Skip to main content

Världsarvet Hälsingegårdar

Kontrasternas landskap

Hälsingegårdarna är Sveriges 15:e världsarv och totalt finns sju gårdar med på världsarvslistan bl.a. Hälsingegården Ol-Anders, Jon-Lars och Pallars.  I Järvsö på Stenegården finns Lill-Babs Museum med en intressant utställning av bilder och minnen från hennes rika artistliv. Linet har starka traditioner i Hälsingland och vi besöker en av Sveriges bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar – Växbo Kvarn.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1            Hemorten mot Järvsö
Vi slår oss ner i vår bekväma buss och styr kosan till Alfta där vi kör efter en av Sveriges vackraste vägar, Stora Hälsingegårdars väg, en 28 km lång väg som sträcker sig mellan Alfta och Edsbyn i Ovanåkers kommun och förenar tre brunvitskyltade hälsingegårdar, Ol-Anders, Löka och Mårtes. Här finns de största Hälsingegårdarna, de ståtligaste förstukvistarna och interiörer med överdådigt måleri. Vi besöker två av gårdarna med de vackert smyckade rummen och får höra om dåtidens fester och kalas. Vi äter även en god lunch innan vi följer Ljusnans dalgång norrut och kommer till Järvsö och Järvsö kyrka, som sägs vara Sveriges största landsortskyrka. Vi far också upp på Öjeberget varifrån vi har en fantastisk utsikt över den vackra Hälsingebygden och dess dalgång.
Vi tar in på Järvsöbaden som grundades som kuranstalt år 1905, dagens ägare är tredje och fjärde generationen. Här finns en nybyggd spaavdelning med gym, torrbastu, ångbastu, jacuzzi samt kallbad. Vi serveras en femrätters avsmakningsmeny till mysig och avslappnande miljö.
 
Dag 2            Hem via Växbo
Vi tar det lugnt på morgonen och äter en god frukost innan vi sätter oss i bussen den korta vägen till Stenegård som har ett besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar. Gården grundades på 1800-talet av apotekaren Julius Brun och var på den tiden ett mönsterlantbruk där det även fanns apotek, läkarmottagning och bank. Idag har gården blivit ett centrum för kultur och upplevelser – Här finns butiker, konstgalleri, tunnbrödsbageri, barnområde och en vacker trädgård med örtagård. Utställningen på Lill-Babs Museum är ett möte med vännernas Barbro samt hennes karriär. Allt som finns där har tillhört Barbro.
Vi far vidare ner till Växbo kvarn. Linet har starka traditioner i Hälsingland och i Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. På den här historiska platsen ligger Växbo Lin. Det är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Här vävs gamla hantverkstraditioner samman med modern design. I fabriken finns även en härlig fabriksbutik. Här kan man fynda både 1:a och 2:a sorteringsprodukter i 100% lin. Linet har en intressant historia och vi får en guidad tur i dagens moderna väveri, vars maskiner ändå har många år på nacken. I Växbo Lins butik fyndar vi bland vackra linnetextilier. Vi besöker också Växbo Kvarn med hantverk och lokalproduceradelivsmedel. Här kan vi se hantverkare som smeder och keramiker i arbete. Vi passar på att äta en avslutningslunch på Växbo kulturkrog innan vi far vidare till våra hemorter dit vi beräknas anlända tidig kväll.

 

 

 

Information

Avresa: 2021-07-07

I resan ingår: bussresa, del i dubbelrum, en frukost, en femrätters avsmakningsmeny, två luncher, alla entréer och visningar enligt program, reseledare.

Tillval / person: Enkelrum 200 kr

Logi: Hotell Järvsöbaden  

Påstigningsorter:

  • Västerås ReseCentrum hpl i     
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan      
  • Ramstalund Macken     
  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3

 

 

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo