Skip to main content

Skagen och norra Jylland 4 dagar

Det magiska ljuset i Skagen

Pris från:
9 290:-
I priset ingår:
- Bussresa
- Båtresa Göteborg-Fredrikshamn t/r
- Del i dubbelrum
- Tre frukost
- Två middag
- En lunch
- Entré och guidning Skagenmuseet och Anna Anchers Hus
- Åktur med Sandormen
- Besök vid Råbjerg Mile samt Den Tillsandade Kyrkan
- Vägskatt/avgifter
- Reseledare
Boka resa

Det sägs att det är ljuset som lockar besökare till Skagen och området kring Jyllands nordligaste udde.  Och visst är det ett alldeles speciellt ljus här. Det är de två haven, Kattegatt och Skagerak som är grunden till det ljus som också lockat många konstnärer hit. Följ med oss på denna resa till den nordligaste delen av Jylland där vi beundrar de kända Skagenmålarnas konst, promenerar på Grenen, äter lunch på en mysig kro samt får tillfälle till lite shopping i de mysiga små butikerna.

Skriv ut programmet till Skagen

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1              Mot Skagen
Vi tar sikte på Göteborg och stannar längs vägen för möjlighet till kaffe och lunch. På eftermiddagen anländer vi till Göteborg där vi kliver ombord på Stena Lines fartyg som på drygt tre timmar tar oss över till Danmark och Fredrikshavn. Ombord serveras en god middagsbuffé. Vid ankomst tar vi sikte på Skagen och vårt hotell för en god natts sömn. Ca 50 mil
 
Dag 2             Skagen
Området runt Skagen är känt för det förföriska och föränderliga ljuset. Det är ett land i landet som breder ut sig över Norra Jylland utan några egentliga gränser. Det är svårt att säga var det börjar, det är lättare att beskriva slutet som är Grenens topp där Skagerack möter Kattegatt i ett spännande vågspel. Vi startar vår Skagenrundtur med det lilla traktortåget Sandormen, med vars hjälp vi tar oss till Danmarks nordligaste udde Grenen. Det är här den omtalade ljusbrytningen uppstår som i grunden var upprinnelsen till konstnärskolonierna. Det är så vackert så man förstår verkligen varför så många konstnärer söker sig hit. Vid det legendariska Bröndums Hotel ligger Skagenmuseet. Det var krögarens framsynta och filantropiska inställning som är grunden till att museet finns idag. Här får vi med hjälp av en duktig guide möta PS Kröyer, Christian Kroghs, Michael och Anna Anchers konstnärskap. Därefter har vi tid för egna strövtåg i Skagen, som från första början var ett litet fiskeläge och idag har det utvecklats till en fantastisk sommarstad för såväl båtälskare, konst- och arkitekturintresserade. Vi samlas åter för en god middagen som serveras på vårt hotell.
 
Dag 3             Utflykt på toppen av Jylland
Det är tätt mellan sevärdheterna och vi skall bara förflytta oss en liten bit. Vi börjar med Gamla Skagen som är en underbar del av staden Skagen. Vi fortsätter till den tillsandade kyrkan Sct. Lawrence som var Skagens kyrka från slutet av 1300-talet till slutet av 1700-talet. Sandstormen gjorde så småningom kyrkan oanvändbar. När församlingen var tvungen att gräva när det var gudstjänst, så stängdes kyrkan 1795 av en kunglig order. Idag står bara tornet kvar som en synlig påminnelse. Det är möjligt att gå in i tornet och titta ner på dynerna som täckte kyrkan både på insidan och utsidan. I tornet finns det utrymme för reflektion. Vi kör sedan söderut till Råbjerg Mile som är Europas största öken och varje år förflyttar sig den vandrande sanddynan flera meter i ost-nordostlig riktning och allt som kommer i dess väg begravs i fin vit sand. Det är ett naturfenomen väl värt ett besök. Nästa stopp på vår utflykt är Ålbæk som ursprungligen var ett fiskeläge, anlagd i slutet av 1500-talet, och konkurrerade länge med Skagen. Här ska vi givetvis spisa 3 danska smörrebröd innan vi återvänder till Skagen för ett besök i Michael och Anna Anchers hus som numera är museum. Anchers köpte huset 1884, efter det att dottern Helga fötts. Familjen bodde under 30 års tid i den ursprungliga längan. Vår guide kommer på ett intressant sätt att berätta om deras konst och familjeliv. Resten av dagen kan vi disponera på egen hand, kanske en middag på en av de trevliga restaurangerna vid hamnen lockar.
 
Dag 4             Från Fredrikshavn och hemåt
Frukost och avgång till Fredrikshavn för en promenad i centrum av denna fina stad. Här kan vi om intresse finns köpa med oss några delikatesser hem. Vi checkar in på vår båt som strävar ut mot Göteborg kl. 11:35. Vi stannar för mat och kaffe längs vägen hem. Beräknad ankomsttid till Uppsala kl. 22.30. Ca 50 mil

Information

Avresa: 2024-05-02, 4 dagar

Avresa: 2024-09-06, 4 dagar

Pris: 9 290 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Båtresa Göteborg-Fredrikshamn t/r
- Del i dubbelrum
- Tre frukost
- Två middag
- En lunch
- Entré och guidning Skagenmuseet och Anna Anchers Hus
- Åktur med Sandormen
- Besök vid bl.a. Råbjerg Mile
- Vägskatt/avgifter
- Reseledare
 
Tillval enkelrum: 2 300 kr
 
valuta: Danska kronor
 
Logi: Skagen Hotel
 
Obligatoriskt med ID-handling, ex körkort eller pass
 
Tider och Påstigningsplatser:
 • 07:00 Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • 05:45 Gävle Scandic hotel Väst vid E4:an
 • 07:20 Ramstalund Macken
 • 06:30 Stockholm Cityterminalen via en gate
 • 07:50 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • 08:20 Västerås ReseCentrum hpl i
 • 08:45 Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • 09:05 Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • 09:30 Arboga Dinners E18
 • 10:00 Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
6/9se informationIdylliska Skagen - havet & ljusetMer än 89 290:-Boka
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • Fjärdhundraland logo