Skip to main content

Röros Vintermarknad

Handel, Kultur & Folkfest - Mitt i världsarvet

Bussresa till marknad I norska röros
Status:
Fullt
Röros grundades år 1644, när koppar upptäcktes i området. Med tiden blev det en av Norges viktigaste gruvstäder, här bröts det malm under 333 år. Den mysiga bergsbyn belägen i Trøndelag har en av Europas äldsta träbebyggelser, här finns hus som går tillbaka till 1700- och 1800-talet och staden finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Hela stan är som ett levande museum! Idag lockar Röros turister i stora skaror, inte minst genom sin årliga vintermarknad - Rørosmartnan, som hade sin premiär år 1854.
Rørosmartnan är en av Norges största vintermarknader, med upp till 80 000 besökare under fem dagar. Drygt 200 utställare kommer till Röros för att erbjuda sina produkter utöver den lokala handeln.
Marknadshandeln sker på stadens gator, på bakgårdarna och i stadens charmiga butiker. Det var här man samlades för byteshandel och för att spela musik, dansa och berätta historier. Här kan vi prova den lokala maten, beundra det traditionella hantverket samt åka på en spännande slädtur.
Välkommen till den 169:e upplagan av Rörosmartan!
Vi bor 2 nätter på Röros Hotell, beläget ca 10 minuters promenad från centrum.
 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Röros
Vi lutar oss bekvämt tillbaka i bussens sköna säten och sätter kurs mot vackra Dalarna till Fryksås som ligger 503 meter över havet, med en storslagen utsikt över Siljansbygden och med en gammal bebyggelse i orörd natur. På Fryksås hotell väntar en god lunch innan vi far ner till Orsa och följer ett vintersprakande Dalarna norrut till Röros och vårt hotell som väntar med en god middag.
Dag 2 Röros
Efter frukost har vi hela dagen på oss att insupa den historiska atmosfären där vi får en känsla av att ha rest tillbaka i tiden. Marknaden infördes redan 1854 på order av kungen och har sedan dess växt till ha cirka 80 000 besökare varje år. Här finner vi både de traditionella hantverken och modernare handelsvaror, konserter, dans och självklart massor av god mat och dryck. Gemensam middag på kvällen.
Dag 3 Röros – Hemorten
Vi börjar dagen med en god frukost och far den korta biten över gränsen och sedan till Tännäs där vi gör ett besök i det unika myskoxhägnet. Här får vi se myskoxar i sin naturliga miljö. Vi passerar Hede och blickar ut mot Sonfjällets Nationalpark från 1909, då området var ett stort björnfäste och numera är Sveriges björntätaste områden. Här finns också en handfull myskoxar kvar sedan de flyttade in från vårt grannland i väster 1972. Via Älvros kommer vi till Järvsö där vår avslutningslunch intas på mysiga Järvsöbaden. Vi fortsätter utmed den vackra Ljusnandalen och beräknas anlända till våra respektive hemorter på kvällen. Ca 60 mil

 

Information

Avresa: 2024-02-23

I resan ingår:
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Två  frukost
- Lunch dag ett och tre
- Två  middag
- Entré till Myskoxcentret
- Reseledare
 

Tillval enkelrum: 1860 kr

Boka senast: 22 december p.g.a. deadline med hotellet och för att kunna garantera resans avgång.

ID-kort  (körkort eller pass) utfärdat av svensk myndighet är obligatoriskt.

Påstigningsorter:

Uppsala, Stationsgatan hpl E3 07:00

Ramstalund, Macken 07:20

Enköping, Gustaf Adolfsplan/Källgatan 07:50

Västerås, Busstation hpl i 08:20

Stockholm, Cityterminalen (transfer till Enköping) 06:30

Gävle, Centralstation (transfer till Falun) 09:30

returen går hem via Hälsingland, Stockholm får transfer från Uppsala ner till Stockholm.

 

 

Karta

  • SRF logo
  • Sveriges Bussföretag logo
  • SamBus logo
  • Fjärdhundraland logo