Skip to main content

Hjälmare Kanal & Julita Gård

Sveriges äldsta kanal och storgodsmiljö i Sörmland

Status:
Fullt
Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 kilometer lång, varav 8,5 kilometer är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Vi färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren och passerar alla nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. Ombord serveras en lagad god lunch samt kaffe och kaka.
Julita gård ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren, nordväst om Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också pelargoner och pioner. Efter vår guidning kan vi på egen hand gå runt i Herrgårdsområdet, besöka musei- och trädgårdsbutiken eller kanske njuta av kopp kaffe i den vackra omgivningen, innan vi far hemåt.

 

Sök resa

Information

Avresa: 2021-05-19

I priset ingår: bussresa, förmiddagskaffe, båtresa Gravudden – Notholmen inkl. lunch och guidning ombord, visning och entré på Julita Gård, reseledare.

Påstigningsorter:

  • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • Ramstalund Macken
  • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
  • Västerås Busstationen / ReseC hpl i

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo