Skip to main content

Höga kusten

Världsarv, surströmming och Ulvön

Status:
Fullt

Höga Kusten är Sveriges högst belägna kustremsa, en attraktion i världsklass som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Under vår resa besöker vi bland annat små fiskelägen, kapell och surströmmingens hemort - Ulvön för att nämna några av alla sevärdheterna.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Mot Härnösand

Vi reser norrut till Svartviks Herrgård där vi äter en gemensam lunch. Vi fortsätter norrut förbi Sundsvall och in i landet till Thailändska Paviljongen. Denna unika paviljong som ligger i Utanede, byggdes till minne av Kung Chulalongkorns besök i Ragunda 1897. Vi besöker även Döda Fallet, ett av de största turistmålen i Jämtland, där den mäktiga Storforsen en gång brusade. Nu finns breda gångleder i det nu tysta 30 meter höga fallet. Färden fortsätter förbi Långsele och Sollefteå till vackra Härnösand där vi checkar in på Stadshotellet. På kvällen väntar en god middag. 

Dag 2 Höga Kusten

Denna dag ägnar vi åt Höga Kusten med sin fantastiska natur och levande fiskelägen. Vårt första uppehåll gör vi i Lunde där vi beser monumentet till minne av Ådalen - 31, där fem personer sköts ihjäl av militären. På platsen finns ett minnesmärke över händelsen. Vi åker över Sandöbron, som fram till 1964 var världens största betongbro i ett spann. Den ersatte den bro som under sluttampen av byggnationen rasade 1939, vilket inte fick så mycket uppmärksamhet eftersom andra världskriget inleddes påföljande dag. Vi kommer fram till Nordingråhalvön. Här finns idylliska fiskelägen som exempelvis Norrfällsviken och Barsta, där ett av de äldsta kvarvarande kapellen från Gävlefiskarnas tid finns, Barsta kapell, som byggdes 1665. Mjällom var under ett antal decennier ett av landets skocentrum. Som mest arbetade 300 man i olika fabriker och producerade stora mängder skor för leverans till bland annat Försvaret. Även tunnbrödstillverkningen har genom tiderna varit betydande för samhället. Lunch serveras innan vi via Nordingrå med sin vackra kyrka och många hantverkare kommer till Mannaminne, Anders och Barbro Åbergs livsverk, som består av ett 50-tal byggnader, många med utställningar och föremålssamlingar.

På hemvägen åker vi Höga Kusten Bron över Ångermanälven. Bron är en av världens största hängbroar – 1800 meter lång. Vägen omfattar 32 km europaväg med drygt 30 broar och är ett av Sveriges högsta byggnadsverk, med sina 182 meter höga pyloner.

Dag 3 Ulvön

Efter frukost styr vi kosan till Ullerånger och Mjällom Tunnbrödsfabrik - där kan vi köpa nybakat tunnbröd direkt från bageriet. Nu väntar en båttur till Ulvön - "Bottenhavets Pärla" på programmet. Vi åker ut på Ullångerfjärden, där vi bland annat. passerar Mjältön - Sveriges högsta ö. Vi går iland på Ulvön, som tidigare var centrum för surströmmingsfisket längs Norrlandskusten. Vi beundrar den genuina bebyggelsen som tidigare var gävlefiskarnas sommarbosättningar. Vi avnjuter en fantastisk Skärgårdsbuffé på hotellet, innan vi besöker det gamla kapellet från 1600-talet. Åter till fastlandet för färd tillbaka till vårt hotell och den väntande middagen.

Dag 4 Härnösand - Hemåt

Frukost och avresa från Härnösand till Söråker där vi viker av mot kusten till Tynderö för ett besök på Oskars Surströmmingssalteri som grundades 1954. Här fyller man årligen 340 000 burkar med surströmming. Vi kan även beskåda världens största surströmmingsburk samt passa på att handla i butiken.  Vi fortsätter på nya Sundsvallsbron över fjärden och kommer in i Hälsingland. Vi åker förbi Hudiksvall och viker av till fiskeläget Skärså för en avslutningslunch på restaurang Albertina.  Här kan vi även handla med oss nyrökt fisk hem från Skärså fiskrökeri. Efter lunchen fortsätter vi till våra hemorter som vi beräknar nå tidigt på kvällen.

Information

I resan ingår:

Bussresa, del i dubbelrum, tre frukostar, tre middagar, fyra luncher, båttur till Ulvön, entréer enligt program, reseledare.

Avresa från:

Stockholm, Upplands Väsby, Knivsta, Uppsala, Tierp, Gävle,  Ramstalund, Enköping, Västerås

Tillägg för enkelrum: 

855 kr

 

 

Karta

Hotell

First Hotel Stadt Härnösand

First Hotel Stadt Härnösand

https://www.firsthotels.se/hotell/sverige/harnosand/first-hotel-stadt/

Resekalender

20/10Med hjärtat som insats - Peter Jöbackfrån 1 490:-
27/10Sy & Hantverksfestivalenfrån 340:-
9/11Så som i himmelen på Oscarsteaternfrån 1 150:-
10/11Nya hyss med Hjalmar & Gängetfrån 1 450:-
10/11Julmarknad på Färna Herrgårdfrån 550:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo