Skip to main content

Gruppresor

Denna sida riktar sig till Föreningar och Grupper för tips och inspiration om resor både i när- och fjärran. Under våra drygt 40 år i branschen har vi hunnit skaffa oss erfarenhet och besökt många platser. Vi skräddarsyr resan efter era önskemål och vår erfarenhet! P.S. här finns bara ett urval, ring oss ifall ni vill ha fler tips. D.S.

Pris:
Ring oss för offert! Vi har utförliga dagsprogram på varje resa.

Egen Resa:
Om er förening önskar egen resa hjälper vi gärna med ett förslag. Vi skräddarsyr enligt era önskemål och budget. Vi har en bred kunskap om resor som passar föreningar, både dagsresor, sverigeresor och lite längre bort. Resorna på denna sida är endast förslag på resor, utöver detta finns det fler alternativ. Kontakta oss för en offert!

Egen Resa med buss:
Vid egen buss är det bra om ni är minst 30-35 pers. Färre fungerarar också men då blir det dyrare per person. vanligtivs erbjuder vi En fri vid 20 betalande och två fria vid 40 betalande resenärer, undantag kan förekomma. (Resor med Viking Line har andra/egna rabatter).

Del i Resa:
Som många arrangörer arbetar vi med konceptet Del i Resa. Många föreningar brottas med problemet att få tillräckligt med deltagare till egen buss/resa. Vi ser gärna att Ni samarbetar med andra föreningar, vi hjälper gärna till med administration och kontakten er emellan. Resorna under TIPS PÅ RESOR är reseförslag, ingenting är uppbokat, det gör vi på Er begäran.
Se även vårt ordinarie Reseprogram. På befintliga resor går det att köpa Del i Resa, utan samarbete med annan förening. (obs! ett maxantal är 16 pers.)

Grupprabatter:
Del i Resa, minst 10 och max 16 pers.
För 1 person:
50% rabatt vid 11 betalande resenärer
75% rabatt vid 16 betalande resenärer
Rabatten kombineras ej och gäller ej vid Teater/Musikalresor

Egen resa med flyg/tåg/kryssningsfartyg:
Inga generella rabatter, aktuell rabatt erhålls vid offert.

Besök:
Vi besöker gärna något av era möten för inspirerande information om valda resor.

På/Avstigning:
Samtliga resor har Uppsala som utgångspunkt. Men givetvis kan er förening ansluta från andra orter. Kontakta oss för vidare diskussion.

 

Sök resa

Tips på resor

Nedan följer några förslag på resor för grupper

Laxön, Dragon Gate & Söderhällgården

Mitt i den vackra naturen hittar vi Söderhällgården med ett annorlunda folklivsmuseum med dess hantverkstradition. I folklivsmuseet kan du vandra runt och känna atmosfären från flydda tider. Här finns tidstypiska interiörer från olika typer av hantverkshus och boningar. Vi får också se tomteverkstaden där det tillverkats tomtar och troll i 70år. I kaffestugan serveras förmiddagskaffe med smörgås.
Vi far vidare till det närliggande Dragon Gate, som idag är en del i en lång berättelse om önskan att ge liv till en plats. Älvkarleby och dess placering vid Dalälven, E4:ans dragning och bilismens utveckling spelar alla en roll i det som lett fram till det vi får se idag. Historien om Jingchun Li och hans kinesiska vision och projekt är otroligt intressant. Bakom den kinesiska muren finns ett stort Himmelska fridens torg, ett hotell, ett museum fullt med terrakottakrigare och hundratals meter av handmålade kinesiska motiv. En guide tar hand om oss och visar oss runt.
Till lunch intar vi Restaurang Kungsådran på Laxön, mitt i Dalälven. I en storslagen historisk miljö, utanför brusar älven. När kaffet är urdrucket väntar nästa besök.
En lokalguide berättar om det viktiga laxfisket genom tiderna och om Laxöns historia som militäranläggning. Vi avslutar med eftermiddagskaffe. Det finns även tid att besöka Hantverkshuset där lokala hantverkare visar och säljer sina alster.

Konst & Historia i Vaxholm, 1 dag

Följ med på en inspirerande utflykt till Vaxholm! Vi besöker Bogesunds Slott, vars byggherre var Per Brahe dy, en guide visar och berättar och vi får se slottets orörda interiör m.m. Vi får en guidad visning i Vaxholms Fästnings Museum och lära oss mer om hur försvaret av Stockholms Skärgård sett ut under de senaste 500 åren. Konstnären Lena Linderholm har ett nyöppnat galleri som är fyllt av Lenas färgsprakande och inspirerande konst. Här kan vi botanisera bland keramik, tavlor och textilier. Vi äter en trevlig lunch som serveras i Pansarbatteriet. Under lunchen underhåller Gösta Linderholm, det blir både visor, jazz och kanske en och annan berättelse och anekdot!

Parkstaden med Härkeberga Kyrka, 1 dag

Enköping är känt för sina vackra prisbelönta parker. I Enköping kan du också uppleva hela Sveriges historia. Här finns stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och   stormaktens slott och herrgårdar. Vi har plockat ut några guldkorn!

Westerlundska gården, i huset bodde och verkade Dr Ernst Westerlund från 1868 fram till sin död 1924. Doktor Westerlund blev känd över hela Europa för att han botade människor med nervösa besvär. Med en guide får vi veta mer och ta en titt i museet. Vi gör en guidad tur med minitåget genom stadens parker. På turen får du möjlighet att uppleva de flesta av stadens parker. Beroende på årstid och blomning läggs turen så att du får uppleva det som för tillfället är vackrast. En guide är med och berättar.
Vi äter en gemensam lunch innan vi åker vidare ut mot   Grönsöö Slott, som ligger väster om Enköping, där vi får en visining. Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Dess märklighet ligger också i att fortfarande vara en levande del av en  sammanhållen kulturmiljö med slott, park, trädgårdar samt ett aktivt jord- och skogsbruk. Vi dricker eftermiddagskaffe och fortsätter sedan vår odyssé runt Enköping. Nordost om ”Sveriges närmaste stad” hittar vi Härkeberga Kyrka. Kyrkan är belägen mitt i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet. Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor. En guide berättar om den intressanta historien.

Hemma hos Lena Linderholm, 1 dag

Lena A Linderholm – en av Skandinaviens mest älskade konstnärer skapar sitt unika konstnärliga uttryck med en tydlig doft av Provence. Det är de färgrika och glada tavlorna, textilierna, keramiken och böckerna som är kännetecknande för Lenas konstnärsskap. Motiven – oftast blommor och frukter av olika slag.

Följ med på en unik möjlighet till ett inspirerande möte med konstnärent Lena  Linderholm.  I hennes värld styr vardagskonsten. Den skapas genom alla inspirerande möten mellan människor, länder, musik, mat och skickliga hantverkare. Med en daglig dos av konst, musik och hantverk sätter de färg på vardagen.

Vi besöker Lenas Galleri och butik i de Gula Industrihuset i Stallarholmen, här finns det möjlighet till shopping och Lena kommer  bjuda på en provence inspirerad guidning bland konst och textiler och keramik. Vi far vidare mot Strängnäs där vi äter en gemensam lunch. En härlig buffé efter Lenas bästa provence recept. Klas Möllberg, en god vän till Lena och Gösta (nu avliden) står för god musikunderhållning till kaffet. Vi besöker även Lenas stora hus från förra seklet. Ett byggnadsminne mitt i Strängnäs fyllt av konst, musik, atelje, antikviteter och överraskningar.

 

Hjälmare Kanal, 1 dag

Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 kilometer lång, varav 8,5 kilometer är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Vi färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren och passerar alla nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. Ombord serveras en lagad god lunch samt kaffe och kaka.

Denna resa går att kombinera med flera besök. T ex Julita Gård, Örebro slott, Eskiltuna, Arboga eller något helt annat....
 

Göta Kanal, 1 dag

Med M/S Wasa Lejon får du uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal! Göta Kanal är en lång och oförglömlig upplevelse som valts till årtusendets svenska byggnadsverk. Under vår dagstur reser vi på en del av sträckan, från Borensberg till Berg via nio slussar och två akvedukter med fartyget m/s Wasa Lejon. Kaptenen guidar oss under färden. Förmiddagskaffe intar vi längs vår bussfärd på lämplig plats. Lunch serveras ombord. Färden hem går via Björke vävstuga alt. Gamla Linköping el. något annat intressant besöksmål.

Wij Trädgrådar och Växbo Lin & Kvarn, 1 dag

Wij Trädgårdar i Ockelbo, ett centrum för nordisk trädgårdskultur, är platsen för både vild natur och trädgårdar ritade av berömda arkitekter och formgivare. Varje trädgård har sin egen karaktär. Här finns rosträdgården, örtagården, skogens trädgård, skuggträdgården, köksträdgården och studenternas trädgårdar. Vi får en guidad visning av parken. Turen är ung 45 min lång och ger inspiration och kunskap om trädgårdarnas historia och bakgrund. Efter rundvandringen får vi en liten stund att på egen hand gå runt i visningsträdgårdarna eller varför inte passa på att besöka Wij trädgårdshandel som finns i en gammal trösklada på området. Här kan den som önskar köpa trädgårdsredskap, perenner och rosor för våra nordliga och skogliga breddgrader, produkter av pil som växtstöd och korgar, trädgårdslitteratur m.m.
I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar och Växbo Lin är just nu Skandinaviens enda linspinneri och väveri. I fabriken spinner man på fyra vävstolar lingarn som sedan vävs till dukar, metervara, servetter, handdukar, disktrasor och mycket annat, allt i 100 % lin. I fabriksbutiken kan man fynda produkter i 100% lin. Det finns även ett exklusivt sortiment av kläder och accessoarer som bara erbjuds i fabriksbutiken. Vid Växbo lin får vi en intressant genomgång av fabriken samt tid till shopping. Vid Växbo kvarn och krog serveras det kaffe med Hälsinge ostkaka.

Filmslottet Tureholm, Trosa och en spännande tågresa, 1 dag

Avresa på morgonen med ankomst till Trosas Hamncafé för kaffe och smörgås. Under tiden vi dricker kaffe berättar vår Trosaguide om den medeltida staden. Vi tar en liten promenad innan vi åker vidare till Bondes vackra 1700 tals slott, Tureholm, byggd av Hårleman (privatägt). Det var här, i Papegojrummet, som Ingmar Bergman spelade in filmen Den God Viljan.  Inget annat slott utanför Norden har så stor samling av bl.a konst. Bonde själv guidar oss runt på slottet. Vi åker vidare till Öster Malma slott berömd för sin goda lunch varav en vilträtt med kött från deras eget slakteri, dagens soppa, salladsbuffé, måltidsdryck samt kaffe. Vi kan även göra ett besök i deras gårdsbutik för inköp. Färden går vidare till Läggesta för en färd på Östra Södermanlands Järnväg till Mariefred. Spårvidden, 600 mm, är den smalaste som använts för allmän person- och godstrafik. I Sverige har sju järnvägar använt denna spårvidd för allmän trafik. De byggdes mellan 1891 och 1909.  Kaffe med bröd innan vi åker vidare till våra hemorter.

Nyköping och Oxelösund, 1 dag

I Nyköping och Nyköpingshus  blir vi mottagna av den medeltidsklädda guiden Per, som bjuder på kaffe i residenset. Vi får därefter se ett bildspel ”Nyköpingshus- scen för kampen om kungakronan i Sverige” innan Per tar oss med på en rundtur till bla fängelsehålan på slottet. Därefter tar vår trevliga guide Stina vid för att visa oss alla Nyköpings sevärdheter både till fots och med bussen. Stadskärnan med tusenårig tradition som handelsplats, rikssäte och industriort, Stora Torget – Nicolaikyrkan – Korsbron. Vi passerar också hamnen och genom nya attraktiva bostadsområden utmed Stadsfjärden. En god lunch på Stjärnholms stiftsgård följt av en bussguidning i Oxelsösund och besök på det intressanta Femöresfortet. Innan avfärd hemåt avslutar vi dagen med kaffe på hembygdsgården i Gamla Oxelösund. 

Engelsbergs Bruk och Oljeön med Västanfors Hembygdgård, 1 dag

Följ med till vackra Ängelsberg vid sjön Åmänningen. Till den vackra naturen med skogar och berg, sjöar och vattendrag, till trakter där gruvhål och hyttor påminner om gångna tiders flit. Här finns Engelsbergs Bruk, ett av världens främsta industriminnen som sedan 1993 finns på UNESCOs lista över världsarven. Byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen finns bevarade. Vattenhjul, kross, hamrar och blåsmaskin fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.  Som om inte det vore nog, så finna här också Engelsbergs Oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen ända fram till 1927. Ja mer om detta och lite till får vi veta vid vårt besök i Ängelsberg. 
Fagersta Västanfors hembygdsgård med många sevärdheter ligger naturskönt vid Strömsholms kanal och är norra Västmanlands största turistmål. Här hittar du handelsbod, kaffestuga, ett 20-tal byggnader från svunna tider samt Rune Lindström-museet. Här kan vi vandra runt på egen hand och sen avslutar vi med kaffe och kaka innan hemfärd.

Norra Polen - Kultur & Historia med Robert, 5 eller 6 dagar

Polen ett land i förändring! För 28 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på tio-i-topplistan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya sida, vi kommer även att beröra landets mörka sida från krigets härjningar.
Robert välkomnar oss med en stor famn, han är vår guide och reseledare, under vistelsen i Polen. Robert Mackowski är svensktalande men bor och arbetar i Polen. Han är en fantastisk person och hans personlighet är något alldeles extra—det kommer du att märka!

Kryssning Oslo - Köpenhamn med DFDS Seaways, 3 dagar

Välkommen med på denna trevliga kortresa då vi kryssar från Oslo till Köpenhamn med DFDS Seaways lyxiga fartyg M/S Pearl of Scandinavia. Ombord njuter Du av god mat, bra service och underhållning. Köpenhamn lockar med kontinental atmosfär och shopping. Upplev folkvimlet på Ströget och i Nyhavn. Vi börjar med en guidad rundtur och får sedan tid att på egen hand bekanta oss med stadens butiker, gallerier och caféer. Varför inte prova en röd pölse?

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo