Skip to main content

Värmland med Berättarladan 2 dagar

Herr Arnes penningar utifrån Selma Lagerlöfs berättelse

Pris från:
4 495:-
I priset ingår:
- Bussresa
- 1 frukost
- 1 middag
- 2 luncher
- Entré och visning av kostymutställningen på Västanå Teater
- Entré och guidning på Alsters Herrgård
- Biljett till "Herr Arnes Penningar"
Boka resa

Värmland bjuder på skön natur, kultur och konst. Värmland är känt som skaldernas landskap och här har flera av dem verkat, två av de mest uppskattade är Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf.

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1       Hemorten - Sunne
Avfärd på morgon från Uppsala för färd till Värmlands huvudstad. Vi äter en gemensam lunch innan vi lämnar Karlstad för att utmed Fryken ta oss till Sunne och Hotell Selma Spa. Efter incheckning och eventuellt ombyte av kläder tar vi åter plats i bussen för att den korta vägen ta oss till Västanå teater och föreställningen Herr Arnes penningar som börjar kl. 16:00. Herr Arnes penningar är en spännande spökhistoria, där Selma Lagerlöf håller oss på halster under hela vår föreställning. Intrigen har verklighetsbakgrund och utspelar sig i Bohuslän den kalla vintern 1586. Det är en tid av mycket oro i samhället, ständiga krig mellan Sverige och Danmark-Norge och dessutom underliggande religionskonflikter mellan katolicismen och den lutherska reformationen. I Marstrand pågår en intensiv sillperiod som fått fiskare och uppköpare från hela Nordeuropa att söka sig till ön. Där det råder en sådan Klondyke-stämning samlas mängder av folk som vill tjäna pengar. Marstrand fick namn om sig att vara den mest sedeslösa platsen i Norden.
Under dessa omständigheter sker ett fruktansvärt mord på den lutherska prästen Herr Arne och hela hans familj. Mördarna kommer undan med Herr Arnes stora penningkista av ek. Men prästens pengar är redan befläckade då herr Arne själv rövat sin skatt från klostren. En enda ur familjen kommer levande undan, den fattiga fosterdottern Elsalill. Hon blir omhändertagen av en fiskmånglare, Torarin, och får börja rensa fisk nere på bryggan i Marstrand för att tjäna sitt uppehälle. Men de döda vaknar till liv, sådana brutala mord måste uppklaras och brottet hämnas. Det blir ett övernaturligt, psykologiskt grymt spel med naturen som relief, då isen har lagt sig hårdare än vanligt och trots islossning på andra ställen vägrar den gå upp, först måste mördarna bli funna och straffade. Efter föreställningen som är 3 timmar lång inkl paus tar vi oss tillbaka till vårt hotell för att avnjuta en god trerätters middag innan det är dags att slå sig ner i lobbyn för en stunds gemenskap eller en skön promenad i de vackra omgivningarna. Ca 33 mil
 
Dag 2       Sunne - Hemorten
Efter frukost besöker vi Västanåteaterns kostymutställning. Här visas ett hundratal av Inger Hallström Stinnerboms kostymer från teaterns tidigare uppsättningar. Färgsprakande detaljrika kostymer sida vid sida med oansenliga fattigfolkskostymer. Här finns också masker och huvudbonader samt rekvisita och scenografielement.   Huvudsömmerska på Västanå sedan mer än 20 år är Camilla Torpegård.
Vi fortsätter färden till Alsters Herrgård, där en av våra mest folkkära skalder, Gustaf Fröding föddes 1860, vilket vår guide kommer berätta mer om innan vi intar en god lunch i Herrgården. Åter i Uppsala dit vi beräknas anlända ca kl. 18:45. Ca 33 mil

 

Tider och Information

Avresa: 2024-08-24, 2 dagar
 
Pris: 4 495 kr
 
I priset ingår: 
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- 1 frukost
- 1 middag
- 2 luncher
- Entré och visning av kostymutställningen på Västanå teater
- Entré och guidning på Alsters herrgård
- Biljett till Herr Arnes penningar
 
Tillval: Enkelrum 200 kr
 
Logi: Hotel Selma Spa i Sunne
 
Info: Denna resa är ett samarbete med SPF Håbo, föreningen tar gärna emot fler deltagare till resan.
 
 

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
24/8BussVärmland med BerättarladanMer än 84 495:-Boka
  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo