Skip to main content

Hjälmare Kanal & Tidö Slott 1 dagar

Lunchkryssning med m/s Lagerbjelke

Pris från:
1 350:-
I resan ingår:
- Bussresa
- Båtresa på Hjälmare Kanal inkl. lunch och guidning
- Guidning på slottet
- Eftermiddagskaffe

Boka resa
Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 kilometer lång, varav 8,5 kilometer är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Vi färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren och passerar alla nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan. Ombord serveras en lagad god lunch samt kaffe och kaka.
 
Tidö slott är sannolikt ett av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641. Tidö ägdes av den Oxenstiernska familjen i 200 år och såldes första gången 1840. Det påföljande halvseklet innebar en stark nedgångsperiod för slottet då det bytte ägare inte mindre än sex gånger tills det köptes av Carl-David von Schinkel 1890. Sedan dess har fyra generationer av familjen von Schinkel ägt, bebott och vårdat Tidö. Under sommarsäsongerna visas slottets paradvåning upp och vi får se det vackra salongerna tillsammans med guide. I dag ägs och drivs Tidö Slott av David von Schinkel. Ända fram till 1971 var Tidö helt privat men öppnades då upp av Davids far Carl-David von Schinkel så att allmänheten skulle kunna ta del av detta fantastiska kulturarv som än idag är en privat bostad.

Sök resa

Tider och Information

Avresa: 2024-08-05

Pris: 1 395 kr

 I priset ingår:
- Bussresa
- Båtresa på Hjälmaren inkl. lunch
- Guidning på Tidö Slott
- Eftermiddagskaffe
- Reseledare
 
Tillgänglighetsanpassning:
Tänk på att tillgängligheten i slottet inte är anpassad efter normerna. Detta är någons hem och byggt i en annan tid, alla anpassningar följer därför inte normerna.
 

På båtturen går det att beställa vin och öl, för den som vill.

Påstigningsorter:

  • 08:30 Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
  • 08:50 Ramstalund Macken
  • 09:20 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/8se informationHjälmare Kanal & Tidö SlottMer än 81 350:-Boka
3/9se informationHjälmare Kanal & Grönsöö SlottMer än 81 375:-Boka
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo