Skip to main content

Höga kusten 4 dagar

Ett världsarv & båttur till Ulvön

Pris från:
6 675:-
I resan ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Tre frukostar
- Tre middagar
- Fyra luncher
- Fm kaffe dag 4
- Båttur till Ulvön
- Guidning på Hemsö Fästning och Växbo Lin
- Entréer enligt program
- Reseledare
Boka resa

Höga Kusten är Sveriges högst belägna kustremsa, en attraktion i världsklass som placerades år 2000 på UNESCO:s lista över världsarv. Under vår resa besöker vi bland annat små fiskelägen, kapell, surströmmingens hemort - Ulvön för att nämna några av alla sevärdheterna. Vi får även uppleva en unik kustnatur som ständigt växlar mellan mjuka dalgångar och storslagen vildhet och har i alla tider lockat besökare med sin skönhet och dramatik.

Skriv ut programmet Höga Kusten

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Mot Härnösand
Vi reser norrut genom Hälsingland och fortsätter förbi Sundsvall till Härnösand. Under vägen stannar vi för lunch. En vägfärja tar oss över till Hemsö Fästning, en av våra största kustförsvarsanläggningar.  Anläggningen ligger nedsprängd 40 meter i urberget och består av hundratals meter långa gångar, det behövs ingen hjälm eller pannlampa, det är inrett på så sätt att känslan av att vara i ett bergrum försvinner nästan helt. Vi får en timmes guidning och när vi kommer ut från berget möts vi av en fantastisk utsikt med fri sikt långt ut över Bottenhavet och utmed Höga kustens mäktiga rand. Efter detta intressanta besök passar vi på att äta en tidig middag i restaurangen med en fantastisk utsikt över havsbandet. Vi åker tillbaka till fastlandet igen och till vackra Härnösand där vi checkar in på Stadshotellet som blir vårt hem i tre nätter. 48 mil
 
Dag 2 Höga Kusten
Denna dag ägnar vi åt Höga Kusten med sin fantastiska natur och levande fiskelägen. Vårt första uppehåll gör vi i Lunde där vi beser monumentet till minne av Ådalen - 31, där fem personer sköts ihjäl av militären. På platsen finns ett minnesmärke över händelsen. Vi åker över Sandöbron, som fram till 1964 var världens största betongbro i ett spann. Den ersatte den bro som under sluttampen av byggnationen rasade 1939, vilket inte fick så mycket uppmärksamhet eftersom andra världskriget inleddes påföljande dag. Vi kommer fram till Nordingråhalvön. Här finns idylliska fiskelägen som exempelvis Norrfällsviken och Barsta, där ett av de äldsta kvarvarande kapellen från Gävlefiskarnas tid finns, Barsta kapell, som byggdes 1665. Mjällom var under ett antal decennier ett av landets skocentrum. Som mest arbetade 300 man i olika fabriker och producerade stora mängder skor för leverans till bland annat Försvaret. Även tunnbrödstillverkningen har genom tiderna varit betydande för samhället. Lunch serveras innan vi via Nordingrå med sin vackra kyrka, passerar över Höga Kusten Bron och Ångermanälven. Bron är en av världens största hängbroar – 1800 meter lång. Vägen omfattar 32 km europaväg med drygt 30 broar och är ett av Sveriges högsta byggnadsverk, med sina 182 meter höga pyloner. En stunds vila på hotellet innan vi tillsammans går till restaurang Royal by Mathias, fem minuters promenad genom stan.
 
Dag 3 Ulvön
Efter frukost styr vi kosan till Ullerånger och Mjällom Tunnbrödsfabrik - där kan vi köpa nybakat tunnbröd direkt från bageriet. Nu väntar en båttur till Ulvön - "Bottenhavets Pärla" på programmet. Vi åker ut på Ullångerfjärden, där vi bland annat. passerar Mjältön - Sveriges högsta ö. Vi går iland på Ulvön, som tidigare var centrum för surströmmingsfisket längs Norrlandskusten. Vi beundrar den genuina bebyggelsen som tidigare var gävlefiskarnas sommarbosättningar. Vi avnjuter en fantastisk Skärgårdsbuffé på hotellet, innan vi besöker det gamla kapellet från 1600-talet. Åter till fastlandet för färd tillbaka till vårt hotell och gemensam middag även denna kväll.
 
Dag 4 Härnösand – Järvsö - Hemåt
Frukost och avresa från Härnösand, över nya Sundsvallsbron till Kvissleby där vi viker av för att åka den vackra vägen genom fantastiska Hälsingland. Vi passerar Hassela och kommer fram till Avholmsberget med kanske Hälsinglands vackraste utsikt. Här intar vi vårt förmiddagskaffe innan vi via Delsbo tar oss vidare genom Hälsingland till Växbo kvarn. Linet har starka traditioner i Hälsingland och i Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. På den här historiska platsen ligger Växbo Lin. Det är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Här vävs gamla hantverkstraditioner samman med modern design. I fabriken finns även en härlig fabriksbutik. Här kan man fynda både 1:a och 2:a sorteringsprodukter i 100% lin. Linet har en intressant historia och vi får en guidad tur i dagens moderna väveri, vars maskiner ändå har många år på nacken. I Växbo Lins butik fyndar vi bland vackra linnetextilier. Vi besöker också Växbo Kvarn med hantverk och lokalproducerade livsmedel. Här kan vi se hantverkare som smeder och keramiker i arbete. Vi kommer äta en lunch tillsammans innan vi är hemma, dit vi beräknas anlända tidig kväll.

Tider och Information

Avresa: 2024-08-08, 4 dagar

Pris: 6 675 kr

I resan ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Tre frukostar
- Tre middagar
- Fyra luncher
- Förmiddagsfika dag 4
- Båttur till Ulvön inkl. guidning
- Entréer och besök enligt program
- Guidning på Hemsö Fästning och Växbo Lin
- Reseledare
 

Tillval per person: Enkelrum 1 000 kr

Logi:  First Hotel Stadt, Härnösand

Tider och Påstigningsorter:

 • 07:30 Västerås ReseCentrum hpl i     
 • 08:00 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan    
 • 07:45 Stockholm Cityterminalen via en gate
 • 08:30 Ramstalund Macken     
 • 09:00 Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • 09:45 Tierp Rastplats Arvidsbo
 • 10:15 Gävle Scandic Hotel Väst vid E4:an

 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
8/8se informationHöga Kusten - Ett världsarv & båttur till Ulvön Mer än 86 675:-Boka

Hotell

First Hotel Stadt Härnösand

First Hotel Stadt Härnösand

https://www.firsthotels.se/hotell/sverige/harnosand/first-hotel-stadt/
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • Fjärdhundraland logo