Skip to main content

Gruppresor

Denna sida riktar sig till föreningar och grupper för tips och inspiration om resor både i när- och fjärran. Under våra 40 år i branschen har vi hunnit skaffa oss erfarenhet och besökt många platser. Skafferiet med reseförslag är stort men vi tar gärna in fler idéer från Er - så att resan blir som ni önskar. Vi skräddarsyr resan efter era önskemål och vår erfarenhet!

Pris:
Ring oss för offert! Vi har utförliga dagsprogram på varje resa.

Egen Resa:
Om er förening önskar egen resa hjälper vi gärna med ett förslag. Vi skräddarsyr enligt era önskemål och budget. Vi har en bred kunskap om resor som passar föreningar, både dagsresor, sverigeresor och lite längre bort. Resorna på denna sida är endast förslag på resor, utöver detta finns det fler alternativ. Kontakta oss för en offert!

Egen Resa med buss:
Vid egen buss är det bra om ni är minst 30-35 pers. Färre fungerarar också men då blir det dyrare per person. vanligtivs erbjuder vi En fri vid 20 betalande och två fria vid 40 betalande resenärer, undantag kan förekomma. (Resor med Viking Line har andra/egna rabatter).

Del i Resa:
Som många arrangörer arbetar vi med konceptet Del i Resa. Många föreningar brottas med problemet att få tillräckligt med deltagare till egen buss/resa. Vi ser gärna att Ni samarbetar med andra föreningar, vi hjälper gärna till med administration och kontakten er emellan. Resorna under TIPS PÅ RESOR är reseförslag, ingenting är uppbokat, det gör vi på Er begäran.
Se även vårt ordinarie Reseprogram. På befintliga resor går det att köpa Del i Resa, utan samarbete med annan förening. (obs! ett maxantal är 16 pers.)

Grupprabatter:
Del i Resa
För 1 person:
50% rabatt vid 11 betalande resenärer
75% rabatt vid 16 betalande resenärer
Rabatten kombineras ej och gäller ej vid Teater/Musikalresor

Egen resa med flyg/tåg/kryssningsfartyg:
Inga generella rabatter, aktuell rabatt erhålls vid offert.

Besök:
Vi besöker gärna något av era möten för inspirerande information om valda resor.

På/Avstigning:
Samtliga resor har Uppsala som utgångspunkt. Men givetvis kan er förening ansluta från andra orter. Kontakta oss för vidare diskussion.

 

Sök resa

Tips på resor

Nedan följer några förslag på resor för grupper

Enköping - Parkstaden med slott och kyrka, 1 dag

Enköping är känt för sina vackra prisbelönta parker. I Enköping kan du också uppleva hela Sveriges historia. Här finns stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och   stormaktens slott och herrgårdar. Vi har plockat ut några guldkorn!

Westerlundska gården, i huset bodde och verkade Dr Ernst Westerlund från 1868 fram till sin död 1924. Doktor Westerlund blev känd över hela Europa för att han botade människor med nervösa besvär. Med en guide får vi veta mer och ta en titt i museet. Vi gör en guidad tur med minitåget genom stadens parker. På turen får du möjlighet att uppleva de flesta av stadens parker. Beroende på årstid och blomning läggs turen så att du får uppleva det som för tillfället är vackrast. En guide är med och berättar.
Vi äter en gemensam lunch innan vi åker vidare ut mot   Grönsöö Slott, som ligger väster om Enköping, där vi får en visining. Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö, representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Dess märklighet ligger också i att fortfarande vara en levande del av en  sammanhållen kulturmiljö med slott, park, trädgårdar samt ett aktivt jord- och skogsbruk. Vi dricker eftermiddagskaffe och fortsätter sedan vår odyssé runt Enköping. Nordost om ”Sveriges närmaste stad” hittar vi Härkeberga Kyrka. Kyrkan är belägen mitt i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet. Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor. En guide berättar om den intressanta historien.

Glädje och konst med Lena & Gösta Linderholm, 1 dag

Lena A Linderholm – en av Skandinaviens mest älskade konstnärer skapar sitt unika konstnärliga uttryck med en tydlig doft av Provence. Det är de färgrika och glada tavlorna, textilierna, keramiken och böckerna som är kännetecknande för Lenas konstnärsskap. Motiven – oftast blommor och frukter av olika slag.

Gösta Linderholm - Multikonstnären. Medverkade i Jazz Doctors, Sveriges Jazzband m.fl. Skrivit låtar som: ”Rulla in en boll och låt den rulla”, När morgonen gryr, Ängarnas vals (Dina trosor blev kvar på linan) m.fl. Turnerar, komponerar, målar och skriver böcker.

Följ med på en unik möjlighet till ett inspirerande möte med konstnärsparet Lena och Gösta Linderholm.  I deras värld styr vardagskonsten. Den skapas genom alla inspirerande möten mellan människor, länder, musik, mat och skickliga hantverkare. Med en daglig dos av konst, musik och hantverk sätter de färg på vardagen.

Vi besöker Lenas Galleri och butik i de Gula Industrihuset i Stallarholmen, här finns det möjlighet till shopping och Lena kommer  bjuda på en provence inspirerad guidning bland konst och textiler och keramik. Vi far vidare mot Strängnäs där vi äter en gemensam lunch. En härlig buffé efter Lenas bästa provence recept. Gösta står för god musikunderhållning till kaffet. * Vi besöker även konstnästparet i deras stora hus från förra seklet. Ett byggnadsminne mitt i Strängnäs fyllt av konst, musik, atelje, antikviteter och överraskningar.

Åland med Humle, 1 dag

Under en dagstur upplever vi Åland. Med ombord på bussen är Kenth ”Humle” Holmgren, musikalisk underhållare. Han har med sig sin gitarr och vi får delta i  trevliga musikquiz, sånger och historier.
Efter en tidig morgon brukar brunchen smaka lite extra gott ombord. Efter ca 2,5 tim når vi Mariehamn och vi åker mot Bomarsunds gamla fästningsruin och lyssnar till dess historia.   På Smakbyn har Michael Björklund, känd från TV och har vunnit titlar som t.ex. Årets kock, dukat upp Ålandspannkaka och kaffe. Humle står för underhållningen.
Vi rör oss vidare mot Stallhagen, ett bryggeri som funnits  sedan 2004 och grundades av en grupp ölvänner och har idag 2700 aktieägare. Här visar och berättar de om tillverkningen, råvarorna, traditionen och historien. Under bryggeribesöket får vi provsmaka de lokalt producerade ölsorterna i den    trivsamma Pub Stallhagen. Ibland är det möjligt att få smaka  någon ölnyhet som ännu inte släppts ut på marknaden.
Ålandsbesöket går mot sitt slut och vi beger oss mot Mariehamn där Rosella väntar med middagsbuffé, musik och underhållning. Naturligtvis gästar Humle scenen.
Prisutdelning på hemresan.

Valloner, Räkor & Humle, 1 dag

Under en dagstur upplever vi platser i norra Uppland. Med ombord på bussen är Kenth ”Humle” Holmgren, musikalisk underhållare. Han har med sig sin gitarr och vi får delta i   trevliga musikquiz, sånger och historier.
Vi börjar med ett besök i Lövstabruk, en gång i tiden världens största järnbruk. Idag ett av Sveriges bästa bevarade 1700-tals samhällen. Förmiddagskaffe på Wärdshuset. Vi gör en bussrundtur med lokalguide genom bruket, vi ser de olika byggnaderna och får höra om hur livet som arbetare var. Därefter en visning av den vackra Cahmanorgeln samt     Herrgården.
Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, en   charmig idyll med pittoreska små gator och havet som alltid är närvarande. Om tid medges gör vi ett stopp och kan strosa omkring en stund.
På fastlandet mellan Öregrund och Grisslehamn ligger vackra Sundsveden, här kommer resans höjdpunkt att utspela sig. Hos Familjen Sjölander, som driver Sundsvedenturist, njuter vi av Räkfrossa, musik, dans och underhållning med Humle.
Prisutdelning på hemresan.

Greve Wrangel, Albertus Pictor & Humle , 1 dag

Under en dagstur upplever vi platser i vårt närområde, med ombord är Kenth ”Humle” Holmgren, musikalisk underhållare. Han har med sig sin gitarr och vi får delta i trevliga     musikquiz, sånger och historier.
Vi börjar med ett besök i Venngarns vackra slottsmiljö där förmiddagsfika finns uppdukat och Humle underhåller.
Inte långt bort ligger Skokloster Slott. Den väldiga vita byggnaden med sina fyra torn gömmer minnen och ting från en tid som flytt. Det var fältmarskalken och greven Carl Gustaf Wrangel som lät uppföra slottet på 1600-talet, mitt under den svenska stormaktstiden. Han var en av landets mest framgångsrika krigare och ägde stora jordegendomar och flera slott. Här får vi en guidning och vi avslutar med lunch.
Härkeberga kyrka ligger belägen mitt i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet. Kyrkan är framförallt känd för sina rika kalkmålningar. Flertalet har aldrig varit övermålade och är därför ovanligt välbevarade. Målningarna skapades förmodligen runt 1480-talet och kan på stilistiska grunder härledas till kyrkomålaren Albertus Pictor. Vi avslutar besöket med hembakat fikabröd och kaffe i Gillestugan och Humle underhåller.
Prisutdelning på hemresan.

Fänglesebesök, Rökt fisk & Humle , 1 dag

Under en dagstur upplever vi Gävle och Norrsundet, med ombord är Kenth ”Humle” Holmgren, musikalisk underhållare. Han har med sig sin gitarr och vi får delta i trevliga     musikquiz, sånger och historier.
Vi börjar med ett udda besök i Gävle Fängelsemuseum, där vi besöker det enda kriminalvårdshistoriska museet som finns i Sverige. Efter kaffe och fralla visar en guide oss runt mellan de båda fängelserna samt i de utställningar som finns. Här finns mycket att se och mycket att berätta.
Några mil norr om Gävle, ute vid kusten, ligger Bergmans Fiske & Rökeri. På Saltaharsfjärdens södra udde har Anders Bergman byggt upp bostadshus, fiskebod och rökeri. Han började med fisket på heltid redan vid 15 års ålder då hans far gick bort. Idag är det Anders med fru Karin och deras äldsta son Dennis som tillsammans driver familjeföretaget.
Besöket avrundas med en trevlig lunch i Kulturhuset Fyren. Lunchmenyn innehåller garanterat fisk från Bergmans och till kaffet underhåller Humle.
Prisutdelning på hemresan.

Hjälmare Kanal & Sundby Slott, 1 dag

Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 kilometer lång, varav 8,5 kilometer är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Vi färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren och passerar alla nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. Ombord serveras en lagad god lunch samt kaffe och kaka.
Stora Sundby är ett bebott slott än idag och är nu ett hem för oss i familjen Klingspor som ägt slottet sedan 1888. År 1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade nu med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar. Ta en promenad i slottsparken och njut av de vackra omgivningarna på Stora Sundby. I parken kan du bland annat se den gamla borgruinen, en välbevarad runsten, slottsträdgården och i anslutning det natursköna hjorthägnet. Efter guidningen njuter vi av kopp kaffe med bröd i den vackra omgivningen innan vi far hemåt till våra resp hemorter.

Göta Kanal, 1 dag

Med M/S Wasa Lejon får du uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal! Göta Kanal är en lång och oförglömlig upplevelse som valts till årtusendets svenska byggnadsverk. Under vår dagstur reser vi på en del av sträckan, från Borensberg till Berg via nio slussar och två akvedukter med fartyget m/s Wasa Lejon. Kaptenen guidar oss under färden. Förmiddagskaffe intar vi längs vår bussfärd på lämplig plats. Lunch serveras ombord. Färden hem går via Björke vävstuga alt. Gamla Linköping.

Wij Trädgrådar och Växbo Lin & Kvarn, 1 dag

Wij Trädgårdar i Ockelbo, ett centrum för nordisk trädgårdskultur, är platsen för både vild natur och trädgårdar ritade av berömda arkitekter och formgivare. Varje trädgård har sin egen karaktär. Här finns rosträdgården, örtagården, skogens trädgård, skuggträdgården, köksträdgården och studenternas trädgårdar. Vi får en guidad visning av parken. Turen är ung 45 min lång och ger inspiration och kunskap om trädgårdarnas historia och bakgrund. Efter rundvandringen får vi en liten stund att på egen hand gå runt i visningsträdgårdarna eller varför inte passa på att besöka Wij trädgårdshandel som finns i en gammal trösklada på området. Här kan den som önskar köpa trädgårdsredskap, perenner och rosor för våra nordliga och skogliga breddgrader, produkter av pil som växtstöd och korgar, trädgårdslitteratur m.m.
I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar och Växbo Lin är just nu Skandinaviens enda linspinneri och väveri. I fabriken spinner man på fyra vävstolar lingarn som sedan vävs till dukar, metervara, servetter, handdukar, disktrasor och mycket annat, allt i 100 % lin. I fabriksbutiken kan man fynda produkter i 100% lin. Det finns även ett exklusivt sortiment av kläder och accessoarer som bara erbjuds i fabriksbutiken. Vid Växbo lin får vi en intressant genomgång av fabriken samt tid till shopping. Vid Växbo kvarn och krog serveras det kaffe med Hälsinge ostkaka.

Tumba Bruk, Wendela Hebbes Hus och Torekällberget, 1 dag

Torekällberget, det fina friluftsmuseet på en höjd ovanför staden. Här finns gamla hus och gårdar som berättar om hur livet levdes på 1800-talet. I stadskvarteren finns caféer, ett
bageri som tillverkar äkta Södertäljekringlor, krukmakeri, handelsbod och butiker. Kanske får vi också höra historien om varför Södertälje kallas för Kringlornas stad?
På Wendela Hebbes Hus ges en visning av övervåningen samt höra historien om vår första svenska kvinnliga journalist—Wendela Hebbe.
Vid Tumba Bruk möter vi historien om bruket, pappret och sedlarna. Holländska pappersmästare, brukspersonligheter och en skolmoster kliver fram ur historien.
Här skildras arbetet kring sedel- och papperstillverkningen och den speciella arbetsmiljön där arbetarna också bodde. 

Filmslottet Tureholm, Trosa och en spännande tågresa, 1 dag

Avresa på morgonen med ankomst till Trosas Hamncafé för kaffe och smörgås. Under tiden vi dricker kaffe berättar vår Trosaguide om den medeltida staden. Vi tar en liten promenad innan vi åker vidare till Bondes vackra 1700 tals slott, Tureholm, byggd av Hårleman (privatägt). Det var här, i Papegojrummet, som Ingmar Bergman spelade in filmen Den God Viljan.  Inget annat slott utanför Norden har så stor samling av bl.a konst. Bonde själv guidar oss runt på slottet. Vi åker vidare till Öster Malma slott berömd för sin goda lunch varav en vilträtt med kött från deras eget slakteri, dagens soppa, salladsbuffé, måltidsdryck samt kaffe. Vi kan även göra ett besök i deras gårdsbutik för inköp. Färden går vidare till Läggesta för en färd på Östra Södermanlands Järnväg till Mariefred. Spårvidden, 600 mm, är den smalaste som använts för allmän person- och godstrafik. I Sverige har sju järnvägar använt denna spårvidd för allmän trafik. De byggdes mellan 1891 och 1909.  Kaffe med bröd innan vi åker vidare till våra hemorter.

Nyköping och Oxelösund, 1 dag

I Nyköping och Nyköpingshus  blir vi mottagna av den medeltidsklädda guiden Per, som bjuder på kaffe i residenset. Vi får därefter se ett bildspel ”Nyköpingshus- scen för kampen om kungakronan i Sverige” innan Per tar oss med på en rundtur till bla fängelsehålan på slottet. Därefter tar vår trevliga guide Stina vid för att visa oss alla Nyköpings sevärdheter både till fots och med bussen. Stadskärnan med tusenårig tradition som handelsplats, rikssäte och industriort, Stora Torget – Nicolaikyrkan – Korsbron. Vi passerar också hamnen och genom nya attraktiva bostadsområden utmed Stadsfjärden. En god lunch på Stjärnholms stiftsgård följt av en bussguidning i Oxelsösund och besök på det intressanta Femöresfortet. Innan avfärd hemåt avslutar vi dagen med kaffe på hembygdsgården i Gamla Oxelösund. 

Engelsbergs Bruk och Oljeön med Västanfors Hembygdgård, 1 dag

Följ med till vackra Ängelsberg vid sjön Åmänningen. Till den vackra naturen med skogar och berg, sjöar och vattendrag, till trakter där gruvhål och hyttor påminner om gångna tiders flit. Här finns Engelsbergs Bruk, ett av världens främsta industriminnen som sedan 1993 finns på UNESCOs lista över världsarven. Byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen finns bevarade. Vattenhjul, kross, hamrar och blåsmaskin fungerar fortfarande och det gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter.  Som om inte det vore nog, så finna här också Engelsbergs Oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen ända fram till 1927. Ja mer om detta och lite till får vi veta vid vårt besök i Ängelsberg. 
Fagersta Västanfors hembygdsgård med många sevärdheter ligger naturskönt vid Strömsholms kanal och är norra Västmanlands största turistmål. Här hittar du handelsbod, kaffestuga, ett 20-tal byggnader från svunna tider samt Rune Lindström-museet. Här kan vi vandra runt på egen hand och sen avslutar vi med kaffe och kaka innan hemfärd.

Norra Polen - Kultur & Historia med Robert, 5 eller 6 dagar

Polen ett land i förändring! För 28 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på tio-i-topplistan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya sida, vi kommer även att beröra landets mörka sida från krigets härjningar.
Robert välkomnar oss med en stor famn, han är vår guide och reseledare, under vistelsen i Polen. Robert Mackowski är svensktalande men bor och arbetar i Polen. Han är en fantastisk person och hans personlighet är något alldeles extra—det kommer du att märka!

Nordfrisiska Öar med Skagen, 5 dagar

Missa inte denna annorlunda, förföriska resa med otrolig natur och gemytliga gamla städer. Öarna Römö och Sylt ligger grannar i Vadehavet men tillhör olika länder. Båda öarna har förbindelse med fastlandet men skiljer sig ändå åt i natur och arkitektur. I resan igår även genuina danska städer, byar samt slottsbesök. Det sägs att det är ljuset som lockar besökare till Skagen och området kring Jyllands nordligaste udde.  Och visst är det ett alldeles speciellt ljus här. Det är de två haven, Kattegatt och Skagerak som är grunden till det ljus som också lockat många konstnärer hit.

Kryssning Oslo - Köpenhamn med DFDS Seaways, 3 dagar

Välkommen med på denna trevliga kortresa då vi kryssar från Oslo till Köpenhamn med DFDS Seaways lyxiga fartyg M/S Pearl of Scandinavia. Ombord njuter Du av god mat, bra service och underhållning. Köpenhamn lockar med kontinental atmosfär och shopping. Upplev folkvimlet på Ströget och i Nyhavn. Vi börjar med en guidad rundtur och får sedan tid att på egen hand bekanta oss med stadens butiker, gallerier och caféer. Varför inte prova en röd pölse?

Värmland i olika former, 2 eller 3 dagar

En resa till Värmland med  Lars Lerins konsthall Sandgrund samt Värmlands museum. Vi kan besöka t.ex. kända Rackstadmuseet, Klässbols Linneväveri, Sliperiet i Borgvik, Rottneros eller Mårbacka och Alsters Herrgård. Eller varför inte en föreställning på Wermlandsoperan. Vi kombinerar besöken enligt era önskemål. Bor gör vi på Selma Spa i Sunne eller ett centralt hotell i Karlstad t.ex. Scandic Winn

Göta Kanal med Vadstena, 2 dagar

Med M/S Kung Sverker får du uppleva en guidad tur längs den vackraste och äldsta delen av Göta kanal. Under resan som tar 2,5 timmar, slussar vi 6 gånger. Vi passerar kulturhistoriska områden såsom Baltzar von Platens grav, Motala Ström, Charlottenborgs Slott samt Motala Verkstads gamla fabriksområde. Vad passar bättre än att tillbringa kvällen och natten i den vackra lilla staden Vadstena med sina mysiga hus, sitt pampiga slott och gosa in oss på flotta Vadstena Klosterhotell. 

Dag 1 Hemorten – Göta Kanal – Vadstena
Vi styr kosan söderut via Norrköping och i Linköping viker vi av mot Borensberg och vår båt som avgår kl. 13.10. Under tiden vi passerar över sjön Boren serveras en god lunch och från sjön ser man bl.a. Birgittas Udde med ruiner av det gamla Ulfåsa, som under närmare 30 år var bostad åt Heliga Birgitta.  Nu närmar vi oss slusstrappan i Borenshult, som är kanalens brantaste och som består av 5 sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter. Det är en spektakulär syn. Slussningen sker i "uppförsbacke" som av de flesta upplevs som mer dramatiskt och spännande. Borensberg till Motala avslutas också med en liten sväng i det inre av Motalaviken, varvid den s.k. Platens Punkt besöks och presenteras. Baltzar von Platen var ju en man med många olika professioner. Kanalbyggare förstås men även sjöofficer, lantbrukare, parlamentariker, vice kung i Norge och Stadsplanerare! Von Platen är ansvarig för stadsplanen i Motala, och vid detta planerande utgick han från denna punkt, som i dag markeras med ett konstverk och en hög fontän. Vi slussar in i den västra delen av kanalen och kliver av för att fortsätta vår färd för ett historiskt besök på Vadstena slott där vi följer med en historiskt klädd guide som föreställer någon av de kungligheter som varit på Vadstena Slott under sin levnad och som berättar om slottets historia. Vi får följa med genom slottets salar och höra vad som försiggått här, hur man levt och historier från kunglighetens eget liv. Vi inkvarteras på Vadstena Klosterhotell där de tjocka väggarna, stengolven och de höga kryssvalven skymtar om hur livet en gång var i klostret. En god middag serveras i hotellets mysiga restaurang.

Dag 2 Vadstena – Övralid – Hemorten
Vi tar det lugnt på morgonen, äter en god frukost innan det är dags för en stadspromenad i denna underbara lilla stad med sitt berömda Birgittakloster och klosterkyrka som innehåller den Heliga Birgittas skrin och vi får höra om hennes uppenbarelser gällande kyrkan. Färden fortsätter norrut till Övralid där vi besöker skalden Verner von Heidenstams sista hem, Övralid, som enligt hans egen önskan står orört. Heidenstam ritade själv huset där han bodde fram till sin död år 1940. Lunchen intar vi på Medevi Brunns Wärdshuset med anor från 1800-talet. Medevi är Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från tiden runt 1700-talet. Mätta och belåtna sätter vi oss i bussen för att åter ta oss till våra hemorter.

Västmanland Runt, 3 dagar

Dag 1 Sala och Engelsberg Vi åker till Sala Silvergruva för en intressant guidade visning som går till gruvans 155-metersnivå – den djupaste vi kan ta oss till idag. Här får vi höra mer om gruvans långa historia.  Via Västerfärnebo till Engelsbergs bruk och Oljeön. Engelsbergs bruk är beläget vid sjön Åmänningen ca 10 kilometer sydost om Fagersta. Bruket grundades år 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Det är det enda bruk i Sverige som bevarar såväl byggnader som åtskilligt av den tekniska utrustningen. Familjen Ax:son Johnsons gamla anrika familjekontrollerade bolag Nordstjernan grundat år 1890 som rederi (Johnson Line) bekostar och utvecklar Engelsbergs bruk som är det bäst bevarade järnbruket i Sverige och det enda privatägda världsarvet i Sverige.  Vi sätter oss åter i bussen för att via Hälleskogsbrännan ta oss till Sveriges femte största stad – Västerås. Hälleskogsbrännan är en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. I brandens spår tittar de första gröna växterna fram och djur och fåglar har vänt tillbaka. Det är både fascinerande och skrämmande att se hur dramatiskt naturens krafter har ändrat landskapet. Vi inkvarteras centralt i Västerås.

Dag 2 Grythyttan och Nora Frukost innan vi far vidare upp till den berömda Grythyttan med sin vackra gamla träkyrka, Carl Jan Erik Granqvists berömda Gästgivaregård samt Måltidens Hus i Norden, vars paviljong representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Huset är nu säte för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan. Måltidens Hus i Norden har 3.500 kvadratmeter sevärdheter, alla med sin karaktär. Vi får en guidad visning av ett modernt hus med en gedigen historia samt Nordens första Kokboksmuseum med den Wretmanska samlingen. Vi sätter oss åter i bussen för färd till trästaden Nora med sin unika kulturmiljö med kullerstensgator, tidstypiska gårdar och gammeldags affärsskyltar. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 1700- och 1800-talet. 

Dag 3 Båt på Mälaren och Tidö slott Frukost och en kort promenad till Domkyrkan, begravningsplats för Erik XIV och med sina tre stjärnor i Guide Michelin väl värd ett besök. Vi beger oss ner till hamnen för en tvåtimmarstur på Mälaren. Före ankomst till Tidö brygga njuter vi av en god lunch ombord. Tidö Slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Vi får en trevlig guidning i slottets paradrum och gallerier.  Vår buss hämtar upp och tar oss till Skantzen, beläget i en fantastisk naturskön miljö mellan Kolbäckåns forsar och vid anrika Strömsholm Kanal. Här är brukssamhällets historia fortfarande levande i både byggnader och närliggande omgivning. Här hittar vi en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. 

Resekalender

14/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
15/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
16/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
19/10Häxorna i Eastwickfrån 1 300:-
21/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo