Skip to main content

Polen runt

Gdansk, Warszawa, Krakow, Czestachowa & Torun

Status:
Fullt

Krakow klarade sig mirakulöst nog undan andra världskrigets förstörelse, varför vi kan njuta av en stad i sin ursprungliga prakt. Huvudstaden Warszawa, däremot, förstördes nästan helt under 2:a världskriget men med stora uppoffringar av det polska folket har staden återfått sin forna charm. Vi gör även en tankeväckande utflykt till koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau och får en inblick i vad som aldrig får glömmas. Polen har upplevt både stormaktstid och krigets hemskheter, idag har Polen mycket att erbjuda bra shopping, god mat och magnifika byggnader.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Söderut till Karlskrona
Färden går söderut genom Sverige. Under dagen stannar vi för raster och mot kvällen når vi Karlskrona. Övernattning och middag ombord på Stena Lines Fartyg som avgår kl. 19.30. ca 56 mil
 
Dag 2 Mot Warszawa men först trestaden
God Morgon! Under natten har vi stävat över Östersjön och ankommer till Gdynia, som är en del av Trestaden tillsammans med Sopot och Gdansk. Vid ankomst 07.30 beger vi oss söderut till huvudstaden Warszawa dit vi beräknas anlända på eftermiddagen. Vi börjar med ett besök i Stare Miasto, gamla stan som byggdes upp från grunden och man har verkligen ansträngt sig för att återställa denna stadsdel till sitt ursprungliga skick. Så småningom hamnade den på UNESCOS världsarvslista. Därmed är gamla stan ett av de få återuppbyggda i hela världen att finnas med på listan. Den är fylld av små ringlande pittoreska gator med restauranger och småbutiker. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell för övernattning och middag. Efter maten kan den som vill ta en promenad tillbaka till gamla staden som är mycket vackert upplyst kvällstid eller en promenad i parken vid hotellet med den okända soldatens grav. 38 mil.
 
Dag 3 Warszawa – Krakow
Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Warszawa som har drabbats hårt av krig framför allt under andra världskriget då staden i stort sett totalförstördes. Idag är staden uppbyggd och är en av de vackraste huvudstäderna i Europa. Öst möter väst, gammalt blandas med nytt, kontrasterna är stora. Vi får bl a stifta bekantskap med det kungliga slottet, Stalins kulturpalats samt givetvis en promenad i Gamla staden. Vi rullar vidare genom den polska landsbygden mot Krakow. Under resans gång ändrar landskapet karaktär, slätterna övergår i bergslandskap. Under kvällen anländer vi till Polens vackraste stad- Krakow, pärlan vid floden Wisla. Efter incheckning på vårt hotell väntar en god middag på hotellet. 36 mil.
 
Dag 4-5 Krakow
Med en lokalguide lär vi känna staden lite bättre. Turen går per fot och vi kommer bland annat att få en inblick i de judiska kvarteren och vi kommer att gå förbi fabriken som Schindler hade, där han hjälpte judarna att undgå koncentrationslägren. På Europas största torg, Rynek Glówny, ligger den vackra tyghallen från 1500-talet och Mariakyrkan med sina två torn, det ena högre än det andra. På eftermiddagarna under vårt besök i Krakow lämnas eftermiddagarna fria för er att upptäcka staden på egen hand. Middagarna intas antingen på egen hand eller tillsammans med vår reseledare på en av Krakows mysiga restauranger. Dag två gör vi ett besök i Saltgruvorna i Wieliczka, en oförglömlig sevärdhet! I den gamla gruvans fantastiska underjordiska salar finns till exempel en hel katedral där allt är utmejslat i salt. Denna utflykt är ett tillval och bokas i samband med resan.
 
 
Dag 6 Via Auschwitz och Birkenau till Czestochowa
Nu är det dags att lämna Krakow och vi tar oss till koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau, de största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägren var verksamma från 1940 till januari 1945 och omkring 1.1 miljoner människor beräknas ha avlidit där under den tiden. Vi gör även en tankeväckande rundvandring och får en inblick i vad som aldrig får glömmas. Sen eftermiddag kommer vi fram till Czestochowa som räknas som Polens religiösa huvudstad, här besöker vi Paulinerklostret Jasna Gora där Polens skyddshelgon den Svarta Madonnan finns. Det sägs att hon har skyddat Polen mot invasioner. Hon är ett populärt turistmål och många vallfärdar hit för att tillbe henne. Middag på vårt hotell. 17 mil.
 
Dag 7 Mot Gdynia via Torun
Frukost och avgång norrut via Lodz till staden Toruń. Efter lunch på egen hand tar vi oss till fots in i den gamla stadsdelen av Torun, som är med på Unescos världsarvslista, vårt femte världsarv under resans gång. Staden med sin mäktiga stålbro ockuperades under 3 år på 1600-talet av svenskarna och svenska kanonkulor finns insprängda i murar på bland annat Jungfru Maria-kyrkan. Universitetet är uppkallat efter Nicolaus Copernicus, som föddes i Toruń den 19 februari 1473. Vi fortsätter till staden Gdansk som har en mycket spännande historia som en av de viktigaste och rikaste av alla Hansestäder. Vi möter upp vår lokalguide för en promenad i Gamla staden med sina vackra hus, bärnstensbutiker, gallerior och caféer. Vi åker den sista biten till Gdynia och vårt fartyg som avgår kl. 21.00. Gemensam middag ombord. 48 mil
 
Dag 8 Karlskrona - Hemorten
Vi äter frukost ombord innan ankomst till Karlskrona kl 09.00. Vi fortsätter vår färd norrut genom Sverige och under vägen stannar vi för möjlighet till lunch och beräknas vara åter på sen eftermiddag. ca 56 mil

 

Information

Avresa: 2022-05-20

I resan ingår: 
- Bussresa
- Båtresa Karlskrona–Gdynia t/r
- Del i dubbelrum/hytt
- Sju frukost
- Fem middagar
- Stadsrundtur med lokalguide i Kraków, Warszawa och Gdynia
- Lokalguide och entré till Auschwitz/Birkenau
- Vägavgifter/skatter
- Reseledare
Tillval pers person:
Enkelrum 2 130 kr
Halvdagsutflykt till Saltgruvan inklusive lunch 545 kr
 
Valuta: Polska zloty
 
Pass: Pass är obligatoriskt vid resa till Polen. Kontrollera att passet är giltigt tills du kommer hem igen.
 

Påstigningsorter:

  • Västerås ReseCentrum hpl i      transfer till Enköping
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan    
  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3

Karta

Hotell

Sofitel Warsaw Victoria

Sofitel Warsaw Victoria

http://www.sofitel.com/gb/hotel-3378-sofitel-warsaw-victoria/index.shtml
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo