Skip to main content

Höga kusten

Världsarv, Surströmming & Ulvön

Höga Kusten är Sveriges högst belägna kustremsa, en attraktion i världsklass som placerades år 2000 på UNESCO:s lista över världsarv. Under vår resa besöker vi bland annat små fiskelägen, kapell, surströmmingens hemort - Ulvön för att nämna några av alla sevärdheterna. Vi får även uppleva en unik kustnatur som ständigt växlar mellan mjuka dalgångar och storslagen vildhet och har i alla tider lockat besökare med sin skönhet och dramatik.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Mot Härnösand
Vi reser norrut genom Hälsingland och fortsätter förbi Sundsvall till Härnösand. Under vägen stannar vi för möjlighet till lättare lunch eller kaffe och smörgås. En vägfärja tar oss över till Hemsö Fästning, en av våra största kustförsvarsanläggningar.  Anläggningen ligger nedsprängd 40 meter i urberget och består av hundratals meter långa gångar, det behövs ingen hjälm eller pannlampa, det är inrett på så sätt att känslan av att vara i ett bergrum försvinner nästan helt. Vi får en timmes guidning och när vi kommer ut från berget möts vi av en fantastisk utsikt med fri sikt långt ut över Bottenhavet och utmed Höga kustens mäktiga rand. Efter detta intressanta besök passar vi på att äta en tidig middag i restaurangen med en fantastisk utsikt över havsbandet. Vi åker tillbaka till fastlandet igen och till vackra Härnösand där vi checkar in på Stadshotellet som blir vårt hem i tre nätter. 48 mil
 
Dag 2 Höga Kusten
Denna dag ägnar vi åt Höga Kusten med sin fantastiska natur och levande fiskelägen. Vårt första uppehåll gör vi i Lunde där vi beser monumentet till minne av Ådalen - 31, där fem personer sköts ihjäl av militären. På platsen finns ett minnesmärke över händelsen. Vi åker över Sandöbron, som fram till 1964 var världens största betongbro i ett spann. Den ersatte den bro som under sluttampen av byggnationen rasade 1939, vilket inte fick så mycket uppmärksamhet eftersom andra världskriget inleddes påföljande dag. Vi kommer fram till Nordingråhalvön. Här finns idylliska fiskelägen som exempelvis Norrfällsviken och Barsta, där ett av de äldsta kvarvarande kapellen från Gävlefiskarnas tid finns, Barsta kapell, som byggdes 1665. Mjällom var under ett antal decennier ett av landets skocentrum. Som mest arbetade 300 man i olika fabriker och producerade stora mängder skor för leverans till bland annat Försvaret. Även tunnbrödstillverkningen har genom tiderna varit betydande för samhället. Lunch serveras innan vi via Nordingrå med sin vackra kyrka och många hantverkare kommer till Mannaminne, Anders och Barbro Åbergs livsverk, som består av ett 50-tal byggnader, många med utställningar och föremålssamlingar.
På hemvägen åker vi Höga Kusten Bron över Ångermanälven. Bron är en av världens största hängbroar – 1800 meter lång. Vägen omfattar 32 km europaväg med drygt 30 broar och är ett av Sveriges högsta byggnadsverk, med sina 182 meter höga pyloner.
 
Dag 3 Ulvön
Efter frukost styr vi kosan till Ullerånger och Mjällom Tunnbrödsfabrik - där kan vi köpa nybakat tunnbröd direkt från bageriet. Nu väntar en båttur till Ulvön - "Bottenhavets Pärla" på programmet. Vi åker ut på Ullångerfjärden, där vi bland annat. passerar Mjältön - Sveriges högsta ö. Vi går iland på Ulvön, som tidigare var centrum för surströmmingsfisket längs Norrlandskusten. Vi beundrar den genuina bebyggelsen som tidigare var gävlefiskarnas sommarbosättningar. Vi avnjuter en fantastisk Skärgårdsbuffé på hotellet, innan vi besöker det gamla kapellet från 1600-talet. Åter till fastlandet för färd tillbaka till vårt hotell och den väntande middagen.
 
Dag 4 Härnösand - Hemåt
Frukost och avresa från Härnösand till Söråker där vi viker av mot kusten till Tynderö för ett besök på Oskars Surströmmingssalteri som grundades 1954. Här fyller man årligen 340 000 burkar med surströmming. Vi kan även beskåda världens största surströmmingsburk samt passa på att handla i butiken. Vi fortsätter på nya Sundsvallsbron över fjärden och kommer in i Hälsingland. Vi åker förbi Söderhamn och viker av mot Axmars Bruk och en avslutningslunch som serveras på Axmar Brygga, en krog som årligen betygsätts av White Restaurangguide, vilket borgar för hög kvalité. Efter lunchen fortsätter vi till våra hemorter som vi beräknar nå tidigt på kvällen.

Information

Avresa: 2021-07-13

I resan ingår: bussresa, del i dubbelrum, tre frukostar, två middagar, tre luncher, båttur till Ulvön, entréer enligt program, reseledare.

Tillval per person: Enkelrum 910 kr

Logi:  First Hotel Stadt, Härnösand

Påstigningsorter:

  • Västerås ReseCentrum hpl i     
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan      
  • Ramstalund Macken     
  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3

 

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo