Skip to main content

Fyra nationalparker

Strövtåg i storslagen natur

Status:
Fullt

Det här är en sensommarresa till några av våra finaste, men rätt okända, nationalparker i Dalarna och Härjedalen. Det blir lätta strövtåg i orörd fjällnatur, bedövande vacker gammelskog och myrmarker i höstfärger. Vi besöker också ett av Sveriges 15 världsarv, en rikt utsmyckad Hälsingegård. Du vandrar i mindre grupper med kunniga naturguider eller på egen hand. Du behöver inte ha någon vandringserfarenhet sedan tidigare. Reser, bor och äter gör vi tillsammans.

Skriv ut programmet Fyra Nationalparker

 

Sök resa

Dagsprogram

Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Här finns också Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige med sina 93 meter. Fjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och är platt upptill. Här uppe betar inga renar, varför fjällheden täcks av tjocka lavmattor, på sensommaren starkt kontrasterande mot starka höstfärger (beroende på om nätterna varit kalla nog).
Nästan oavsett var du befinner dig i Härjedalen så avtecknar sig Sonfjällets karaktäristiska siluett mot horisonten. Området betraktas idag som ett av landets björntätaste med en permanent björnstam som vandrar över stora delar av parken. Här finns även en stor älgstam och lodjur. Nationalparken är också ett område med sällsynt tydliga och välbevarade geologiska former, skapade av vatten från inlandsisens avsmältning. På fjällsluttningarna finns ett omfattande system av så kallade skvalrännor, som bildats genom rinnande vatten längs den smältande iskanten. En annan rest från istiden som ger området sin karaktär, är de ofantligt många stenblocken. Många av tjälens krafter är ordnade i rutmönster, så kallade stenringar. 
Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg och består av skog, myr och slingrande vattendrag. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige. I gamla och döda träd lever många av urskogens djur och växter. Nästan halva nationalparken är ett stort sammanhängande myrkomplex bestående av kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn och tallbevuxna holmar. Den stora och orörda myren är populär bland både fåglar och vandrare. Svartån, som avvattnar myren, har aldrig använts för flottning, och därför ligger stenarna kvar huller om buller, vilket erbjuder bra förhållanden för fisk och små vattendjur.
 
Färnebofjärdens nationalpark har höga biologiska och estetiska värden. Fjärden är unikt sammansatt med ett myller av liv i en mosaik av speciella miljöer. Strandkärr, älvängar, översvämningsmark och gammelskog ger besökare fina naturupplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken och den flikiga konturen omgärdar mer än 200 öar och skär. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind. Nationalparken är känd för sin fågelrikedom. Här har observerats hela 205 fågelarter, varav drygt 100 arter häckar regelbundet.
På vår resa hinner vi också ta del av de rikt utsmyckade Hälsingegårdarna, ett av Sveriges 15 världsarv. Vi räknar med att här bli bjudna på gästabud med traditionella inslag. 
 

dagsprogram

Dag 1: Avresa från hemorten till Fulufjäll
Buss till Fulufjällets nationalpark med stopp för lunch på vägen. Visning av Naturum och kort promenad i fin gammelskog till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Välkomstmiddag för alla på Knappgården i Särna, där också de som bokat dubbelrum bor. De som bokat enkelrum bor bekvämt på Turistgården i Särna, men denna natt utan toalett på rummet.
Kort promenad vid Naturum. 6 tim buss.
 
Dag 2: Vandring och vidare till Lofsdalen
Tidig frukost på resp hotell, där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Kort bussresa tillbaka till Fulufjället där olika vandringsalternativ erbjuds. För den grupp som går upp på fjället blir det först en rejäl stigning, men sedan är vandringen relativt flack. Matsäckslunch. Under sen eftermiddag till Lofsdalen för middag och övernattning på hotell.
Vandring: 5 - 8 km beroende på vilken grupp du väljer. Du kan också välja att gå på egen hand. Buss 2,5 timmar.
 
Dag 3: Vandring i Sonfjällets nationalpark
Buss till Sonfjällets Nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Här finns också ett fint litet naturmuseum. Åter till Lofsdalen för övernattning och middag.
Vandring: 5-10 km, beroende på vad du föredrar. Buss 2,5 timmar.
 
Dag 4: Vandring i Hamra nationalpark
Bussresa till Hamra nationalpark där olika vandringsalternativ erbjuds. Gå ett par av de bekväma slingorna vid huvudentrén eller om efterfrågan finns gör vi en längre vandring i rätt krävande terräng utefter Svartån till andra änden av parken där bussen möter upp. Bussresa till Alfta i Hälsingland och Hälsingegästabud. Övernattning i Alfta.
Vandring: 4 - 10 km beroende på vilken grupp du väljer. Du kan också välja att gå på egen hand. Buss 3,5 timmar.
 
Dag 5: Världsarvsgården Jon-Lars och Färnebofjärdens nationalpark
Besök på Jon-Lars världsarvsmärkta Hälsingegård. Bussresa mot hemorterna. På vägen passerar vi flera av de imponerande hälsingegårdarna och gör lunchstopp i Färnebofjärdens nationalpark där vi besöker Naturum och gör ett kortare strövtåg. Hemkomst 18-tiden.
Vandring: Lätta 2-5 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare. Buss 4-5 timmar.
 
Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en led svämmat över.
 

Vandringarna

På våra resor erbjuder vi ofta möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare. Flera olika långa vandringar finns oftast. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.
På denna resa erbjuder vi ett par olika ganska lätta vandringsgrupper, där den längsta går 8-10 km. För att komma upp på Fulufjäll är det en brant stigning och delvis stenigt, men väl uppe är landskapet relativt flackt. Sonfjället erbjuder såväl vandring i gammelskog som på kalfjället. Det finns bra, rätt lättgångna stigar men det är ändå fjällterräng med delvis branta stigningar. I Hamra är våra lättare alternativ lättgångna, delvis med fina spänger. Finns det efterfrågan så erbjuder vi en längre ganska krävande vandring på 10 km genom nationalparken med stenblock och myrmark. Vid Färnebofjärden blir det en kortare vandring på bra stigar.
 

Våra ledare

Lars Hallgren är bio-geovetare med stort natur- och friluftsintresse. Han har arbetat med miljö- och hälsoskyddstillsyn men är nu pensionär med tid för aktivt friluftsliv. Han är certifierad fjälledare i Friluftsfrämjandet. Han har fjällvandrat sedan 70-talet. Deltidsarbetar som naturumsvärd och guidar i Tyresta nationalpark och Naturum.
 
Lars Svanegård är certifierad fjällguide.   Arbetar idag som egenföretagare med guidning året runt, men har också jobbat som ansvarig för guideverksamheten på STF Grövelsjön Fjällstation. Stort intresse för fjällens natur och djurliv. Han nördade tidigare in sig i brunbjörnens liv och har haft 14 möten med små och stora brunbjörnar. Han har mycket god kännedom om nationalparkerna vi besöker eftersom han bor i området.

 

 

Tider och Information

Avresa:  28 augusti, 5 dagar

Pris: 13 950 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Fyra frukost
- Fyra lunch varav tre är matsäckslunch
- Fyra middagar
- Guidade besök i de olika naturområdena
- Besök Världsarvsgården Jon-Lars
- Två färdledare
 
Tillval per person:
Enkelrum 1 820 kr
(obs! i Särna bor du som bokar enkelrum på Turistgården, denna natt utan toalett på rummet.)
 
Logi: Landsbygdshotell i enkel- eller dubbelrum med toalett. De som bokat enkelrum sover första natten på Turistgården i Särna med delad toalett.
- Knappgården eller Turistgården, Särna
- Lofsdalens Fjällhotel
- Gästisbacken i Alfta
 
Avrestider / Påstigningsorter:
 • 06:30 Västerås ReseCentrum hpl i
 • 07:00 Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • 07:30 Ramstalund Macken
 • 08:00 Uppsala Stationsgatan ReseC hpl E3
 • 07:00 Stockholm Cityterminalen via en gate
 • 08:45 Tierp, Rastplats Arvidsbo
 • 09:15 Gävle Scandic Hotel Väst vid E4:an

Vi beräknas vara tillbaka i Uppsala ca 18:30

 

 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • Fjärdhundraland logo