger oss ner till hamnen för en tvåtimmarstur på Mälaren. Före ankomst till Tidö brygga njuter vi av en god lunch ombord. Tidö Slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Vi får en trevlig guidning i slottets paradrum och gallerier.  Vår buss hämtar upp och tar oss till Skantzen, beläget i en fantastisk naturskön miljö mellan Kolbäckåns forsar och vid anrika Strömsholm Kanal. Här är brukssamhällets historia fortfarande levande i både byggnader och närliggande omgivning. Här hittar vi en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. 

Kryssning Oslo - Köpenhamn med DFDS Seaways, 3 dagar

Välkommen med på denna trevliga kortresa då vi kryssar från Oslo till Köpenhamn med DFDS Seaways lyxiga fartyg M/S Pearl of Scandinavia. Ombord njuter Du av god mat, bra service och underhållning. Köpenhamn lockar med kontinental atmosfär och shopping. Upplev folkvimlet på Ströget och i Nyhavn. Vi börjar med en guidad rundtur och får sedan tid att på egen hand bekanta oss med stadens butiker, gallerier och caféer. Varför inte prova en röd pölse?

Värmland i olika former, 2 eller 3 dagar

En resa till Värmland med  Lars Lerins konsthall Sandgrund samt Värmlands museum. Vi kan besöka t.ex. kända Rackstadmuseet, Klässbols Linneväveri, Sliperiet i Borgvik, Rottneros eller Mårbacka och Alsters Herrgård. Eller varför inte en föreställning på Wermlandsoperan. Vi kombinerar besöken enligt era önskemål. Bor gör vi på Selma Spa i Sunne eller ett centralt hotell i Karlstad t.ex. Scandic Winn

I Evert Taubes fotspår, 4 dagar

”Som blågrå dyning bohusbergen rullar i ödsligt majestät mot havets rand. Men mellan dessa kala urtidskullar är bördig jord och gammalt bondeland”

Så börjar visan, som blir ledmotiv för resan i de fotspår som Evert Taube trampat.
Evert Taube blev en gång rekommenderad av sin livmedikus att kurera hälsa och själ ute bland Bohusläns klippor och stränder. Här i det saltstänkta landskapet skrev han Maj på Malö och andra visor. Med en målares exakthet beskriver Evert Taube de trakter han reser och vistas i. Resan tar oss till de platser som betytt mycket för Evert Taubes dikter och det Bohuslän som inspirerat honom. Resan bjuder även på musik och berättelser om vår nationalskald. Följ med och se Bohuslän så som Evert Taube såg det. Detta är en resan vi gör i samarbete med Ljungskile Folkhögskola, vi bor i deras hotelldel. 

Resekalender

2/3Iggesundsrevyn ger Xtra-Alltfrån 950:-
9/3Sköna Madeira - Den blomstrande Atlantönfrån 15 550:-
15/3Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 150:-
20/3Chess på Svenska Teatern i Helsingforsfrån 2 495:-
23/3Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässanfrån 350:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo