Skip to main content

Hjälmare Kanal & Grönsöö Slott 1 dagar

Lunchkryssning med m/s Lagerbjelke

Pris från:
1 350:-
I resan ingår:
- Bussresa
- Båtresa på Hjälmare Kanal inkl. lunch och guidning
- Guidning på slottet
- Eftermiddagskaffe

Boka resa

Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 kilometer lång, varav 8,5 kilometer är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Vi färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren och passerar alla nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. Ombord serveras en lagad god lunch samt kaffe och kaka. Fullständiga rättigheter.

Vi reser tillbaka hemåt men svänger av mot Grönsöö Slott, som ligger vid Mälaren söder om Enköping. Slottet har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag. Slottet har aldrig byggts om helt, utan har successivt utvecklats ägare för ägare, generation för generation. Spår av varje tidsperiod har därför bevarats. Det som är riktigt speciellt med slottet idag, förutom att det fortfarande är bebott är det inventariebestånd av möbler, böcker, tavlor och konstföremål som fortfarande finns kvar på Grönsöö. Det är ingen särskild person som har samlat föremålen, utan allt är ärvt i långa arvslinjer i familjerna von Ehrenheim. Vi får en trevlig visning av en representant ur familjen von Ehrenheim och får uppleva en samling av antikviteter i sin rätta miljö. Innan vi far hemåt serveras eftermiddagskaffet i Gårdens brännvins Bränneri, som är från 1700-talet.

Sök resa

Tider och Information

Avresa: 2024-09-03

Pris: 1 375 kr

 I priset ingår:
- Bussresa
- Båtresa på Hjälmaren inkl. lunch och guidning
- Visning på Grönsöö Slott
- Eftermiddagskaffe
 
Tillgänglighetsanpassning:
Tänk på att tillgängligheten i slottet inte är anpassad efter normerna. Detta är någons hem och byggt i en annan tid, därför är vissa saker inte helt anpassade enligt dagens normer.
 

På båtturen går det att beställa vin och öl, för den som vill.

Tider och Påstigningsorter:

  • 08:30 Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • 08:50 Ramstalund Macken
  • 09:20 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/8se informationHjälmare Kanal & Tidö SlottMer än 81 350:-Boka
3/9se informationHjälmare Kanal & Grönsöö SlottMer än 81 375:-Boka
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo