Skip to main content

Alvaret och Blå Jungfrun

Strövtåg, fåglar & orkidéer

Status:
Fullt

Följ med till några av Sveriges absolut finaste naturpärlor vilka är som allra bäst på försommaren med orkidéprakt och fågelsträck. Här gör vi strövtåg samt bor och äter riktigt vällagad mat på Gammalsbygården, en unik gammal lantgård från 1850-talet som hälsar oss med fina kalkstensbyggnader och fridfull miljö. 

Skriv ut programmet Alvaret och Blå Jungfrun - naturresa med lite vandring

 

Sök resa

Dagsprogram

Blå jungfrun nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.
 
Ölands Alvar är sedan år 2000 utav UNESCO utnämnt till Världsarv. Ett underskönt landskap och en unik kulturbygd. Södra Ölands odlingslandskap är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Dels för att kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Men också på grund av ölänningarnas mångtusenåriga påverkan på bygden, allt sedan stenåldern. Speciellt välkänt är försommarens orkidéblomning.
 
Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl grå- som knubbsälar.  Under våren passerar stora och små fåglar udden på sin flyttning norrut. Vi besöker Ottenby fågelstation och Naturum. Här strövar vi, får vara med om ringmärkning och, för den som vill, bestiger Sveriges högsta fyr, Långe Jan.
 
Krokshultsbygden är en bit av ett gammaldags Småland med en sällsynt flora och fauna. Här finns en levande landsbygd där hägnade gärdesgårdar ramar in slåtterängar och beteshagar. Hamlade träd står som statyer i det böljande landskapet. Hagmarkerna betas av får och nötkreatur. Här möter vi eldsjälarna bakom bevarandet av Krokshultsbyggden.
 

Program

Dag 1: Resa via Krokhultsbyggden till Öland
Avresa med buss på morgonen från hemorten för färd mot Öland. Vi stannar för medhavd lunch med vandring genom Krokshultsbygden, ett gammeldags odlingslandskap svårt att hitta i dagens Sverige. Ankomst Gammelsbygården på Öland. Välkomstmiddag med främst lokala delikatesser.
Övernattning på Gammalsbygården och Mellby Inn.
2-3 km vandring
 
Dag 2: Fåglar och orkidéer
Mycket tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Kort bussresa till Ölands södra udde där vi gör strövtåg och får vara med om ringmärkning.
På eftermiddagen besöker vi de bästa orkidémarkerna som står i blom på försommaren. Under sen eftermiddag är vi tillbaka vid vårt pensionat för middag och övernattning.
Vandring: 5-8 km beroende på vad du väljer.
 
Dag 3: Strövtåg mellan fornborgar, på Alvaret eller utefter havet
Idag finns flera möjligheter till kortare eller längre vandringar. Vi besöker Ölands Sjömarker, rika betesmarker ner mot östra stranden, med mängder av vadare och rikligt med unik flora. Vidare går vi mitt på Alvaret kring en av de större sjöarna på ön – Möckelmossen. Våtmarken är känd för rikt fågel- och insektsliv, samt med den fantastiskt udda känsla man får av vyn där Alvaret sträcker sig till horisonten, med endast smärre tall- eller björkdungar som bryter utsikten. Ett besök vid en av Ölands märkliga fornborgar, Gråborg, hinner vi också med. Där kan vi ana öns historia, och förstå hur den sett ut tidigare. För den som vill finns möjlighet att välja en längre vandringsled tillbaks till boendet. Avslutningsmiddag.
Vandring: 5-10 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare.
 
Dag 4: Blå jungfrun nationalpark
Bussresa 1,5 timme till Oskarshamn där båten tar oss till Blå jungfrun. Vi vandrar i lugn takt runt ön. Ön har kallats Blåkulla i långa tider. Dess läge, mitt i Kalmarsund, och dess natur, med klippor och stenar, med ganska branta sluttningar, har spätt på mytbildningen kring ön. Ön är berömd för sin vårblomning, mängden av fascinerande grottor och otillgängliga sten- och klippfält.
Vid återkomst till Oskarshamn fortsätter vi till våra hemorter. Åter ca 20:30
Vandring: 4 km i ganska krävande terräng. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.
 
Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart  setts eller en vandringsled svämmat över.
I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av väder. Vi besöker då istället Norra Kvills nationalpark och den tusenåriga Kvilleken i norra Småland. Dessutom återbetalas 350 kr till deltagarna.

Vandringarna

På våra resor erbjuder vi ofta möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med vår färdledare, då kortare alternativ. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.
 
Mat och logi
Vi bor på Gammalsbygården och Mellby Ör Inn, några kilometer bort. Gammalsbygården är ett populärt boende för fågelskådare och andra naturälskare. Det är en renoverad gammal lantgård från 1850-talet som hälsar oss med fina kalkstensbyggnader och fridfull miljö. Mellby Ör Inn är också en renoverad bondgård från mitten av 1800-talet vilken erbjuder utsikt över Östersjän och Stora Alvarets kalkstensslätter. Det är dubbelrum med begränsat antal enkelrum, men på den här typen av resor går det utmärkt att boka del av dubbelrum. Våra måltider äter vi alla på Gammalsbygården.

Våra ledare

Hasse Berglund är naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen.
 

Peter Hunger  är fågelskådare och allmänt kunnig om natur. Har arrangerat naturresor i hela världen sedan 90-talet.

Dessutom anlitar vi lokala guider

 

 

Tider och Information

Avresa:  13 juni, 4 dagar

Pris: 11 995 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Tre frukost
- Tre matsäcksluncher
- Tre middagar
- Guidade besök i de olika naturområdena
- Båtresa till Blå Jungfrun
- Färdledare och lokala guider
 
Tillval per person:
Enkelrum 1 980 kr
 
Logi:
Gammelsbygårdens Gästgiveri och Mellby Inn

 

Tider och Påstigningsplats
 • 05:45 Gävle Scandic Hotel Väst vid E4:an
 • 06:10 Tierp Rastplats Arvidsbo
 • 06:30 Västerås Busstation hpl i
 • 07:00 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • 07:00 Uppsala Stationsgatan hpl E3
 • 08:15 Stockholm Cityterminalen via en gate
 • 09:30 Nyköping Centralstation
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • Fjärdhundraland logo