Skip to main content

Lofoten med flyg & buss 6 dagar

Mellan himmel och hav

Pris från:
13 290:-
I resan ingår:  Flyg Arlanda-Kiruna inkl. flygskatt, bussresa, del i dubbelrum, fem frukost, fem middag, en lunch, båtresa med Hurtigruten, entré Hurtigrutenmuseum, entré till fiskebyn Nusfjord, guidning Frösön Peterson Berger, utflykter på Lofoten, vägfärjor, reseledare.
Boka resa

Lofoten – ögruppen som erbjuder en storartad naturupplevelse, vackra fjordar, höga fjäll som stupar ner i havet, snötäckta fjälltoppar och en miljö som är unik i världen. I de skyddade vikarna ligger små pittoreska fiskelägen jämte stormpiskande klippor och jordbrukslandskap. Till resans absoluta höjdpunkt hör en båttur med Hurtigrutten, denna berömda båtlinje som gått året om sedan 1893. Följ med på en resa där ljuset är närvarande dygnet runt, en resa vi önskar att var och en borde få uppleva.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Arlanda – Narvik flyg + 19  mil
Vi tar ett förmiddagsflyg  till Kiruna där vår egen ”Högbergsbuss” väntar för en vacker färd på Europaväg 10 mot Narvik. Här får vi uppleva den riktiga vildmarken på ett bekvämt sätt. Vi far förbi samebyn Rensjön och kommer till Torneträsk, vårt lands sjunde största sjö och med ett djup av 168 meter. Vi stannar för fotografering av Lapporten, som är en nordväst-sydöstgående U-dal i Abiskoområdet med en karaktäristisk profil. Lapporten är ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv. Vid Riksgränsen kommer vi in i Norge och fortsätter västerut mot hamnstaden Narvik och vårt hotell Scandic. Efter en god middag tar vi hissen upp till hotellets skybar på 16:e våningen. Baren har en terrass med fantastisk panoramautsikt. Det är den perfekta platsen för att se Narvik och Lofoten från ovan.

Dag 2 Med Hurtigruten till Svolvaer båt +  22 mil
Efter frukost fortsätter vi vår resa genom underbar natur till Langöya och Sortland, Vesterålens huvudstad. Sortland profileras som "Den blåa staden vid sundet" efter ett initiativ om att måla alla byggnader i nyanser av blått. Detta projekt är omstritt bland invånarna i Sortland. I dag är det ett tiotal byggnader i centrum som är blå. Vår fantastiska resa fortsätter utmed Sortlandsundet till vägbanken som tar oss över till nästa ö – Hadselöya och staden Stokmarknes, känd för sina stora fisk- och räkförädlingsanläggningar. Stokmarknes har en speciell plats i Hurtigrutens historia. Det var där redaren Richard With grundlade Vesteraalens Dampskibsselskab 1881. Företagets ångdrivna kustfartyg trafikerade den första Hurtigrut-linjen, 1893. Idag är Hurtigrutens museum en av Stokmarknes sevärdheter. Det gamla museumfartyget "Finnmarken" som gick sin sista färd 1993 ligger vid kaj och vi är välkomna att kliva ombord. Klockan 15.15 lämnar vi Stokmarknes och far med Hurtigruttens M/S Nordlys över Sortlandsundet varifrån vi dels kan skymta de spetsiga topparna av Lofoten samt det 1.263 meter höga berget Møysalen. Vi färdas genom det trånga Raftsundet, den smala, pittoreska passagen mellan Vesterålen och Lofoten, och om tid och väder tillåter gör båten en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden, en sidoarm av Raftsundet, 2 km lång och bara 100 m bred vid inloppet. Hela sundet omges av fjäll. På Hinnøya på sundets östra sida når fjälltopparna en höjd på upp till 700 meter och på sundets västra sida, Austvågøya på Lofoten på upp till 1 000 meter. Den 10 mil långa Lofotenväggen kommer närmare och närmare och klockan 18.30 kör vi in i huvudstaden på Lofoten - Svolværs hamn och vårt hotell för middag och övernattning.

Dag 3 På Lofoten
Frukost och rundresa på Lofotenöarna. Det finns totalt 18 fiskelägen och Svolvaer är centrum för dessa. Hit kommer många konstnärer från hela Europa för att föreviga Lofotens fjäll med hjälp av pensel och färg. Förr i tiden fanns inte alla broar, utan man var tvungen att åka båt mellan de många öarna. Många fiskefabriker ligger på denna ö. Här kan man se hur ett äkta fiskesamhälle fungerar och kan periodvis känna lukten av torkad fisk. Från bussfönstret betraktar vi den vackra naturen på Lofoten. Bergen här är mellan 700 och 1.200 meter höga och 3 miljarder år gamla. Det är världens äldsta berg. På vår väg ser vi också de stora torkställningarna, som används för att torka fisk. Vi gör ett besök i kanske den mest pittoreska byn på Lofoten – Nusfjord.  Här kan vi besöka ett flertal rorbuer samt se en film hur man bedrivit fiske genom tiderna. Vi äter en traditionell fisksoppa innan vi åter ger oss ut i den vackra naturen tillbaka till vårt hotell för en stunds avkoppling. Middagen serveras innan vi ger oss ut på kajen för att se dagens Hurtigrutabåtar anlända för en kort sejour.

Dag 4 Svolvaer – Mo i Rana, 35 mil + färja
Frukost och avfärd ner till kajen varifrån vi tar färjan under ca två timmar till fastlandet och Skutvik. Vi kan passa på att dricka en kopp kaffe under resan. Nu väntar en vacker färd utmed kusten ner mot Fauske och Rognan. Vi kör upp i Lönsdalen mot Saltfjellet och Svartisens nationalpark med Norges näst största glaciär och härliga fjällvidder. Vägens högsta punkt ligger på drygt 700 meter och är kantad av minnesmärken från andra världskriget. Här passerar vi polcirkeln och gör det obligatoriska pausen vid Polcirkelcentret för bl.a. kaffe.  Sent på eftermiddagen ankommer vi via Dunderlandsdalen till Mo i Rana och vårt hotell för natten, Scandic Meyergården, centralt beläget i Mo i Rana. Middag  serveras på vårt hotell.

Dag 5 Mo i Rana – Östersund, 54 mil
Frukost och avfärd österut på den berömda Blå vägen mot svenska gränsen och Tärnaby, som inte behöver någon närmare presentation. Vid Storuman viker vi av och kör in på väg 45, Sveriges längsta väg, 170 mil lång. E45 kallas även för Inlandsvägen. Den har fått sitt namn på grund av att den går i inlandet längs hela sträckan och till större delen ganska nära Inlandsbanan. Så pass nära att E45 korsar inlandsbanan 28 gånger mellan Mora och Gällivare, de flesta av dessa korsningar är i samma plan. Vi passerar Vilhelmina, Dorotea och Strömsund innan vi ankommer Östersund, Jämtlands ”huvudstad” och vårt hotell, Clarion Grand, som har ett perfekt läge i hjärtat av Östersund. Middag på vårt hotell.

Dag 6 Östersund – Uppsala, 48 mil
Frukost innan vi äntrar vår buss och far över till Frösön för en rundtur. I slutet av 1800-talet flyttade tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger hit och här lät han handlingen i operan Arnljot utspelas. Vi far över till fastlandet igen och vidare genom vackra Hälsingland med Järvsö och till Uppsala. Under resan tillbaka till respektive hemorter försöker vi smälta alla de fantastiska naturupplevelserna vi har upplevt under våra sex dagar.

 

Information

Avresa: 2020-06-23

I resan ingår:  Flyg Arlanda-Kiruna inkl. flygskatt, bussresa, del i dubbelrum, fem frukost, fem middag, en lunch, båtresa med Hurtigruten, entré Hurtigrutenmuseum, entré till fiskebyn Nusfjord, guidning Frösön Peterson Berger, utflykter på Lofoten, vägfärjor, reseledare.

Tillval per person:
Enkelrum 4 315 kr
 

Valuta: Norska kronor

Pass: obligatoriskt med en godkänd id-handling vid flygresor och även för resa i Norge.

Flygtider: Vi flyger med SAS. Avresa 11:40 från Terminal 4.

Påstigningsorter:

  • Västerås ReseCentrum hpl i
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Ramstalund Macken
  • Uppsala Stationsgatan ReseC hpl E3
  • Knivsta hpl AR
  • Arlanda

Väljer du att ansluta direkt till Arlanda, möts vi i incheckningshallen en timme innan avresa. Personal från Högbergs buss finns där och hjälper till vid incheckning.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
23/6Se informationThon Hotell LofotenMer än 813 290:-Boka

Hotell

Clarion Hotel Grand Östersund

Clarion Hotel Grand Östersund

PASSION OCH SERVICE I HJÄRTAT AV ÖSTERSUND Clarion Hotel Grand Östersund är stans största och mest centrala hotell, med passion och service i fokus. Här hittar du vår restaurang Kitchen & Table där vi...
Scandic Meyergården Mo i Rana

Scandic Meyergården Mo i Rana

En privat trädgård att koppla av i och ett centralt beläget hotell som byggdes 1890. Våra entusiastiska kockar lagar läcker mat åt dig med lokala ingredienser som utgångspunkt. I lobbybaren Aurora hit...
Thon Hotell Lofoten

Thon Hotell Lofoten

Thon Hotel Lofoten ligger på torget i den natursköna arktiska staden Svolvær, i hjärtat av Lofoten. Hurtigrutens kajplats ligger bara några steg från hotellet. https://www.thonhotels.no/hoteller/norge...

Resekalender

14/10Res 2 för 1 med Cinderellafrån 795:-
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • SamBus logo