Skip to main content

Nynäs Slott & Skeppsta Hytta

Slottsvisning och glasblåsning

Status:
Fullt

Många familjer har kallat Nynäs ”sitt hem” genom tiderna. Du kanske har hört talas om Grip, Gyllenstierna, Hildebrand eller Bondeätten? Även om slottet inte haft några inneboende sedan 1980-talet bubblar ägorna av liv. På de olika våningarna kan du se hur åren skiftar, och hur trender och livsstilar förändras med dem. Som en sightseeing-tur genom århundradena. I möblerna, i tygerna, i konsten. Och så linneförrådet, förstås. Det som rymmer såväl dukar och servetter, som handdukar och sängkläder. Det som var fruarnas stora stolthet och som vårdats ömt i generationer. Håll utkik efter den Hildebrandska guldbröllopstavlan som David von Krafft målade 1713. Med sin imponerande storlek tillhör målningen landets största privatbeställda 1700-talsporträtt.

Vid ankomst serveras förmiddagskaffe och smörgås, innan vi gör oss klara för en slottsvisning tillsammans med en guide. På området finns en Gårdsbutik med noggrant utvalda godsaker, hantverk, böcker och en mängd andra saker. Här finns även olika utställningar så går hand i hand med Nynäs slott och Naturreservatets verksamhet.

Lunch serveras på Öster Malma, ett charmigt barockslott som efter 350 år fortfarande idag behållit sitt yttre och stora delar av sitt inre. Idag ägs slottet av Svenska Jägareförbundet.

Skeppsta glashytta ligger naturskönt mellan Mariefred och Björnlunda. Här driver glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt sin egen hytta med butik, kafé och galleri. I hyttan får vi uppleva kreativ glasblåsning på nära håll, här formger och blåser Ebba sitt bruks- och konstglas. Under en timme får vi ett intressant fördrag av Ebba själv. Innan vi rundar av eftermiddagen, serveras eftermiddagskaffe och de godaste bullarna.

Sök resa

Tider och Information

Avresa: 2024-07-05, 1 dag

Pris: 1 250 kr

I priset ingår:
- Bussresa
- Förmiddagskaffe och smörgås
- Slottsvisning med guide
- Lunch
- Visning i Skeppsta Hytta
- Eftermiddagskaffe
 
Tider och Påstigningsorter:
  • 07:45 Uppsala Stationsgatan hpl E3
  • 08:05 Ramstalund Macken
  • 08:30 Enköping Gustav Adolfsplan / Källgatan

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo