Fjällresa till Stekenjokk

Fjällvandra på hjul - "Vildmarksvägen"

Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. I söder börjar vägen vid E45 i Strömsund och går vidare över fjällen till Vilhelmina. Hela Vildmarksvägen är ett oförglömligt fjälläventyr och sträckningen över Stekenjokk är ett av få ställen i Sverige där vägen går rakt igenom kalfjället och ger dig möjlighet att fjällvandra på hjul.

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Strömsund
Vi startar vår vackra resa norrut till Sundsvall där vi viker av in i landet till Thailändska Paviljongen. Denna unika paviljong som ligger i Utanede, byggdes till minne av Kung Chulalongkorns besök i Ragunda 1897. Vi kommer härnäst till Döda Fallet, ett av de största turistmålen i Jämtland, där den mäktiga Storforsen en gång brusade. Nu finns breda gångleder i det nu tysta 30 meter höga fallet. Strax passerar vi jämtländska Skyttmon där arkitekturen saknar motstycke, åtminstone i Norrlands inland. Skyttmon har varit Jämtlands - eller kanske Norrlands - skogrikaste ort. Här åkte man omkring i bilar som annars bara kungligheter hade råd att äga och här byggdes träslott. Bakgrunden till den påkostade arkitekturen i Skyttmon anses vara att byborna, inte som på andra håll, lät sig övertalas att sälja sin mark när skogsbolagen kom med till synes frikostiga erbjudanden. De behöll skogen och tjänade pengar som sedan räckte till att bygga stora hus. Härifrån är det inte långt till Strömsund där vi stannar för natten på Nordica hotell. Efter en god middag kan den som vill följa med vår reseledare den korta biten till Strömsunds hembygdsgård, vackert beläget vid Vattudalens strand. Här visas traktens historia genom ett trettiotal byggnader samt Jätten Jorm som vakar över parken. Jätten Jorm är en sex meter hög staty som avtäcktes 1974, samma dag som filmen ”Dunderklumpen” hade världspremiär i Strömsund. 57 mil
 
Dag 2 Stekenjokkvägen till Saxnäs
En stadig frukost innan vi påbörjar vår efterlängtade resa över högfjällsplatån Stekenjokk, vyer som får oss att tappa andan. Stekenjokksplatån dvs Stekenjokksvägen är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor och när vägen plogas i början av juni kan snödjupet vid sidan av vägen vara flera meter. Hela 6 meter har snödjupet uppmätts till. Sträckan över kalfjället är en av Sveriges högst belägna vägar, 870 m.ö.h.
Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede, är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. Vi anländer till Hällingsåfallet - Sveriges längsta kanjon och vårt svar på Grand Canyon, bara några kilometer från den norska gränsen. Här störtar Hällingsån utför ett stup på närmare 45 meters höjd. Ett fantastiskt naturfenomen att se vattenmassorna kasta sig ut över klippstupet, en oförglömlig upplevelse. Fallet som ligger nära vägen har en fin spångad led som går utmed Hällingsånsravinen. I Gäddede finner vi både Fjällparken och Hembygdsgården med utställningar som visar bygdens natur och kultur i historia och nutid. Här kan man göra ett ”provkryp” i Korallgrottan, studera områdets djur och naturliv samt lära sig om same- och kulturhistorien som finns i området. Även en film om hur man beter sig vid björnmöten och i Fjällparken kan vi se ett urval av de fjällväxter som finns i Frostviken. Strax före Stora Blåsjön finns Brakkåfallet, mest känd för småtrollen och speciellt Dunderklumpen och delar ur filmen om Dunderklumpen som spelades in här. I stora Blåsjön hittar vi den legendariske restaurangen Fjällripan som numera drivs av stjärnkocken Alexander Nilson, känd från bla tv-programmet ”kniven mot strupen”. Här äter vi en läcker lunch innan vi fortsätter till Ankarede vid Lejarälven och Ankarälvens utlopp, denna vackra och idylliska plats. Platsen har under århundraden varit en samlingsplats för både samer och nybyggare. Här finns kåtor, härbren, gravplats, kapell och kyrkstad. Ankarede har stor betydelse även idag och vid midsommar firas här samernas viktigaste högtid. I närheten av Vildmarksvägen ligger flera vattenfall där delar av filmen om Ronja Rövardotter och Dunderklumpen spelades in. Vi fortsätter över kalfjället 870 m. ö. h. mot vackra Klimpfjäll som i mångas ögon är vårt lands vackraste fjälldal.  Marsfjällen och Kultsjödalen har ett rikt historiskt- och kulturellt arv. Samerna har genom sedvänjor, språk, näring och levnadssätt präglat dalgången och först på 1800-talet kom nybyggarna till Saxnäs. Emma Ricklund öppnade gästgiveriet Saxnäsgården i början av 1900-talet. På så sätt fick fler ta del av detta inspirerande och naturnära område. Vid ankomst väntar en god middag och en skön säng.  29 mil
 
Dag 3 Utflykt Fatmomakke till Vilhelmina
Frukost och avgång till Fatmomakke Kyrkstad som kanske är den mest kända samiska kyrkstaden i landet. Fatmomakke kyrkplats tillkom omkring 1790 för att tillgodose fjällsamernas behov av gudstjänster under sommaren och blev en utgångspunkt för den tidiga samiska föreningsrörelsen i början av 1900-talet. År 1947 byggdes en bönekåta som bekostades av Anna-Lisa Öst – mer känd som Lapp-Lisa. Kåtan invigdes på midsommarhelgen, då den fick ta emot inte mindre än 190 personer på en och samma gång.  Resan går vidare till Klimpfjäll där vi äter lunch på Norge-farargården.
Gården är ett kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860. För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar. Här finns också en stallbutik med försäljning av hantverk, presenter, souvenirer, naturprodukter, röding och öring.
Vårt nästa stopp blir vid Trappstegsforsen som ligger alldeles vid vägen och är ett vattenfall formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerade kaskader. I fantasin förvandlas lätt forsen till trappan in i Bergakungens sal. Detta är ett av Sveriges mest fotograferade vattenfall. Vi kommer fram till Vilhelmina som från början var en sameby vars kyrkstad uppfördes i början av 1840-talet för att kyrkobesökarna skulle ha någonstans att övernatta när de kom långväga ifrån under kyrkohelgerna. Idag är kyrkstaden fortfarande en levande plats, och här kan vi bland annat besöka hembygdsmuseet, konstateljén och passa på att ta en fika i den vackra miljön. Middag på vårt hotell. 17 mil
 
Dag 4 Vilhelmina – Hemorten
Vi fortsätter söderut på Inlandsvägen förbi Dorotea till Hoting där vi viker av mot kusten. Vi passerar snabbt Ramsele och kommer fram till Sundvall där vi äter en avslutningslunch innan vi fortsätter till våra respektive hemorter.

Information

Avresa: 2021-08-08

I priset ingår: bussresa, del i dubbelrum, tre frukostar, fyra luncher, tre middagar, alla utflykter och entréer enligt program, reseledare.

Tillval per person:
Enkelrum  860 kr

Logi: 
Saxnäs Hotell & Konferens
Hotell Nordica, Strömsund
Hotell Wilhelmina

 

Påstigningsorter:

  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • Ramstalund Macken
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Västerås ReseCentrum hpl i

Karta