Skip to main content

Solskensön Bornholm

Upptäck den unika ö-kulturen

Status:
Fullt

Mitt ute i den blå Östersjön ligger Bornholm, en fridfull solskensö. Avspänd, typiskt dansk – men även sydländsk med bördig vegetation och färgglada leksaksliknande hus varav en del köpmans- och skepparhus från 1700- och 1800 talet är dekorerade med rosenrabatter. Minns du naturen i filmer som Ditte Människobarn och Pelle Erövraren? Ja, då har du redan före avresan en bild av denna otroligt vackra ö! Här växer t o m fikon och mullbärsträd. Städerna ligger som ett pärlband runt ön med pastellfärgade korsvirkeshus och slingrande gator. De historiska sevärdheterna och unika kyrkorna finns i en aldrig sinande mängd.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten – Rönne
Tidig avresa söderut förbi Vättern och ner mot Skåne och korsvirkesstaden Ystad varifrån vår färja avgår klockan 18:30. En och en halv timme senare anländer vi till Bornholm och dess huvudstad Rönne. Vi inkvarteras på populära hotell Griffen, belägen i norra Rönne vid havet. Middag på vårt hotell. 
 
Dag 2 Nordturen
Bornholm är en fridfull solskensö, avspänd och typisk dansk men med bördig, sydländsk vegetation och färgglada, leksaksliknande hus varav en del köpmans- och skepparhus från 1700- och 1800 talet är dekorerade med rosenrabatter. Vi börjar med Rönne, öns största stad, med de vindlande gatorna i kvarteren runt kyrkan med de färgglada korsvirkeshusen, Stora Torget mm. Vi far norrut förbi handels och fiskestaden Hassle och kommer till resan huvudattraktion, Skandinaviens största borganläggning Hammershus, som började byggas ca 1250. Vi passerar Allinge och kommer till kanske den mest pittoreska av öns fiskebyar – Gudhjem. Byn ligger i terasser mot havet, med husen till stor del ingsprängda i den starkt lutande klippväggen, vilket tillsammans med fikon och mullbärsträd ger ett sydländskt intryck. Här gör vi ett besök på ett fiskrökeri där vi kan avsmaka en ”sol över Gudhjem”. Bornholms mest berömda rundkyrka får ett besök innan det är dags att styra kosan tillbaka till Rönne för middag och en stunds avkoppling.
 
Dag 3 Sydturen
Vi börjar dagen med ett besök i blomster- och handelsstaden Åkirkeby, där vi ser öns största kyrka, påbörjad 1150. Vi kör sedan ut till badstranden Due Odde med den vita sanden och den mäktiga fyren. Sanden är så finkornig att den används till timglas. Vi åker igenom pittoreska Snogebaek, genom hamnen i Nexö, mest känd som författaren Martin Andersen Nexös stad.  Vi fortsätter till den förtjusande Svaneke. Här kan vi botanisera bland glasbruk, gallerier, keramik och konsthantverk. Svaneke som är Danmarks östligaste stad, har fått Europarådets guldmedalj för sitt sätt att konsekvent bevara en typisk liten hamnstads karaktär. Dagens sista sevärdhet blir Almindingen, som är     Danmarks tredje största skog. Många monument finns i skogen, särskilt på den högsta delen runt Christianshöjd. Vi ser det största monumentet, Kongemindet, på Bornholms  högsta punkt, Rytterknaegten. Från tornets topp ser man hela ön. Vi återvänder till hotellet för fri tid på hotellets spa samt middag.
 
Dag 4 Rönne – Hemorten
Vi äter frukost i lugn och ro och tar oss strax före klockan 8:00 ner till hamnen och vår färja som avgår klockan 8:30.  Vi fortsätter förbi Tomelilla, Kristianstad och Växjö tillbaka till hemorterna dit vi beräknas anlända ca klockan 20:00. ca 68 mil

 

Information

Avresa: 2023-08-21

Pris: 7 250 kr

I resan ingår: 
- Bussresa
- Del i dubbelrum
- Färja Ystad – Rönne t/r
- Tre frukost
- Tre middagar
- Besök och entréer enligt program
- Reseledare
 
Tillval per person: 
Enkelrum 1790 kr
Enkelrum med sjöutsikt & Balkong 3350 kr
Del i rum med Sjöutsikt & Balkong 770 kr
 

Valuta:  Danska kronor

Pass: Obligatoriskt med godkänd ID-handling, pass eller körkort.

Påstigningsorter:

 • Uppsala Stationsgatan ReseCentrum hpl E3
 • Ramstalund Macken
 • Stockholm Cityterminalen via en gate
 • Enköping Gustav Adolfsplan/Källgatan
 • Västerås ReseCentrum hpl i
 • Hallstahammar OKQ8 Västeråsvägen 1
 • Köping Skinngubben Ringvägen 75
 • Arboga Dinners E18
 • Örebro Scandic Hotel Väst

Karta

Hotell

Griffen Spa Hotel

Griffen Spa Hotel

Vacker havsutsikt. Spaanläggning i toppklass. Griffen är det danska namnet på fabeldjuret "gripen" som i sagans värld vaktar över skatter. Griffen Spa Hotel är därför ett mycket passande namn på dett...
 • SRF logo
 • Sveriges Bussföretag logo
 • SamBus logo
 • Fjärdhundraland logo